Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БЕЗПЕКА
ДОРОЖНІЙ ПРИГОДІ — ГОДІ!
ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО
Чули про нові вимоги для посилення безпеки дорожнього руху. Що конкретно передбачено?
Роз’яснює начальник департаменту ДАІ МВС України Сергій Коломієць.

Зрозуміло, що в запитанні йдеться про Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху». Цим актом передбачено внесення суттєвих змін та доповнень до Кримінального кодексу України, Кодексу про адміністративні правопорушення, Бюджетного кодексу та деяких законів, пов’язаних з експлуатацією транспортних засобів.

Або кермувати, або теревенити
Зокрема, передбачається фіксація порушень спеціальними технічними засобами, що працюють в автоматичному режимі і мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису. При цьому протокол про адміністративне правопорушення не складається, а постанова у справі про скоєне правопорушення виноситься без участі особи, яку притягують до адміністративної відповідальності. Копії документа та матеріалів, зафіксованих за допомогою спеціальних технічних засобів, надсилають правопорушникові протягом трьох днів після ухвалення вказаної постанови.
За наявності обставин, які свідчать про вчинення порушення іншою особою, власник (співвласник) транспортного засобу протягом десяти діб від дня вручення йому постанови про накладення штрафу має повідомити про відповідні обставини (транспортний засіб був у володінні чи користуванні іншої особи, вибув з його володіння внаслідок протиправних дій інших осіб тощо) орган (посадову особу), що ухвалив постанову про накладення адміністративного стягнення. На період з’ясування та перевірки цих обставин виконання рішення про накладення адміністративного стягнення зупиняється.
Встановлюється відповідальність за керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їхню увагу.
Передбачається відповідальність за користування водієм під час руху засобами зв’язку, не обладнаними технічними пристроями, що дають змогу вести перемови без допомоги рук.
Адміністративні покарання за порушення правил дорожнього руху доповнюються новими видами, такими як громадські роботи, тимчасове вилучення талона про проходження державного технічного огляду, ліцензійної картки.
За порушення водіями правил експлуатації транспортних засобів, перевезення пасажирів, встановлення і використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв, керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, а також правил паркування транспортних засобів та коли особи вчасно не сплатили штраф за порушення правил, норм і стандартів у сфері безпеки дорожнього руху до сплати ними зазначеної заборгованості працівник Державтоінспекції матиме право тимчасово затримати транспортний засіб шляхом блокування або доставляє його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку, у тому числі за допомогою спеціального автомобіля — евакуатора.

Посвідчення — під арешт
У випадках, коли водієм вчинено порушення, за яке може бути накладено адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права керувати транспортними засобами, працівникам ДАІ знову надається можливість тимчасово вилучати посвідчення водія до набрання законної сили постановою у справі про адміністративне правопорушення, але не довше, ніж на три місяці. При цьому порушникові видається тимчасовий дозвіл на право керування транспортними засобами.
Із Закону України «Про дорожній рух» вилучено норму стосовно самопідготовки водіїв механічних транспортних засобів, так званого «екстернату». Тепер отримати право на керування транспортними засобами відповідної категорії громадянин, який досяг визначеного віку та не має медичних протипоказань, може, тільки пройшовши повний курс навчання за відповідними програмами. Крім того, відповідно до положень європейської Конвенції про дорожній рух Закон України «Про дорожній рух» доповнюється новими категоріями транспортних засобів — А1, В1, С1, D1, D, ВЕ, С1Е, СЕ, D1E, DE, Т, а також нормами про обмеження можливостей отримати право на керування автобусами, трамваями і тролейбусами (категорії D1, D, D1E, DE, Т) для осіб, які не досягли 21-річного віку.
Передбачено, що підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів здійснюватиметься в акредитованих закладах незалежно від форми власності та підпорядкування, які отримали відповідний атестат.
На Державтоінспекцію покладаються обов’язки здійснювати державний контроль за виконанням навчальними закладами, які здійснюють підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, вимог законодавства в цій сфері в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Згідно з новим законом посвідчення водія транспортного засобу видаватиметься на термін, який визначатиметься урядом.

Штраф. І не тільки
Значно підвищуються штрафні санкції за порушення правил дорожнього руху, зокрема:
— за перевищення швидкості руху більш як на 20 км/год штраф становитиме від 255 до 340 грн, а більше як на 50 км/год — від 510 до 680 грн;
— за порушення правил перевезення пасажирів передбачені штрафи від 170 до 340 грн;
— за керування транспортним засобом у стані сп’яніння передбачено першого разу накладення штрафу на водіїв — від 2550 до 3400 грн, або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років, або громадські роботи на термін від сорока до п’ятдесяти годин, або адміністративний арешт на строк від семи до десяти діб.
У разі повторного протягом року вчинення цього порушення водіїв позбавляють права керування транспортними засобами на строк від 2 до 3 років з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого чи засуджують до громадських робіт на термін від п`ятдесяти до шістдесяти годин, або до адміністративного арешту на строк від десяти до п’ятнадцяти діб, щодо інших осіб — оплатне вилучення транспортного засобу чи без такого, або громадські роботи на строк від п’ятдесяти до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк від десяти до п’ятнадцяти діб.
За такі дії, вчинені двічі протягом року, передбачено позбавлення водія права керувати транспортними засобами на строк 10 років з оплатним вилученням транспортного засобу. Залишення водіями транспортних засобів, іншими учасниками дорожнього руху, всупереч чинним правилам, місця дорожньо-транспортної пригоди, до якої вони причетні, карається накладення штрафу — від 255 до 306 грн, або громадськими роботами на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративним арештом на термін від десяти до п’ятнадцяти діб. Порушення, які спричинили виникнення аварійної ситуації, що підтверджено фактичними даними, а саме: поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, а також свідків, показань технічних приладів та матеріалів фото- і відеоспостереження та іншими документами, караються штрафом від 340 до 680 грн, або позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від одного до двох років або громадськими роботами на термін від сорока до шістдесяти годин.
За порушення водіями правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, каратимуть стягненням штрафу в розмірі від 340 до 425 грн або позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 6 місяців до одного року.
Зміни до Закону України «Про дорожній рух» й інші закони, пов’язані з водінням й експлуатацією транспортних засобів, набули чинності.

ДОВІДКА
Мінімальний штраф за порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами та порушення правил дорожнього руху пішоходами становить 51–85 грн. Максимальний штраф за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу,— від 2550 до 3400 грн.

Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ДІСТАЛИСЯ Й ДО ПРОТИГАЗІВ...
  • КРОК ДО ПЕРЕДБАЧЕННЯ ЗЕМЛЕТРУСІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».