Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ТУР ВІДНОВЛЕННЯ ІНТРИГИ
Десертною «стравою» останнього туру першої половини вітчизняної футбольної першості стало протистояння, яке завжди матиме статус класичного. Хоч би на яких позиціях у турнірній таблиці розташовувалися донецький «Шахтар» і київське «Динамо», їхній поєдинок вважатиметься центральним.

Після жахливого старту в національному чемпіонаті й серії провальних матчів у Лізі чемпіонів гірники потребували адекватної компенсації. За крок до відставки Мірча Луческу зміг знайти потрібні слова для своїх підопічних, і чинні чемпіони України провели, мабуть, найкращий поєдинок у сезоні. Водночас динамівці, які до зустрічі з «Шахтарем» втрачали очки тільки в двох поєдинках національної першості, не змогли знайти в собі сил відігратися після суперечливого голу донеччан.
Господарі Регіонального спорткомплексу «Олімпійський» провели матч із найпринциповішим суперником у такому складі: П’ятов у воротах, польові гравці Срна, Чигринський, Кучер, Рац, Хюбшман, Гай, Вілліан (Жадсон, 66), Брандао (Гладкий, 90), Фернандіньйо, Морено (Селезньов, 46).
Динамівці вимушено обійшлися без травмованих Айїли Юссуфа, Тараса Михалика, Андрія Несмачного, а Карлос Корреа і Олег Гусєв ще не вийшли на рівень готовності, який дозволив би виступати у зустрічі рівня українського «класико». Тож із обмеженого набору виконавців головний тренер киян Юрій Сьомін обрав голкіпера Богуша і польових гравців Каддурі, Сабліча, Діакате, Бетао, Єременка, Вукоєвича, Гіоане (Бангура, 59), Алієва, Мілевського і Ярмоленка (замість нього Зозуля вийшов на 79-й хвилині).
Через обережний характер гри по-справжньому небезпечних моментів бракувало. Найпам’ятніший для шанувальників «Динамо» стався за кілька хвилин до пропущеного голу. Алієв, Мілевський і Ярмоленко кількома швидкими короткими передачами заплутали захист гірників, і Мілевський отримав змогу пробити по воротах метрів із десяти. Обвідний удар Артема зміг парирувати голкіпер національної збірної України Андрій П’ятов.
На 34-й хвилині «Шахтар» вийшов уперед. У динамічному епізоді після вкидання з-за бічної Морено скинув м’яч на Брандао, котрий увійшов до штрафного майданчика, пройшов уздовж лінії воріт і чітко відпасував на Вілліана — йому залишалося влучити по воротах з кількох метрів. Закордонна суддівська бригада на чолі зі шведом Петером Фройдфельдтом загалом провела непоганий поєдинок, але в цьому конкретному епізоді скандинави помилилися — у момент передачі Морено Брандао перебував у положенні поза грою. Уявіть собі, що було б у разі такої помилки (яка «вплинула на результат матчу») з вітчизняним рефері...
«Офсайд був стовідсотковий, але зазвичай я суддів не коментую»,— сказав на післяматчевій прес-конференції Юрій Сьомін.— Матч, на мій погляд, був цікавий і напружений. Ми показували якісну гру, але не завжди добра гра дає хороший результат. Одна помилка обернулася нашою поразкою».
За словами російського фахівця, «Динамо» замінами намагалося загострити гру. «Виходили атакувальні гравці, але моменти, які мали, не використали, — сказав Сьомін.— Такі матчі завжди вирізняються високою якістю. Поєдинок вийшов класним. Атмосфера на стадіоні чудова».
Звісно, після гри Мірча Луческу був задоволений: «Важливі три очки ми здобули, вони навіть важливіші за те, що ми обіграли «Динамо». Скажу чесно, це, напевно, перша гра у чемпіонаті України за всі роки моєї роботи тут, яку можна порівняти з рівнем Ліги чемпіонів. Переконаний, якби таких ігор було більше у чемпіонаті України, шанси у наших команд пробитися з групи в Лізі чемпіонів були б серйознішими.
Нам допомогли грамотні дії й самовіддача з першої до останньої хвилини матчу. Хотів би зазначити, що те саме було і з боку «Динамо». Були моменти і у нас, і в «Динамо». Упевнений, що команди віддали всі сили для досягнення позитивного результату.
Хочу відзначити добру організацію гри як з одного, так і з іншого боку. Правильно закривали практично всі зони наші гравці й київські. Але, маючи перевагу в першому таймі, ми після перерви зіграли на контратаках.
«Динамо» в другому таймі атакувало більше і створювало хай не голеві моменти, а напівмоменти, які можна було реалізувати. Гадаю, ми заслужили на результат, із яким завершилась гра. Суддівство, хочу сказати, було на рівні Ліги чемпіонів. Командам давали грати, не було зайвих свистків».
Украй цікавим був не лише центральний поєдинок 15-го туру і всього першого кола чемпіонату. Два поєдинки принесли несподівані результати з огляду на те, як розгортались події. Маріупольський «Іллічівець» до 37-ї хвилини перемагав на своєму полі сімферопольську «Таврію» з рахунком 3:0, причому два з трьох м’ячів було забито з пенальті (усього в зустрічі було призначено чотири (!) одинадцятиметрових — три з них у ворота кримчан). Здавалося б, переможець очевидний? Не так думали сімферопольці, які в першій половині гри скоротили відставання в рахунку, а після перерви вирівняли становище. На фініші поєдинку «Таврія» навіть була ближчою до перемоги.
Ще цікавіше завершилося львівське дербі. Федорчук і один із братів Баранців до середини першого тайму оформили комфортну перевагу ФК «Львів» у два м’ячі. «Карпати» не задовольнилися навіть нічиєю! Ще в першому таймі забив Кузнєцов, а після відпочинку Кожанов, Худоб’як і Кополовець довели рахунок до 4:2 і вказали землякам на їхнє аутсайдерське місце...
Решта поєдинків туру принесла такі результати: «Металіст» — ФК «Харків» — 1:1, «Дніпро» — «Зоря» — 1:1, «Арсенал» — «Металург» (Донецьк) — 0:1, «Ворскла» — «Кривбас» — 0:0, «Металург» (Запоріжжя) — «Чорноморець» — 1:3.
Попри поразку від найпринциповішого опонента, київське «Динамо» завершило першу половину чемпіонату з переконливим відривом від найближчого переслідувача. В активі підопічних Юрія Сьоміна залишилося 37 очок, другу сходинку повернув собі донецький «Металург» — 32 бали. На третє місце після нічиєї в харківському дербі опустився «Металіст» (31 пункт). Четвертою залишилася полтавська «Ворскла» (27 очок), до зони єврокубків повернувся донецький «Шахтар» (нагадаю, що в наступному євросезоні Україну представлятимуть дві команди в Лізі чемпіонів, три — в турнірі, який прийде на зміну Кубка УЄФА). Команда Мірчі Луческу в п’ятнадцяти матчах набрала 25 очок.
У зоні аутсайдерів значно тісніше — по дев’ять очок мають ФК «Львів» і ФК «Харків», поруч із небезпекою залишаються «Таврія» і «Арсенал» (по 11 балів), а також «Іллічівець» (12).
До зимової перерви в українській прем’єр-лізі відбудеться ще два тури.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРЕМОГА «ЗБІРНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІГИ»
  • ПОДАРОВАНИЙ ТИТУЛ
  • І ЗНОВУ «ШАХТАР» — «ДИНАМО»!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».