Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НОВИЙ ЕТАП КИТАЙСЬКИХ РЕФОРМ
Днями в Пекіні закінчився черговий пленум центрального комітету Комуністичної партії країни.

На порядку денному були питання розширення права на оренду землі, надання кредитів у сільському господарстві. Тридцять років тому Ден Сяопін також саме з цього розпочав реформи. Вони здійснювалися під відомим прагматичним гаслом: «Не важливо, якого кольору кішка, якщо вона ловить мишей». Надання широких прав і можливостей для господарської ініціативи, обмеження тотального ідеологічного впливу на економіку не змінило політичної системи, у якій домінувала Комуністична партія. Подібна невідповідність, висловлюючись марксистською термінологією, між економічним «базисом» та політичною «надбудовою» далася взнаки в 1989 році. Тоді заради збереження керівної ролі Компартії у китайському суспільстві, яке завдяки реформам не лише більше відкрилося світу, а й стало соціально неоднорідним, довелося застосувати силу проти опозиціонерів. Криваві події на пекінській площі Тяньаньмень навчили владу ще більшого прагматизму. Поступовим є розширення простору індивідуальної свободи. Зрештою, на її утвердження важко сподіватися в країні з понад мільярдним населенням, де в повсякденному житті постійно відчувається лікоть товариша. Зазначимо, що китайська Компартія досить безболісно розв’язала питання регулярного оновлення державного керівництва. Завдяки цьому кожне нове покоління управлінців продукує свіжі ідеї, вчасно реагує на нові проблеми. Такий владний механізм дає можливість дотримуватись оптимального балансу між традиціями і новаціями.
Водночас нинішня глобальна продовольча криза підштовхнула китайських керівників до поглиблення ринкових відносин на селі. Нинішній пленум центрального комітету Комуністичної партії схвалив також зовнішньополітичний курс країни. Символічно, що вже після цієї події стало відомо, що влада КНР домовилася з Тайванем про передачу до зоопарку двох ведмедиків панди, які є одним з національних символів. Зазначимо, що до повернення до влади на Тайвані партії Гоміндан прихильники незалежності країни заперечували проти такого символічного подарунка. Водночас Китай призупинив військово-технічну співпрацю зі США. Це сталося після того, як Сполучені Штати продали Тайбею зброї на 6,5 мільярда доларів. Від загострення китайсько-американські відносини не врятувало й рішення комітету з присудження Нобелівської премії миру, якої китайські дисиденти поки що так і не отримали. Правда, не в останню чергу завдяки непохитній позиції Пекіна, днями державний департамент США нарешті повідомив, що вилучив Корейську Народно-Демократичну Республіку зі списку країн, які спонсорують терористів. Тож боротьба Китаю за статус світової держави триває, і рішення недавнього пленуму цьому сприятимуть.
також у паперовій версії читайте:
  • АЛІЄВ СВЯТКУЄ ПЕРЕМОГУ
  • КРАЇНА КЛЕНОВОГО ЛИСТЯ ОБРАЛА КОНСЕРВАТОРІВ
  • РОСІЯ ПРАГНЕ «ШВИДКО РЕАГУВАТИ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».