Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
«ЛЕЛЕКА НА ДАХУ...»
Білий лелека... Про нього складають пісні, а в самого лелеки майже немає голосу. Він живе з людиною, але залишається вільним. Гніздиться в населених пунктах, але не терпить руйнування природного середовища.

З давніх-давен у східних слов’ян білий лелека був особливо шанованим птахом. Якщо пугач асоціювався з мудрістю, сорока — з балакучістю, горобець — із забіякуватістю і злодійкуватістю, то білий лелека був символом домовитості, успіху та процвітання. На допомогу лелеки покладалися бездітні сім’ї. Люди закріпляли на даху або на дереві колесо від воза — каркас для майбутнього гнізда і сподівалися, що коли в них оселяться лелеки, то народиться довгождана дитина. Побутувало в народі й таке повір’я: «Якщо на подвір’ї лелеки гніздяться, пожежі не буде, але не дай Боже гніздо розорити — хатина згорить!»
Чи такі вже наївні народні прикмети? Мабуть, пов’язуючи лелек і сімейне благополуччя, наші предки були близькі до реальності. Лелека оселиться не на будь-якому дворі. Багато поколінь цих птахів, що жили по сусідству з людиною, виробили спеціальні навички, що гарантують їм відносну безпеку. Ще у XIX ст. чудовий зоолог і популяризатор науки Альфред Брем помітив, що перш ніж загніздитися, лелеки подовгу спостерігають за людьми — майбутніми сусідами. Мабуть, птахи вміють упізнавати добрих людей. А в доброї людини, що з природою і світом у ладу, як відомо, справи ладяться і дім — повна чаша.
У наш час птахи селяться на водонапірних баштах, сухих верхів’ях дерев, іноді на залишених стіжках сіна або навіть на стовпах ліній електропередачі. У кладці лелек — від одного до семи білих яєць. Висиджують їх обидвоє партнерів. Приблизно через 60 днів після появи на світ пташенята залишають гніздо, а через 70 днів стають самостійними. Готуючись до перельоту в місця зимівлі, лелеки збираються у великі зграї. Вони мігрують на величезній висоті у ширяючому польоті, широкими кругами пересуваючись у потрібному напрямі. Летять переважно над сушею, де сильніші висхідні потоки повітря. Основні місця зимівлі — на півночі Африки та в Індії.
Лелеки створюють свої родини надовго, їхні пари є постійними протягом багатьох років. Взаємодопомога подружжя — непорушний закон, та й інакше і не вигодуєш ненажерливих пташенят. Дивує прихильність білих лелек до своїх гнізд. Птахи сміливо захищають своє житло і пташенят від непроханих гостей.
Основний гніздовий ареал цього виду простягається від Іспанії та Східної Франції до Східної України і Смоленщини, від Балкан і Малої Азії до Данії та Фінської затоки.

Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ВІКЕНД У МАМОНТОВІЙ ПЕЧЕРІ
  • ОСТАННЯ З «ТИТАНІКА»
  • ЗАГУБИВСЯ В... АЕРОПОРТУ
  • ЗАМІСТЬ НОВИН — ПОРНОФІЛЬМ
  • ЗА ДИСЦИПЛІНОЮ СВЯЩЕНИКІВ СТЕЖИТЬ ЕЛЕКТРОНІКА
  • ОБРУЧКИ Й ПРИКМЕТИ
  • «ЕМОЦІЙНИЙ» РОБОТ
  • ПИШІТЬ СЦЕНАРІЙ СВОГО ЖИТТЯ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».