Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПРОБЛЕМА
В ОБІЙМИ «БІЛОЇ СМЕРТІ»
Серед проблем сьогодення, які мають кримінальне забарвлення і найбільше дошкуляють Україні, наркотики посідають одне з перших місць. Зважаючи на злободенність проблеми, кореспондент «ДУ» зустрівся з начальником департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС генерал-майором міліції Миколою Андреєвим і попросив його розповісти про ситуацію, що склалася.

ПОТРАПЛЯЄ ДЕДАЛІ БІЛЬШЕ НАШИХ СПІВВІТЧИЗНИКІВ
— Вона не може не викликати занепокоєння і в нас, правоохоронців, і в усього суспільства,— каже Микола Миколайович.— Якщо, наприклад, у 1991 році на обліку перебувала 31 тисяча осіб, які вживали це зілля, то торік їхня чисельність зросла до 173 тисяч. У тому ж 1991 році 23420 чоловік перебували на обліку як хворі на наркоманію, а нині таких — близько 100 тисяч.
— Рідко який випуск вечірніх теленовин обходиться без сюжетів про викриття каналів постачання і збуту в Україні наркотиків. Чи багато наркоділків потрапляє в поле зору ваших колег?
— Територію України — унаслідок її географічного положення — часто намагаються використовувати для транзитного перевезення наркотиків. Звісно, що при цьому дехто прагне налагодити кримінальний бізнес і на теренах країни. Не так давно до наших працівників дійшла оперативна інформація про те, що в Україні діє глибоко законспіроване міжнародне злочинне угруповання, яке, отримуючи з Польщі велику кількість психотропних речовин, збуває їх українцям, насамперед у розважальних закладах, які полюбляє відвідувати молодь. З’ясувалося, що складається воно з жителів Києва, Донецької та Хмельницької областей. Щоб не опинитися в полі зору правоохоронців, «комерсанти» спілкувалися між собою через Інтернет, а територією України, інших країн, що належали до сфери їхнього впливу, пересувалися різними видами транспорту, часто змінюючи місця проживання. Про їхню обережність свідчить і те, що вони, побоюючись потрапити в тенета, довго стежили за своїми клієнтами. Лише переконавшись, що в тих «не підмочено» репутацію, збували їм свій товар. Та попри глибоку законспірованість зловмисників, ми їх викрили. Зокрема, наші працівники провели оперативну закупівлю невеличкої партії психотропної речовини і, зробивши лабораторні аналізи, визначили, що вона завезена з Польщі. Не переповідатиму подробиць операції, скажу лише, що під час чергової спроби збути 10 тисяч таблеток екстазі ми затримали трьох членів цього злочинного угруповання, а згодом і решту.
На Волині також затримали п’ятьох членів аналогічної компанії, що протягом тривалого часу розповсюджували психотропні речовини на території Київської, Одеської, Кіровоградської, Львівської та Івано-Франківської областей. Товар вони теж отримували від польських «колег». Але, за народним прислів’ям, скільки ниточці не витися, а кінець все одно буде: під час перетину українсько-польського кордону в їхньому автомобілі були знайдені близько семи тисяч таблеток екстазі та більш як кілограм амфетаміну.
— Останнім часом побільшало лікарських препаратів, що містять наркотичні речовини і придбати які є досить легкою справою...
— Лише торік ми задокументували майже п’ять тисяч фактів недотримання правил обігу цих засобів, порушили близько 1,5 тисячі кримінальних справ. Працівники департаменту вилучили з обігу 1,8 мільйона доз отруйних та сильних лікарських засобів, зокрема кетаміну, клофеліну, димедролу, зопіклону, 730 тисяч доз трамадолу.
— Яким регіонам належить «пальма першості» щодо незаконного розповсюдження сильних й отруйних речовин?
— Це Донецька, Запорізька, Луганська та Харківська області, а також столиця. Наприклад, у Києві ми викрили злочинну діяльність одного з заступників директора комерційної фірми, який, скориставшись своїм службовим становищем, оформляв документи, необхідні для реалізації великих партій отруйних і сильних лікарських засобів, на фірми, яких не було взагалі. Під час оперативних закупівель та санкціонованих обшуків у нього вилучено 200 тисяч доз лікарських засобів. А ще — документи та печатки фіктивних комерційних структур, яким начебто і реалізовувалася продукція. У Донецьку директор приватного підприємства здійснювала оптові закупівлі такого товару і реалізовувала його за допомогою вуличних торгівців. До подібного «бізнесу» беруться громадяни інших країн, які живуть в Україні. Наприклад, громадянин Непалу розповсюджував сильні лікарські засоби на території Дніпропетровської, Сумської та Харківської областей. Під час чергової операції його затримали, вилучивши майже 27 тисяч доз трамадолу на суму 120 тисяч гривень.
— А чи не сприяє наркотизації населення ситуація, що виникла з реалізацією сильних й отруйних лікарських засобів? Навіть підлітки вільно купують в аптеках трамадол...
— Я цілком згоден з вами. На підтвердження наведу статистику: торік українські фармацевтичні підприємства виробили і реалізували близько 177 мільйонів доз трамадолу. А потреба в ньому, згідно з інформацією Міністерства охорони здоров’я, становила 3,5–4 мільйони...
У Львівській області порушено кримінальну справу проти провізора аптеки одного з приватних підприємств, який незаконно реалізовував трамадол. Керівництво львівської міліції звернулося до державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення МОЗ з поданням про усунення причин та умов, що сприяли скоєнню винуватцем протиправних дій. Наші львівські колеги клопотали про позбавлення цього приватного підприємства ліценції на продаж лікарських засобів, адже під час слідства були виявлені систематичні порушення реалізації сильних та отруйних лікарських засобів. Проте отримали від згаданої служби відповідь, суть якої полягає в тому, що порушення правил відпуску лікарських засобів не може бути підставою для позбавлення ліцензії, оскільки чинним законодавством це не передбачено. Нині найбільш поширеним способом замовлення й оплати, а також розповсюдження небезпечних речовин є їхній продаж через мережу Інтернет із замовленням через СМС-повідомлення. А ще — на електронну адресу з подальшим розрахунком за отриманий товар через банківські установи, а також шляхом переведення грошей на телефонний рахунок. У таких випадках передача здійснюється через автоперевізників без будь-яких контактів замовника і відправника товару.
— До яких заходів вдається МВС України, зокрема ваш департамент, для призупинення незаконного розповсюдження наркотиків? І чи можна покінчити із цим злом?
— Для здійснення громадського контролю за розв’язанням проблем, про які мовиться, у 2005 році при органах місцевого самоврядування створено громадські спостережні ради. Ми також налагодили співпрацю з 30 добродійними міжнародними та вітчизняними організаціями, фондами, 50 реабілітаційними центрами і соціальними службами, зокрема Всеукраїнською мережею реабілітаційних центрів «Твоя перемога» і «Воскресіння». Спільно з центральними органами виконавчої влади, наприклад міністерствами — охорони здоров’я; освіти і науки; сім’ї, молоді та спорту, пропагуємо здоровий спосіб життя. З інформаційних матеріалів, які поширюємо в школах, вищих навчальних закладах, молодь дізнається, до яких наслідків призводить захоплення наркотиками. Звісно, вживаємо й інших заходів, передбачених чинним законодавством. Зважаючи на вигідне географічне положення України, наявність розвиненої транспортної інфраструктури та морських портів, транснаціональні злочинні угруповання організовують контрабандні канали переміщення наркотиків. Зокрема, героїн з Афганістану вони транспортують до Західної Європи через територію нашої країни. Наприклад, лише торік виявлено 55 випадків контрабанди наркотиків, викрито 238 міжнародних каналів, якими вони надходили в Україну. Останнім часом кокаїн до нашої держави потрапляє з Литви, Польщі, Угорщини, а також країн Скандинавії та Центральної Америки. А ось психотропні речовини — амфетамін, метамфетамін, екстазі — у 2005–2007 роках постачали до України з Білорусі, Литви, Росії. Втім, не лише з країн ближнього зарубіжжя, а й далекого — з Нідерландів, Німеччини, Сербії, Лівану. Щороку масштаби транзиту зростають: у 2005 році наші працівники вилучили 10 кілограмів цього «добра», то у 2007-му — майже 19 кілограмів. Минулий рік видався найбільш «урожайним»: ми конфіскували понад 30 кілограмів психотропних речовин.
Зусиллями нашого департаменту торік виявлено понад вісім тисяч осіб, які незаконно збували «зілля», викрито 30 організованих злочинних угруповань, діяльність яких була пов’язана з нелегальним обігом наркотиків. Небезпечне зілля не лише експортують з-за кордону, а й виготовляють в Україні. Масштаби виробництва вражають: якщо у 2006 році викрито 225 підпільних лабораторій, то у 2007-му — 256. Правоохоронці конфіскували понад 13 тонн макової соломки, майже 12 тонн марихуани, а також близько 40 кілограмів героїну, кокаїну та метамфетаміну (їхня вартість перевищує 146 мільйонів гривень), а ще — майже два мільйони доз сильних й отруйних лікарських препаратів на загальну суму дев’ять мільйонів гривень.
Проблема боротьби з незаконним обігом наркотиків є загальнодержавною проблемою. І влада намагається її вирішувати. Наприклад, Україна першою з пострадянських держав у 1995 році приєдналася до конвенцій ООН що стосується боротьби з незаконним розповсюдженням наркотиків, психотропних речовин та прекурсорів; парламент ухвалив закони, спрямовані на протидію подібному «бізнесу», а в Кримінальному кодексі налічується 16 статей, за якими передбачено кримінальну відповідальність за злочини у сфері обігу наркотичних засобів. Незаконному обігу наркотиків протидіють, окрім МВС і СБУ, Державна прикордонна служба, Державна митна служба. МВС України співпрацює з 45 країнами світу, маючи своїх представників у восьми з них. У нас акредитовані представники правоохоронних органів 18 держав світу.
Чи можна покінчити з незаконним обігом наркотиків? На жаль, ні: жодна цивілізована країна не може позбутись цього лиха, навіть там, де за подібні злочини передбачена смертна кара. Пояснюється це просто — торгівля наркотиками приносить шалені доходи. Тому знаходяться люди, охочі збагатитись подібним чином. Незважаючи на те, що ще нікому не вдалося викорінити наркоманію — принаймні в Європі, потрібно докладати до цього зусиль. І хоча ситуація залишається досить складною, ми дещо зробили в справі протидії розповсюдженню наркотиків. Наприклад, з нашої ініціативи Верховна Рада внесла певні зміни до Кримінального кодексу, що сприятиме здійсненню оперативно-розшукових заходів для викриття джерел, з яких надходять на споживчий ринок отруйні і сильні лікарські засоби. Зважаючи на реальні потреби населення в трамадолі, про який я згадував, а також на наполягання МВС України уряд в 10 разів зменшив обсяги його виробництва. Але трамадол становить лише 42 відсотки від загальної кількості препаратів, які є об’єктом зловживання, проте залишаються поза увагою МОЗ. Окрім них, ринок все більше насичується новими комбінованими лікарськими засобами іноземного виробництва, зокрема флюколдом, колдаком, трайфедом, зестрою. Деякі спритники використовують їх для отримання — в домашніх умовах — особливо небезпечних психотропних речовин амфетамінового ряду, використання яких в Україні заборонено. Нинішня ситуація певним чином зумовлена й тим, що під час реєстрації того чи іншого лікарського препарату та визначення заходів контролю за його обігом не здійснюється оцінка його суб’єктивної небезпеки. Я маю на увазі можливість лікарського препарату трансформуватися в наркотичний засіб або ж психотропну речовину. Тому МВС запропонувало на розгляд Верховної Ради законопроект щодо змін у тих законах України, які, в разі їхнього схвалення, визначатимуть порядок ліцензування різних видів господарської діяльності та виробництво лікарських засобів. Вважаємо доцільним і внесення змін до тих нормативно-правових документів, які регламентують обіг сильних та отруйних лікарських засобів.

Інтерв’ю провів Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».