Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ЖІНКА-КАЛЕНДАР

Каліфорнійська жінка, якій присвоїли шифр AJ (під ним вона фігуруватиме у наукових дослідженнях), не використовує жодних мнемонічних прийомів, що робить її випадок видатним. За словами одного з дослідників, «передовсім вона пам'ятає про те, що було важливо в контексті її власного життя і здалось цікавим їй самій».
Однак її пам'ять також має свої межі й недоліки. Жінка має проблеми з механічним запам'ятовуванням і не дуже відзначалася успіхами в школі. Усе життя їй важко дається структурування і систематизація отриманої інформації, події в її пам'яті схожі на «кадри кінофільму, який ніколи не закінчується».


ВИЯВЛЕНО НОВІ ФОРМИ ЖИТТЯ
Дослідники з університету Ессекса у Великій Британії виявили глибоководний оазис із новими мікроформами життя. На думку вчених, це відкриття може суттєво вплинути на розвиток біотехнології, повідомляє Укрінформ із посиланням на Innovations report.
Учені помітили незвичайно високу біологічну активність на кордоні між морською водою і розсолом гіперсолоного озера на глибині 3,3 км під поверхнею Середземного моря. Спеціалісти з Ессекса разом із дослідниками з Європи працювали над проектом BIODEEP (біотехнології з глибини). Для дослідження глибин Середземного моря вони використали високоточне обладнання для взяття проб, у тому числі кабель завдовжки 4 км із оптоволокном для дистанційно керованої камери.
На думку дослідників, гіперсолоне озеро, що знаходиться в одному з поглиблень на дні Середземного моря, сформувалось багато тисяч років тому внаслідок розчинення кам'яної солі, яка в результаті руху мас землі «законтактувала» з морською водою. Через відмінність у щільності й відсутності турбулентності на такій глибині, морська вода розміщується над розсолом і не змішується з ним. Саме у цій прикордонній зоні завтовшки 2,5 метра, де відбувається перехід від насиченої киснем морської води до безкисневого розсолу, процвітають мікроорганізми.
Різке збільшення мікробіологічної активності може здатися неймовірним, бо високі концентрації солі пригнічують життя. Однак багато мікроорганізмів адаптується до таких умов. Відмінність у щільності рідини призводить до того, що частинки, які містять органічну речовину, затримуються, а знизу надходить газ метан, котрий утворюється у безкисневому розсолі, цим мікроорганізми і живляться.
На думку вчених, для нових форм життя можна знайти застосування у сфері біотехнології, приміром, у розробленні ліків, використанні ензимів під час виготовлення хімічних препаратів і застосування метаболітів у харчовій промисловості.

також у паперовій версії читайте:
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗНАХІДКИ
  • ДИВА
  • НОУ-ХАУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».