Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЦУР ЙОМУ ПЕК...
Учора збіг термін, визначений останніми «газовими» угодами для створення спільного підприємства між компанією «Нафтогаз України» та «Росукренерго». Нагадаємо, що підписання відповідних документів про створення такого СП відкладалося двічі. 21 та 25 січня вітчизняні урядовці мотивували це тим, що не встигли узгодити всі тонкощі переговорного процесу, а тому підписання затяглося.

Цікаво також, що цей факт викликав неабияке обурення в керівництва «Газпрому». Його голова Олексій Міллер навіть порівняв нашу державу з нареченою, яка «хоче втекти з-під вінця». Показово, що все це відбувалося на тлі чергової порції російських звинувачень, нібито наша держава несанкціоновано відбирає у своїх північних сусідів газ, призначений для держав, що знаходяться західніше України. Офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов заявляв, що січневу квоту російського газу ми вже вибрали. Фактично, це підтверджує й керівник вітчизняного «Нафтогазу» Олексій Івченко. Він каже, що минулого місяця Україна справді перевищила ліміти відбору російського газу. За його словами, причина цього — надмірне споживання газу в країні. Івченко повідомив, що відповідно до двосторонньої угоди Україна буде змушена оплачувати понадлімітний газ за вищими цінами.
А позавчора президент РФ Володимир Путін заявив, що Україна має заплатити за відбір російського газу під час холодів за обговореними раніше цінами. І додав: добре вже те, що нині Україна, на відміну від минулих років, прямо визнає факти відбору газу. Хоча й тут — не без нюансів. Скажімо, прес-служба дочірньої компанії «Нафтогазу» — «Газ України» — запевняє: станом на 30 січня фактичне споживання блакитного палива на підприємствах промисловості, теплокомуненерго, у бюджетних установах і в населення скоротилося в середньому на 11,55 відсотка. На чиєму боці правда — питання поки що риторичне.
І все ж таки робота над створенням спільного підприємства тривала й у таких «бойових» умовах. Найпоказовішим у цьому плані виявився позавчорашній день, коли спеціальне позачергове засідання Кабінету Міністрів відбувалося фактично у два етапи. Через дві години після початку його перервали, оскільки так і не знайшли спільної мови. Як повідомив перший віце-прем'єр Станіслав Сташевський, експерти не переставали працювати над статутними документами СП, а також над проектом українсько-російського міжурядового протоколу. «Документи не готові, підписувати немає чого. Над документами працюють дуже серйозно, триває дискусія. І якщо їх так готують, то вони мають бути підготовлені добре»,— запевнив Сташевський. До цього варто додати, що того дня українські чиновники не надто охоче спілкувалися із пресою. Хтось з колег навіть порівняв цю ситуацію з тією, коли Кабінет Віктора Януковича потай ухвалював документи про створення так званого Єдиного економічного простору між Україною, Росією, Білоруссю й Казахстаном.
Щоб не бути схожим на своїх попередників, пан Сташевський того дня намагався сяк-так заспокоювати журналістів. Він, зокрема, пояснив, що про зміст документів, які опрацьовує український уряд, відомо російській стороні. А відповідно до рішення Кабміну статутні документи СП «Нафтогазу» та «Росукренерго» мають бути погоджені саме з урядом.
Не набагато балакучішим був і міністр палива та енергетики Іван Плачков. Він лише заявив, що Україна домагатиметься встановлення ціни на російський газ у 95 доларів за тисячу кубометрів на всі наступні п'ять років. Уточнення резонне, адже напередодні виконавчий директор «Росукренерго» Олег Пальчиков фактично шокував навіть тих, хто досі послідовно відстоював правоту українського уряду щодо підписання попередніх газових домовленостей. Отже, пан Пальчиков заявив, що ціна імпортованого в Україну російського та середньоазійського газу — 95 доларів за тисячу кубів — не змінюватиметься лише впродовж першого півріччя 2006 року. Фактично, це і є тим козирем, що його уже місяць використовують проти нинішньої влади новітні опозиціонери. Відмінність лише в тому, що пан Пальчиков спробував розтлумачити свою тезу не голослівно, а, що називається, на пальцях. «Ціна в 95 доларів нам зрозуміла протягом першого півріччя. Тобто на шість місяців вона постійна. Надалі ціна залежатиме від економіки закупівель середньоазійського газу»,— прогнозує Пальчиков.
Та повернімося до засідання Кабінету Міністрів. Його другий етап видався дещо продуктивнішим: установчі документи спільного з «Росукренерго» підприємства були погоджені. Як заявив керманич «Нафтогазу» Олексій Івченко, документи одразу ж відправили до Антимонопольного комітету для отримання відповідної резолюції. А міністр палива та енергетики Іван Плачков заспокоїв громадськість: СП між «Нафтогазом» (таки «Нафтогазом», а не його дочірнім «Газом України», як попервах наполягали вітчизняні урядовці) та «Росукренерго» не матиме відношення до української трубопровідної системи. Плачков додав, що СП матиме статутний фонд п'ять мільйонів гривень, у якому частини «Нафтогазу» та «Росукренерго» будуть поділені у співвідношенні 50 на 50. Власне, цей нюанс українські урядовці і відстоювали. За словами двічі відставленого парламентом міністра, «СП займатиметься закупівлею та постачанням газу споживачам і, можливо, продаватиме газ дочірній компанії «Нафтогазу» — «Газу України».
Не забарилася й резолюція від Антимонопольного комітету. Уже через кілька годин після погодження статуту СП, керівник АМК Олексій Костусєв повідомив, що «антимонополісти» дали дозвіл на створення спільного дітища. За його словами, СП матиме назву «Укргазенерго». Костусєв зазначив, що вихід на ринок нового гравця, який так само, як і НАК «Нафтогаз» постачатиме блакитне паливо виробничим підприємствам, створить умови для розвитку конкуренції. А ще — послабить монопольне становище НАКу на цьому сегменті ринку. Комітет дозволив спільному підприємству працювати впродовж п'яти років.
Тим часом у ніч проти середи переговори щодо остаточного створення СП між «Нафтогазом» і «Росукренерго» за участі «Газпрому» тривали. Вони продовжувалися й на момент підготовки номера газети до друку.

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНСЬКІ СОЦІАЛІСТИ ЄВРОПЕЇЗУВАЛИСЯ
  • СОЦІОЛОГИ З'ЯСОВУЮТЬ, ХТО «БІЛЯ БАР'ЄРА»
  • ПЕРСПЕКТИВА ТУМАННА Й «ГУЛЯЙПІЛЬСЬКА»?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».