Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЛЮДИНА І ПРАВО
ЧИ ЗАТИШНО ДИТИНІ В ХРАМІ ПРАВОСУДДЯ?
Діти, як і дорослі, мають право на справедливий суд, на захист своїх законних прав. Потрапляють вони до зали суду не тільки як обвинувачені у скоєнні злочинів, а і як потерпілі чи свідки в кримінальних справах, а також під час розгляду цивільних справ, що стосуються їхніх майнових інтересів чи позбавлення батьківських прав. Чи відповідають наші суди міжнародним стандартам правосуддя стосовно цієї категорії населення?

АДВОКАТИ Й СУДДІ ПОВИННІ ЗНАТИСЯ НА ПІДЛІТКОВІЙ ПСИХОЛОГІЇ, А ДУМКУ ДИТИНИ БРАТИ ДО УВАГИ
Налякані підлітки не розуміють, про що йдеться
Наскільки дружньою є атмосфера в храмах Феміди? У цьому питанні важливими є всі нюанси. Де відбувався допит чи опитування неповнолітнього? Чи був при цьому присутній педагог або інші незацікавлені дорослі? Чи розтлумачили дитині її обов’язки зрозумілою для неї мовою? Чи видалили свідка, котрий не досяг 16 років, після закінчення допиту із зали судового засідання? Чи була взята до уваги думка дитини під час вирішення справи про позбавлення батьківських прав? Судове засідання розпочалося вчасно чи із запізненням на півгодини, а то й більше? Коли закінчуються оголошені суддею перерви? Якою є поведінка служителя Феміди: він демонструє ввічливість, терплячість, повагу до сторін та інших учасників процесу чи протилежні риси? Яким є приміщення храму правосуддя: з вузькими, тісними й темними коридорами, з незадовільним станом туалетів? Відповіді на ці та інші запитання шукали представники громадських організацій, які здійснювали моніторинг в судах відповідно до проекту «Україна: верховенство права» за підтримки Агенції з міжнародного розвитку США. Один з невтішних висновків: через велику завантаженість частина суддів ставиться до «дитячих» справ як до другорядних.
В Україні немає системи правосуддя, пристосованої до дітей, переконана голова Всеукраїнської фундації «Захист прав дітей» Євгенія Павлова. Підлітки, які потрапили до суду, часто почуваються такими наляканими, що навіть не розуміють, про що йдеться. Аби адекватно захистити їхні законні права та інтереси, суддям, прокурорам та адвокатам треба володіти знаннями у сфері дитячої психології та педагогіки, уміти спілкуватися з неповнолітніми. Служитель Феміди не тільки повинен мати бажання займатися такими справами, а й мати необхідні для цього здібності.
На нюанси специфіки судових справ, до яких дотичні діти, в західних країнах почали зважати понад сто років тому, створивши спеціальну систему ювенальної юстиції. За цей час ухвалено чимало міжнародних правових документів, напрацьовано методики, ефективність котрих підтвердило життя.
У нашій державі перші кроки на цьому шляху зробила найвища судова інстанція. Згідно з постановою пленуму Верховного Суду справи щодо дітей доручено найбільш досвідченим служителям Феміди. Такими зазвичай є голови суду, які ще мають обов’язки з адміністрування судової установи. Поступово настало усвідомлення потреби в запровадженні ювенальної юстиції, тим більше, що вона в тому чи іншому вигляді була в Російській імперії, до складу якої належала й Україна. Тож створено робочу групу з представників Верховного Суду, Міністерства юстиції, громадських організацій, опрацьовано концепцію. Однак попри схвалення з боку глави держави та законодавчі передумови, справа просувається повільно.
Навіть у столиці не завжди дотримуються законодавчо закріпленої норми про обов’язкову участь у судовому засіданні законного представника дитини. Нерідко це призводить до трагічних наслідків, зазначає президент всеукраїнського добродійного фонду «Правова ініціатива», адвокат Ольга Корнієнко. Вона пригадує випадок зі своєї практики, коли директор дитячого будинку тричі не з’явився в суд, коли мали розглядати кримінальну справу стосовно його вихованця. Через це слухання кілька разів відкладали, а згодом провели за відсутності посадовця, і підлітка відправили в колонію, хоча обставини злочину давали надію на те, що ця дитина має шанс уникнути тюремних «університетів».

Про правовий захист малечі дбала Ліга Націй
Спеціальний принцип міжнародного захисту прав неповнолітніх: «Дитина, зважаючи на її фізичну та розумову незрілість, потребує спеціальної охорони та піклування, включаючи належний правовий захист, як до, так і після народження»,— був сформульований Лігою Націй і відображений у Женевській декларації прав дитини 1924 року, нагадує Євгенія Павлова. Однак ні в Статуті ООН, ні в Загальній декларації прав людини це положення не міститься. Тільки після проголошення Генеральною Асамблеєю ООН в 1959 році Декларації прав дитини принцип спеціальної охорони дитини та особливого піклування про її права почав набувати загального визнання. Найповніше він виражений у Конвенції про права дитини, ухваленій 44-ю сесією Генеральної Асамблеї ООН 1989 року. До цього міжнародного документа приєдналася й наша держава.
Втілюються зазначені законодавчі акти по-різному. У багатьох країнах, де є спеціальні дитячі суди, вони або мають окремі будівлі чи кімнати, або ж слухання «дитячих» справ відбувається в інші, ніж справи дорослих, години.
Голова спілки «Дитинство без дискримінації» Ольга Головатюк розповіла про дитячий суд в австралійському місті Мельбурні. Заснований на початку минулого століття в штаті Вікторія «для кримінальної та сімейної юрисдикції», в 1930-х роках він засідав в одному з приміщень Королівського технологічного інституту, а 2000-го розмістився в новій триповерховій будівлі. Архітектор під час проектування свого дітища дотримувався трьох принципів: відкритості, доступності й поваги. Судові зали мають простий і (що важливо для дітей) незагрозливий дизайн. Природне освітлення є в усіх кімнатах суду, зокрема й у камерах (їх п’ять для дітей і дві для дорослих). Є там ігрова кімната, спеціальне приміщення, де відвідувачі можуть почекати на початок засідання. А ще працюють допоміжні служби: фахівці, що надають юридичну допомогу, перекладачі, послуги яких можна замовити заздалегідь, волонтери Армії порятунку.
На жаль, Законом України «Про судоустрій» окремих судів, які б розглядали справи, що стосуються неповнолітніх, не передбачено.

Ніна КЛИМКОВСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНА ПРОГРАЛА ДВІ СПРАВИ
  • ЩЕ ОДНОМУ СУДДІ ЗАГРОЖУЄ ЗВІЛЬНЕННЯ
  • ЗАПИТУВАЛИ— ВІДПОВІДАЄМО
  • ЛИШЕ СУД МОЖЕ ЗАБРАТИ В БОРЖНИКА МАЙНО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».