Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
«ЗЕМЕЛЬНА» ЗЛОЧИННІСТЬ ПОГЛЯДОМ МВС

Нещодавно на одному із засідань РНБО Президент України Віктор Ющенко різко розкритикував Міністерство внутрішніх справ і Генеральну прокуратуру за їхню бездіяльність у боротьбі із оборудками у сфері земельних відносин. МВС у відповідь оприлюднило деякі статистичні дані, з яких кожен може сам зробити висновок про те, що насправді робиться у цій сфері.

Отже, загальна площа України становить 603 тисячі квадратних кілометрів, або 60 млн га. З них 41 мільйон — сільськогосподарські угіддя. 27,5 млн, або дві третини, розпайовані: право на свій пай отримали 6,9 мільйона громадян, із яких 6,2 млн оформили державні акти.
Крім того, станом на осінь 2008 року 21 мільйон співвітчизників отримали у приватну власність земельні ділянки загальною площею 3,9 млн га для індивідуального будівництва, садівництва та ведення особистого селянського господарства. П'ять мільйонів із цих громадян одержали державні акти на землю.
Загальна площа земель запасу — 9,9 мільйона гектарів, із яких майже половину (4,4 млн га) поки що нікому не надали у власність чи користування. Тож землі у нашій країні вистачає.
Протягом десяти місяців поточного року у сфері земельних відносин було викрито 2,6 тисячі злочинів, за скоєння яких до кримінальної відповідальності притягнуто 1333 посадові особи. Нагадаємо, що в межах однієї кримінальної справи може розслідуватися один, а може два і більше епізодів, тобто злочинів, але в МВС порахували, що за той же період до суду відправлено кримінальні справи за 1013 земельними злочинами. Сума збитків за закінченими розслідуваннями кримінальних справ дорівнює більш ніж 535 млн грн, забезпечено відшкодування 464 млн грн. Ще за 988 злочинами триває розслідування і кримінальні справи за ними перебувають у провадженні слідчих.
Усього цього року предметом протиправних посягань були 33 тисячі гектарів землі — це, враховуючи їхнє самовільне захоплення, за яке настає не кримінальна, а адміністративна відповідальність. Загалом у справах про самовільне захоплення фігурує 10,8 тисячі гектарів. Найчастіше зловмисників приваблюють землі сільськогосподарського призначення — 22,4 тис. га. Дещо рідше по справах проходять землі оздоровчого, рекреаційного, природоохоронного та історико-культурного призначення — лише 1454 га. Втім, це пояснюється не більшою цінністю сільськогосподарських земель, а їхньою доступністю для зловмисників.
Як відомо, усе пізнається в порівнянні, але, на жаль, загальну статистику по всіх злочинах у сфері земельних відносин почали вести нещодавно. Одначе про динаміку активності правоохоронних органів можемо судити з того, як вони викривають злочини, пов'язані з приватизацією землі. Такі дані є аж за десять минулих років, тобто відтоді, коли реально почалася приватизація землі.
Таким чином, із 2,6 тисячі злочинів, виявлених цьогоріч, 1749 пов'язані з приватизацією землі. Тепер порівняймо. У 1998–1999 роках їх у середньому реєстрували по 176, у 2000–2001 — по 355, у 2002–2004 — по 542, у 2005–2006 — приблизно по 1070 і торік — 1151. Нагадаємо, що викладені цифри взято за підсумками повних років, а нинішній, 2008 рік,— лише за підсумками десяти місяців. Тож неважко зробити висновок, що в цьому разі міліція значно підвищила оберти.
У структурі викритих злочинів 1675 скоєно у сфері службової діяльності (минулого року — 1074), у тому числі 296 про хабарництво (на третину більше, ніж за аналогічний період 2007-го).
Так, на Одещині затримали групу посадовців Білгород-Дністровської райдержадміністрації під час отримання 10 млн грн за виділення 8 га землі на морському узбережжі.
На Луганщині заарештували голову однієї з міськрад, яка за сприяння у наданні в постійне користування трьох земельних ділянок загальною площею 0,24 га одержала 220,5 тис. гривень.
У Київській області затримали голову сільради Васильківського району за хабар у 500 тис. грн., голову та землевпорядника сільської ради Києво-Святошинського району, який привласнив 180 тис. грн.
За хабарництво також притягаються до кримінальної відповідальності голови райдержадміністрацій на Черкащині та Хмельниччині, заступник голови райдержадміністрації на Дніпропетровщині, заступник голови однієї з міськрад у АР Крим, начальник відділу земельних ресурсів райдержадміністрації на Одещині та інші посадовці районного і обласного рівнів.
Загалом до кримінальної відповідальності притягається 1333 посадових осіб, у тому числі 309 посадовців органів влади та 230 — місцевого самоврядування.
Зокрема, на Тернопільщині викрито начальника відділу земельних ресурсів райдержадміністрації, який усупереч вимогам Земельного кодексу України незаконно передав структурному підрозділу ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 52 га. Під час зміни цільового призначення цієї землі не були нараховані збитки втрат сільськогосподарського виробництва, внаслідок чого державі завдано шкоди на суму 3,8 млн гривень.
На Закарпатті порушено кримінальні справи проти посадових осіб виконавчого комітету Ужгородської міськради та відділу державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області, котрі незаконно надали дозволи юридичним особам на розміщення відходів виробництва на земельних ділянках території лісового фонду площею 27 га в місті Береговому і площею 0,47 га парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва «Парк Боздошський» в Ужгороді. Тож збитки державі становлять понад 13,4 млн гривень.
На Івано-Франківщині порушено кримінальну справу проти службових осіб Надвірнянської районної держадміністрації, районного відділу Івано-Франківської філії ДП «Центр державного земельного кадастру» та ДП «Надвірнянське лісове господарство», які здійснили незаконне відчуження двом фізичним особам земельних ділянок державного лісового фонду загальною площею 2,6 га для ведення особистого селянського господарства. У результаті цього державі завдано збитків на 1,3 млн гривень.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • НЕВТІШНІ ВИСНОВКИ
  • ПРОЙДИСВІТ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ НЕ УНИКНЕ
  • «МОЛОДЯТА» ВИЯВИЛИСЯ ШАХРАЯМИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».