Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
УКРАЇНА — ХОРВАТІЯ: СИНИЦЯ В РУЦІ
Останні цього року тури відбірного турніру футбольного чемпіонату світу принесли чимало несподіванок, але в шостій групі, де виступає збірна України, до сенсацій не дійшло. Підопічні Олексія Михайличенка, на відміну від головних конкурентів, грали тільки в суботу, а от англійці і хорвати провели по дві зустрічі.

Центральний з чотирьох матчів нашого секстету відбувся в Харкові, який уперше приймав національну збірну України. Варто відзначити харківcьких прихильників футболу, які влаштували сорокатисячний аншлаг на стадіоні «Металіст» і несамовито підтримували «синьо-жовтих» протягом усього поєдинку.
Головний тренер збірної України Олексій Михайличенко в матчі з сильним суперником обрав обережну тактичну схему. Місце у воротах отримав голкіпер донецького «Шахтаря» Андрій П’ятов, квартет захисників склали: В’ячеслав Шевчук на лівому фланзі, Дмитро Чигринський і Тарас Михалик — у центрі, Григорій Ярмаш — праворуч; опорних хавбеків було одразу двоє — Анатолій Тимощук і Євген Левченко; на лівому фланзі півзахисту розташувався Денис Голайдо, а на правому — Сергій Назаренко; під єдиним нападником Андрієм Шевченком — плеймейкер Олександр Алієв.
Насамперед не програти прагнув і наставник хорватів Славен Білич. Це завдання було особливо актуальним після розгромної поразки від англійців з рахунком 1:4. Головний тренер гостей використав ту ж саму схему, що й Михайличенко: у воротах діяв наш давній знайомий Стіпе Плетикоса, польові гравці Шимич, Крижанац, Чорлука, Праньїч, Ракитич, Вукоєвич, Ковач, Срна, Модрич, Олич.
Цікаво, що, на відміну від поміркованого Білича, екс-наставник «картатих» Мирослав Блажевич дозволив собі різко висловитися на адресу наших співвітчизників: «Україна, як і раніше, малодушна команда. Вона легко віддає ініціативу, а рівень гравців не дозволяє зламати перебіг поєдинку, оскільки цей склад ніколи нічого не досягав. Хорватія переможе з рахунком 2:0». Можливо, коли б до справи взявся сам амбітний Блажевич, він показав би, як це робиться. Насправді слова футбольного пенсіонера залишилися тільки словами.
Утім, якщо бути до кінця відвертим, то варто визнати: нульова нічия стала закономірним підсумком протистояння, та ближчими до перемоги все ж таки гості. Гра була схожа на протистояння двох досить сильних шахістів: міжнародний майстер грав білими, але гросмейстер перехопив ініціативу і позиційно тиснув на опонента; та все ж захист виявився сильнішим, тому в ендшпілі суперники погодилися на нічию.
З огляду на турнірну стратегію цей результат влаштував обох учасників зустрічі. І хорвати, і українці у рамках одного відбору ніби проводять одразу два змагання: перше — на трьох з англійцями за право виступити на чемпіонаті світу в Південній Африці; друге — з білорусами, казахстанцями і андоррцями, будь-яка втрата очок з аутсайдерами суттєво зменшує шанси в «турнірі трьох».
З шести матчів трійки фаворитів відбулося два. Хорвати програли англійцям і зіграли внічию з українцями. Отже, без втрат поки що йдуть лише острів’яни, українці втратили два очки, хорвати — всі п’ять. Утім, Славен Білич, вочевидь, сподівається, що англійці зможуть переграти українців двічі, а в Загребі хорвати намагатимуться здобути три очки в протистоянні з підопічними Олексія Михайличенка. Першого квітня 2009 року українська збірна спробує внести корективи в цей план, коли гратиме на туманному Альбіоні.
Що ж до харківського матчу, то перший момент хорвати створили на 14-й хвилині, коли партнери вивели на ударну позицію Івіцу Олича, та Андрій П’ятов перевів м’яч на кутовий. Згодом виникло ще кілька напівмоментів, та українці відповіли активними діями зв’язки Алієв—Шевченко.
По перерві перевага гостей була відчутнішою, та до справжніх загострень доходило нечасто. Найреальніші нагоди незадовго до завершення гри втратили Івіца Олич і Лука Модрич. Перший пробивав головою метрів з шести після штрафного у виконанні Даріо Срни — м’яч ледь розминувся зі стійкою; Модрич після флангового навісу впритул розстрілював ближній кут воріт П’ятова, та Андрій встиг ногою перевести м’яча на кутовий.
«Це була найважча і найнапруженіша гра за той період, який я і мої колеги працюємо з командою, — визнав після матчу Олексій Михайличенко. — Ця відповідальність висіла в повітрі і позначалася на грі. Перш за все це була боротьба характерів.
Я вдячний хлопцям за те, що вони прагнули нав’язати боротьбу на кожному сантиметрі поля, за кожний м’яч, це дуже важливо. Було помітно, що в деяких компонентах ми поступаємося хорватам, наприклад, у зіграності, в универсалізмі середньої лінії. Ми намагалися нейтралізувати їхні сильні сторони, я вважаю, частково це вдалося. Звісно, без помилок не обійшлося, але ми не дали розгорнутися Срні на правому фланзі, не дали розгорнутися і лівому флангу атаки. Сильна сторона гри хорватів — це флангова гра. Ми намагалися звести її до мінімуму».
Не здавався засмученим і Славен Білич: «Я пишаюся своєю командою. За грою ми значно перевершили українців абсолютно за всіма компонентами гри: і тактично, і технічно, і фізично, і в плані мотивації. Прикро, що ми не змогли реалізувати нашу перевагу і перетворити її на гол. Особливо мені сподобалося, що впродовж всіх 90 хвилин ми діяли розумно, компактно, небезпечно і не давали розгорнутися супернику. Я задоволений абсолютно всім, за винятком результату, оскільки, на мою суб’єктивну думку, рахунок не відображає ситуації на полі».
В іншому суботньому матчі шостої групи англійці на своєму полі не залишили жодного шансу казахстанцям — 5:1. Дублем у складі фаворита відзначився Вейн Руні. У середу форвард «Манчестер Юнайтед» знову забив двічі — цього разу у виїзному матчі з білорусами. Наші північні сусіди після першого тайму втримували нічийний результат 1:1, але голи Руні допомогли англійцям святкувати перемогу — 3:1. Хорвати в середу з рахунком 4:0 декласували команду Андорри (двічі забив Іван Ракитич, по одному голу — Лука Модрич і Івіца Олич).
Отже, на зимову перерву безперечними лідерами групи йдуть англійці, які набрали максимальну кількість очок у чотирьох зустрічах. По сім балів у хорватів й українців, та наші співвітчизники провели не чотири, а три поєдинки. По три очки мають білоруси і казахстанці, усі матчі програли футболісти Андорри.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЛЕКАННЯ ІНТРИГИ
  • НЕВДАЛИЙ ВИБІР КОМАНДИ ЛИСЕНЧУКА
  • БАСКЕТБОЛ: СТАРТ ЄВРОСЕЗОНУ
  • «СОКІЛ» ВИСОКО ЗЛЕТІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».