Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
МИЛОШЕВИЧ ПОСТАВ ПЕРЕД «ВИЩИМ СУДОМ»
11 березня у в’язниці Гаазького міжнародного трибуналу, який судить військових злочинців, у камері був знайдений мертвим колишній сербський лідер Слободан Милошевич.

Він народився 29 серпня 1941 року. Батьки були учасниками руху опору, підтримували югославських комуністів. У 18 років Слободан також став членом компартії. Закінчивши правничий факультет Белградського університету, Милошевич був юристом на кількох сербських підприємствах. Його політичні амбіції активно підтримувала дружина Міла Маркович, яка належала до родини відомих сербських комуністів. Саме з її ініціативи в 1984 році Милошевич очолив белградських комуністів. Вихід на загальнонаціональну політичну арену був пов’язаний з початком сербсько-албанських сутичок 1989 року в Косово. Наступного року Слободан Милошевич очолив Соціалістичну партію Сербії. Під час розпаду Соціалістичної Федеративної Республіки Югославія тисячі громадян вбачали в цьому політикові людину, спроможну об’єднати всіх сербів у Великій Сербії. Однак це завдання виявилось не до снаги Слободанові, хоча на вівтар війни він поклав життя незліченної кількості людей. Спочатку здавалось, що мета може бути досягнута. На початку 90-х сербські військові підрозділи встановили контроль над територіями, населеними сербами, в Хорватії, Боснії і Герцеговині.
Але тимчасові військові успіхи коштували міжнародної ізоляції Союзної Республіки Югославія. Поворотним став 1995 рік. Спочатку Дейтонські мирні угоди зафіксували поразку Милошевича в Боснії та Герцеговині. До кінця того року припинила існування Сербська Країна, створена на хорватській території, населеній сербами.
Фактична подвійна поразка Слободана Милошевича змусила його посилити авторитарний чинник у внутрішній політиці. У липні 1997 року югославський парламент обрав його президентом. На новій посаді Милошевич втягнув країну в третю війну. 1999 року Белград під ударами Північноатлантичного альянсу втратив контроль над краєм Косово. Нарешті у квітні 2000 року внаслідок народної революції Слободан Милошевич був усунутий з президентської посади. Новий сербський президент Воїслав Коштуниця видав його Гаазькому трибуналові. 12 лютого 2002 року розпочався судовий процес над Милошевичем, екс-президент відмовився від послуг адвокатів. А наступного року постало питання про припинення слухання через стан здоров’я підсудного. Однак цього не сталось. На початку 2006 року Росія пропонувала лікувати кардіологічні захворювання Милошевича в Москві. Проте судових засідань не припинили. Нині Слободан Милошевич постав перед вищим Божим судом, більш справедливим, ніж всі земні суди, разом узяті...

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ІРАНСЬКИЙ ЦЕЙТНОТ
  • ЛЕТЯТЬ ПЕРЕЛІТНІ ПТАХИ... І З НИМИ — ВІРУС Н5N1
  • ЗАВОРУШЕННЯ В СОРБОННІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».