Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
КРИГА НЕ СКРЕСЛА
Практика вітчизняного політичного життя доводить: створити будь-яку кризу значно легше, ніж вийти з неї. Фактично, після не до кінця легітимної відставки Кабінету Міністрів, українська влада борсається у протистоянні, повною мірою не усвідомлюючи: якими можуть виявитися його результати. Коли у вівторок було досягнуто домовленості про парламентське засідання за участю Президента та Кабінету Міністрів, склалось враження, що порозуміння усе ж таки можливе.

Утім, позавчора ввечері ситуація змінилась. Так, Секретар Ради національної безпеки і оборони Анатолій Кінах заявив: Президент Віктор Ющенко візьме участь у засіданні Верховної Ради у четвер лише за умови, що результатом засідання буде приведення до присяги суддів Конституційного Суду та скасування парламентської постанови про відставку уряду. «Те, що стосується пропозиції провести спільну зустріч у ВР 19 січня у форматі Президент— Верховна Рада— уряд— РНБО, то ця пропозиція підтримується, але за однієї умови: це не повинна бути безплідна розмова, взаємні звинувачення, і результатом такої зустрічі обов'язково має бути вирішення, як мінімум, двох питань: прийняття присяги суддів КС і відновлення діяльності Конституційного Суду. А також скасування постанови Верховної Ради від 10 січня цього року по так званій відставці уряду, що суперечить в тому числі нашим загальнодержавним стратегічним інтересам»,— сказав Анатолій Кінах.
На засіданні Ради національної безпеки і оборони також було підтримане рішення Президента скасувати парламентську постанову про відставку Кабміну. За словами Анатолія Кінаха, РНБО рекомендував Президенту звернутися в Конституційний Суд із проханням дати висновок щодо конституційності дій парламенту. Отже, можна зробити висновок, що ультиматум про умови появи Президента у Верховній Раді бере початок саме від цієї ухвали.
Секретар Ради національної безпеки і оборони також розповів, що рекомендує Президентові Віктору Ющенку сформувати спеціальну комісію для аналізу змін до Конституції, що набрали чинності. Кінах каже, що ця комісія має зробити висновки щодо тих положень змін до Основного закону, які не відповідають демократичним правам громадян і негативно впливають на безпеку держави.
Однак заяви Анатолія Кінаха виявилися такими, що викликали бурхливу реакцію. Наприклад, Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що напередодні РНБО не ухвалювала остаточного рішення. Тож заяви пана Кінаха не зовсім відповідають дійсності. За словами Ігоря Сторожука, прес-секретаря Литвина, спікер запевняє: рішення РНБО не було завізоване всіма членами цієї поважної структури. А ще Литвин каже, що на тому доленосному засіданні було домовлено не давати за його результатами жодних коментарів. І Кінах, мовляв, порушив цю джентльменську угоду.
Попередньо поява Віктора Ющенка у парламенті очікувалася вчора о 12 год. 30 хв. Показово: далеко не всі воліли появи Президента у сесійній залі. Приміром, колишній другий номер передвиборного списку «Нашої України», а нині активіст Партії регіонів Олександр Стоян вважає, що раз Президент напередодні висловив ультиматум, то тепер очікуватиме його виконання. А комуніст Олександр Бондарчук взагалі заявив, що Ющенка у Верховній Раді ніхто не очікує і крім «обструкції він тут нічого не отримає».
Натомість фракція БЮТ висловила свої міркування щодо можливості відкликання парламентської постанови про відставку Кабінету Міністрів: БЮТівці готові підтримати це рішення, але за умови скасування газової угоди між «Нафтогазом» і «Газпромом». А ще — після відставки головних її ініціаторів.
На цьому тлі цікаво було послухати про те, як деякі парламентарі обговорювали можливість проведення позачергової парламентської сесії. Наприклад, близький до Юлії Тимошенко депутат Богдан Губський учора заявляв, що ведуться переговори про проведення у Верховній Раді закритого засідання за участю Президента. А лідер фракції «Наша Україна» Микола Мартиненко припускає можливість підготовки позачергової сесії парламенту для повторної процедури відставки уряду. Щоправда, такої інформації, крім Мартиненка, ніхто не підтвердив. На момент верстки цього номера Ющенка у парламенті так і не було. Ранкове засідання завершилося і найбільш знаковим рішенням депутатів стало ухвалення змін до закону про вибори до Верховної Ради. Так, депутати продовжили час голосування: 26 березня виборчі дільниці працюватимуть не з 8.00 до 20.00, як було досі, а з 7.00 до 22.00 години. Чи вплине це на наше з вами волевиявлення? Поживемо — побачимо.

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • ГАЗОВЕ ПИТАННЯ ОСТАТОЧНО ВРЕГУЛЬОВАНЕ?
  • ВІДЗНАЧИЛИ ПО-КОЗАЦЬКИ
  • «НАФТОГАЗ УКРАЇНИ» ВИКОНУЄ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ З ТРАНЗИТУ
  • ЗБІЛЬШЕНО РОЗМІР ДЕРЖДОПОМОГИ САМОТНІМ МАТЕРЯМ
  • ЩЕ ОДИН АСПЕКТ ЕКОНОМІЇ
  • 600 ТОНН ПАПЕРУ ДЛЯ ПЕРЕДВИБОРНИХ ПЛАКАТІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».