Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ДВАДЦЯТЬ ДВІ МОНОГРАФІЇ ХУДОЖНИКІВ
«Вони явили життя людського духу в образотворчому мистецтві, подане в різних стилях, барвах, інтонаціях. А загалом це — безмежна краса земного й небесного». Таку влучну характеристику дала заступник міністра культури і туризму України Ольга Бенч всеукраїнському мистецькому проектові «Наш час — наш простір». Він складається з презентації серії книг видавництва «Софія-А» і виставки творів художників, чия творчість представлена в цих альбомах.

У 2004-му видавництво започаткувало серію монографічних видань, присвячених творчості визначних українських митців. За чотири роки побачили світ 22 альбоми таких авторів як Марія Приймаченко, Володимир Патик, Андрій Антонюк, Віктор Гонтарів, Микола Максименко, Михайло Демцю, Роман Сельський та багатьох інших.
Нині у п'яти залах Національного музею Тараса Шевченка розгорнуто виставку, на якій експонуються понад 120 творів малярства і малої скульптури українських митців, доробок яких знаковий у рідній культурі й знаний поза її межами. Кожен представлений на виставці майстер має власний творчий почерк, чим зримо демонструє розмаїття вітчизняного мистецтва.
Директор видавництва «Софія-А» і куратор проекту «Наш час — наш простір» Максим Мельник, який чимало зусиль доклав для видання книг і організації виставки, сказав: «Ідея цього проекту належить не мені. У 2004 році зайшов до нас у гості головний редактор журналу «Образотворче мистецтво» та альманаху «Артанія» Микола Маричевський. За чаєм раптом заговорили на тему: скільки в нас обдарованих художників, твори яких зберігаються у вітчизняних та зарубіжних музеях і приватних колекціях. Але здебільшого автори не мають каталогів власних творів, а іноді й перебувають у складних фінансових ситуаціях. Не шкодую, що став співавтором цієї серії. Готуючи її, ми не складали жодних списків, тому що Маричевський знав людей, кожен з яких у своєму регіоні «рухав» образотворче мистецтво. Ми спілкувалися з ними і домовлялися про участь у проекті. Багатовимірний і різноликий світ образів моїх сучасників з різних куточків України заполонив мене. Показати їхню творчість широкому загалові було головною ідеєю упорядників монографій».
За словами Максима Мельника, до книгарень видані альбоми не надійдуть, оскільки весь наклад є власністю художників. А кілька сотень примірників, що залишаться, видавці мають намір подарувати обласним і районним бібліотекам.
Під час відкриття виставки у Національному музеї Т. Шевченка присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять Миколи Маричевського — засновника мистецького альманаху «Артанія», одного з ініціаторів проекту «Наш час — наш простір», подвижника, який присвятив життя підтримці художників, творчість яких поєднує світові тенденції й водночас має яскраве національне забарвлення.
також у паперовій версії читайте:
  • НЕ ГОРЯТЬ РУКОПИСИ Й МАЛЮНКИ...
  • СЛУШНИЙ ВИБІР РОЗАУРИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».