Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ШАХТАР» ЗУСТРІВ ВЕСНУ
Після матчів п’ятого туру групового етапу Ліги чемпіонів УЄФА першим із українських клубів оформив вихід до весняної частини єврокубків донецький «Шахтар». Підопічні Мірчі Луческу познущалися зі швейцарського чемпіона «Базеля», «відвантаживши» опонентам у боротьбі за місце в Кубку УЄФА п’ять м’ячів. Натомість київське «Динамо» після прикрої поразки в Лондоні втратило шанси на продовження боротьби в Лізі чемпіонів, а право на виступ у Кубку УЄФА потрібно вибороти у домашній зустрічі з турецьким «Фенербахче».

Перед лондонським побаченням «Арсенала» й «Динамо» в обох суперників вистачало проблем. Та коли підопічні Юрія Сьоміна відчували лише кадровий дефіцит (не вистачало Тараса Михалика і Олега Гусєва), то в «канонірів» були психологічні негаразди. Після кількох невдалих матчів у англійській прем’єр-лізі надто різкі висловлювання на адресу партнерів і тренера дозволив собі капітан команди Вільям Галлас. Як наслідок, на матч із динамівцями з капітанською пов’язкою партнерів виводив Сеск Фабрегас.
Юрій Сьомін обрав для зустрічі на стадіоні «Емірейтс» стандартну схему з двома форвардами, але кияни все одно більше часу проводили в захисті. У воротах діяв незмінний у цьому сезоні Станіслав Богуш, у захисті — Бадр Ель Каддурі, Папе Діакате, Малхаз Асатіані й Бетао, в середині поля — Огнен Вукоєвич, Олександр Алієв, Роман Єременко і Тіберіу Гіоане, на вістрі — Ісмаель Бангура і Артем Мілевський.
Арсен Венгер довірив місце на полі таким виконавцям: Альмунія у воротах, польові гравці Фабрегас, Галлас, ван Персі, Вела, Денілсон, Ремзі, Сонг, Сільвестр, Джуру, Кліші.
Попри велику кількість молодих виконавців, стиль «Арсенала» суттєвих змін не зазнав — висока культура пасу, чудова техніка гравців, блискавичні комбінації. «Динамо» було готове до такої гри і до певного часу дисципліна оборонців переважала конструктивні дії нападників. Утім, постійне напруження поблизу воріт Богуша змушувало надто нервових прихильників українського клубу часто хапатися за серце.
Після перерви характер гри суттєво не змінився, але гостям усе частіше вдавалося пред’являти свої козирі — не всі швидкі динамівські контрвипади господарі парирували адекватно. Хвилин за десять до кінця гри Мілевський втратив єдину для «Динамо» стовідсоткову нагоду забити гол: Роман Єременко майстерною передачею вивів Артема на побачення з Альмунією, та іспанський воротар вчасно вийшов з воріт і заблокував удар українського форварда. На рівні Ліги чемпіонів марнувати такі моменти — надто велика розкіш, що й довів на 87-й хвилині Ніклас Бендтнер, який у середині другого тайму вийшов на заміну. Після розіграшу спірного м’яча Фабрегас зі своєї половини поля віддав чудову передачу на «лондонського Оле-Гуннара Сольск’яєра» (пам’ятаєте такого футболіста «Манчестер Юнайтед», який виходив на заміну за десять— п’ятнадцять хвилин до кінця матчів і часто вирішував їхню долю на користь «червоних дияволів»?). Те, що Бендтнер підіграв собі по-волейбольному (він ще й Марадона з «рукою Бога»?), чомусь лишилося непоміченим суддівською бригадою з Люксембурга, і Ніклас метрів з дванадцяти точно пробив у правий від Богуша кут.
На 89-й хвилині рефері Ален Амер ще раз виявив свою неадекватність, коли після призначення небезпечного штрафного в бік воріт «Арсенала» сам же й затримував гру, стоячи біля м’яча. Олександр Алієв, який хотів виконати удар якнайшвидше, відштовхнув рефері, за що побачив перед собою другу жовту картку. Звісно, хавбекові варто полікувати нерви, але те, що Феміда в цій зустрічі не була надто об’єктивною, теж додаткових підтверджень не потребує.
Отже, «Динамо» вдруге поспіль втратило потрібний результат на останніх хвилинах. В іншому матчі групи G турецький «Фенербахче» на своєму полі поступився португальському «Порту» (1:2), стало зрозуміло, що «Арсенал» (11 очок) і «Порту» (9) недосяжні для киян, у активі яких залишилося п’ять балів. Та й за путівку до Кубка УЄФА доведеться позмагатися з турками, в активі яких два пункти.
А от донецький «Шахтар» своє локальне завдання вирішив легко. На зустріч із «Базелем» Мірча Луческу випустив такий склад: П’ятов у воротах, польові гравці Хюбшман, Кучер, Фернандіньо, Жадсон, Луїс Адріано, Гай, Вілліан, Рац, Іщенко, Срна.
Костанцо, Хуггель, Штокер, Абрахам, Сафарі, Марке, Ергіч, Едуардо, Карлітуш, Дердійок, Дзанні вийшли у формі «Базеля».
У першому таймі перевага гірників матеріалізувалася лише в один забитий м’яч: на 32-й хвилині Томаш Хюбшман із лівого флангу навісив на лінію штрафного майданчика, де Олексій Гай добре відпасував на Жадсона, і бразилець більярдним за точністю ударом поклав м’яч у лівий від голкіпера кут.
Після перерви на полі була тільки одна команда. Спочатку на шедевр спромігся Вілліан, котрий з лівого флангу атаки змістився до штрафного майданчика, «накрутивши» двох оборонців, і влучно пробив повз воротаря; згодом хет-трик оформив Жадсон, а останній у матчі гол забив Євген Селезньов, який у перерві замінив Луїса Адріано. 5:0 — переконливий доказ класу, тільки ось чому б так само гірники не зіграли зі «Спортингом»? Лісабонці у домашньому матчі поступилися «Барселоні» (2:5) у боротьбі за перше місце в групі, в активі «Спортинга» залишилося дев’ять балів. Каталонці тепер мають 13 очок і цілком можуть в останньому турі виставити проти «Шахтаря» резервістів. Гірники з шістьма пунктами залишаться третіми, «Базель» має одне очко.
Коротко про результати інших поєдинків Ліги чемпіонів: «Бордо» — «Челсі» — 1:1, «Клуж» — «Рома» — 1:3 (в групі А лідирує «Рома» — 9 очок, далі «Челсі» — 8, «Бордо» — 7, «Клуж» — 4); «Анортосіс» — «Вердер» — 2:2, «Інтер» — «Панатінаїкос» — 0:1 (група В: «Інтер» — 8 очок, «Панатінаїкос» — 7, «Анортосіс» — 6, «Вердер» — 4); «Атлетико» — ПСВ — 2:1, «Ліверпуль» — «Марсель» — 1:0 (група D: «Атлетико» і «Ліверпуль» — по 11 очок, «Марсель» і ПСВ — по 3); «Ольборг» — «Селтик» — 2:1, «Вільярреал» — «Манчестер Юнайтед» — 0:0 (група Е: «Манчестер Юнайтед» і «Вільярреал» — по 9 очок, «Ольборг» — 5, «Селтик» — 2); «Баварія» — «Стяуа» — 3:0, «Фіорентина» — «Ліон» — 1:2 (група F: «Ліон» і «Баварія» — по 11 очок, «Фіорентина» — 3, «Стяуа» — 1); «Зеніт» — «Ювентус» — 0:0, БАТЕ — «Реал» — 0:1 (група Н: «Ювентус» — 11 очок, «Реал» — 9, «Зеніт» — 5, БАТЕ — 2).
також у паперовій версії читайте:
  • ДОНЕЦЬКИЙ РЕВАНШ
  • МАРІУПОЛЬСЬКЕ ДИВО
  • АНГЛІЙСЬКІ СЮРПРИЗИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».