Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
СВІТОВЕ «ПЕРЕВИРОБНИЦТВО» ГРОШЕЙ
Історія світової економіки свідчить, що в більшості випадків криза зумовлена перевиробництвом товарів. Однак здається, що нинішнє фінансове потрясіння у світі було спровоковане насамперед перевиробництвом віртуальних грошей. Ще кілька років тому ліберальні економісти із задоволенням констатували, що новітні інформаційні технології дають можливість миттєво переказувати капітали з одного куточка світу в інший. Однак поступово ця перевага перетворилася на ваду. Так звані електронні гроші почали домінувати над реальними товарами.

Спекулятивна економіка донедавна диктувала реальному виробництву свої правила ринкової гри. Втім, сфера віртуальної економіки — штучні потреби, але до того, як вони будуть, переважно маніпулятивно, сформовані, необхідно задовольнити життєво важливі, реальні потреби в їжі, безпеці, самоповазі, цивілізованому співіснуванні. Тому нині світова економіка позбувається спекулятивної «ракової пухлини». Оскільки грали в цьому глобальному казино всі фінансисти, найгострішим є питання, хто обслуговуватиме борги банкрута. Певніше за все, ця роль випадає найбіднішим країнам світу, з яких, як свідчить приклад України, посилився відплив капіталів.
На відміну від українського, на світовому фінансовому ринку курс долара падає. Для цього є чимало об’єктивних та суб’єктивних причин. Передусім у США зупиняється «реальний» сектор економіки. Американський автомобільний концерн «Крайслер» оголосив про припинення виробництва, хоча адміністрація Джорджа Буша й ухвалила рішення про надання американській автомобільній індустрії державних субсидій. Черговим потужним ударом по грошово-кредитній системі США стало банкрутство глобальної фінансової піраміди, яку організував брокер Нью-Йоркської біржі Бернард Медофф. Збитки від його діяльності перевищують 50 мільярдів доларів. Компенсувати втрати доведеться приватним страховим та пенсійним фондам у багатьох країнах світу.
Однак шок у глобальній фінансовій системі провокує навіть не це, а цілковита втрата міжнародними аудиторськими фірмами професійної етики та репутації. Для них легкі хабарі виявилися дорожчими за відповідальність. Зокрема, десять років тому Комісія з цінних паперів та біржової діяльності в США отримала інформацію про підозрілу діяльність біржового спекулянта, який вибудовував глобальну фінансову піраміду, але натомість не вжила жодних заходів. Отже, без жорсткого реформування системи аудиторського контролю важко буде повернути довіру до біржової діяльності.
Глобальна фінансова криза навряд чи стане приводом для створення світового уряду — надто різні інтереси домінують у середовищі представників світової еліти. Ніхто не хоче поступитися частиною своїх інтересів заради загальної віддаленої перемоги. А це означає, що перерозподіл валового продукту у світі буде дуже жорстким. Під час кризи малоймовірним є подальше розширення Європейського Союзу. Найгостріші проблеми чекають на економіку малих країн у Європі, які за часів стабільності не встигли запровадити спільну європейську грошову одиницю євро. Мова про Угорщину та Латвію, які тепер з-поміж 27 країн Євросоюзу переживають найбільше негараздів.
Утім, у євро небагато шансів утримати високий курс у період кризи. Хоча на ньому й менше боргів, які тягнуть на дно американський долар, надто різним, проте, є рівень суспільного багатства в країнах, що належать до монетарного союзу. У разі посилення політичного впливу на діяльність Європейського центрального банку можна очікувати знайомих ще за Радянського Союзу спроб нагріти руки на багатті інфляції та на грі з готівковим та безготівковим валютним курсом. Тому цілком ймовірно, що результатом нинішньої фінансової кризи буде поповнення «світового валютного кошика», тобто до євро та долара додаються інші «регіональні» валюти, функції яких вже виконують російський рубль, китайський юань та японська єна. Певніше за все, лише всі разом вони здатні врятувати світову фінансову систему від фактичного банкрутства.
також у паперовій версії читайте:
  • ДИПЛОМАТИЧНІ ПІДСУМКИ
  • ЛАТИНСЬКА АМЕРИКА В БАГАТОПОЛЮСНОМУ СВІТІ
  • ОЧІКУВАННЯ НА ТЕРАКТИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».