Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
СПРАЦЮВАВСЯ МІЖХРЕБЦЕВИЙ ДИСК? ВИРОСТИМО НОВИЙ
Мій сьогоднішній співрозмовник — професор Володимир Радченко, заступник директора Інституту патології хребта і суглобів АМН України — переконаний, що в соціальному аспекті патологія хребта виходить на одне з перших місць, випереджаючи серцево-судинні та онкологічні захворювання.

— На думку медичних статистиків, понад 80 відсотків людей мають різноманітні проблеми — захворювання і запалювальні процеси хребта, травми й пухлини, кількість яких дедалі зростає. Що може протиставити цій пошесті вітчизняна вертебрологія?
— В Україні створено та впроваджено ефективні технології лікування хвороб та ушкоджень хребта, які не мають аналогів у світі. Вони набули визнання не лише в нашій державі, а й у країнах Європи, США та Японії. У регіонах України підготовлено фахівців, які вже працюють за новітніми технологіями. Нині налічується 10 центрів хірургічного лікування хвороб хребта. У результаті знизився рівень смертності через гострі хребетно-спинно-мозкові травми — з 45 відсотків до 11, інвалідизація — з 68 до 18–10 відсотків, а через пухлини хребта смертність упала з 25 відсотків до 3,8.
— Як удалося досягти таких успіхів?
— Завдяки послідовній та наполегливій роботі науковців провідних профільних інститутів, спільній праці ортопедів та нейрохірургів. Істотним є й внесок нашого інституту. Зокрема, я маю на увазі розробки, які стосуються заміщення зруйнованих ділянок міжхребцевого диска або тіла хребця штучно вирощеними клітинами.
— У який спосіб здійснюється цей процес?
— Оскільки завжди, навіть за умови суттєвого руйнування, залишається значна частина неушкоджених ділянок хребта або міжхребцевих дисків, ми беремо здорові клітини хворого й вирощуємо або культивуємо їх на особливих матрицях, керамічних або колагенових. Потім підсаджуємо клітини в місце ураження хребта. Матриці згодом розсмоктуються в організмі. Ця технологія стимулює відновні процеси і тим самим значно прискорює одужання пацієнта, до того ж вона ґрунтується на вітчизняних матеріалах, отже, удвічі-втричі дешевша за закордонні аналоги. Ця розробка — результат спільної праці науковців двох харківських лабораторій: морфології сполучної тканини та експериментального моделювання.
— Якими ще розробками в хірургічному лікуванні патологій хребта можуть похвалитися українські вертебрологи?
— Наші колеги з Інституту нейрохірургії АМН України розробили оригінальну методику лікування сколіозу в дітей. Як відомо, викривлення хребта — явище, характерне чи не для 100 відсотків дітей. Та приблизно 4–5 відсотків страждають на небезпечну патологію, що здатна не лише перетворити їх на інвалідів, а й фактично таїть у собі смертельний ризик. Раніше до оперативного втручання в таких випадках вдавалися тільки тоді, коли дитина дорослішала, тобто формування хребта завершувалося. Увесь час, що передував операції, хворий змушений був носити всілякі корсети, вживати препарати, займатися лікувальною фізкультурою і чекати... Тепер завдяки створенню спеціальних розсувних фіксаторів хребта в правильному становищі оперативне втручання можна провадити у будь-якому віці. Фіксатор-трансформер розсувається, видовжуючись, рівно на стільки, на скільки виростає людина. Тож завдяки підтриманню нормального положення хребта відбувається нормальний розвиток внутрішніх органів, а також природна соціалізація дитини, адже підліток не обмежений у рухах, навіть у заняттях спортом.
— Больовий синдром у випадках захворюваннях хребта був і залишається проблемою...
— Щоб ефективно подолати больовий синдром, особливо в ділянці спини, слід з’ясувати його причину, тобто патогенез — механічний, локальний або центральний. Упродовж тривалого часу ортопеди-травматологи не могли збагнути, чому в здоровому хребті, тобто в такому, який не зазнав структурно-функціональних змін, виникає біль. Відповідь знайдено дев’ять років тому — виявлено гени, від котрих залежить гіперсенситивність тканин в ділянці спини. Найменші психічні напруження призводять до виникнення болю, крім того, вони посилюють процес локальних змін у хребті. Тому тепер ми широко застосовуємо нестероїдні протизапальні засоби, зокрема мелоксикам та моваліс.
— Які основні напрями хірургічної діяльності вертебрологів?
— Особливу увагу приділяємо суперсучасним технологіям корекції хребта, зокрема хірургічному втручанню із застосуванням оригінальних трансплантатів і фіксаторів, завдяки яким відбувається цілковите зрощення хребців. На це націлені зусилля всіх ортопедів та нейрохірургів в Україні. Оперативне втручання провадимо лише тоді, коли це життєво необхідно. Наше головне завдання — зробити так, щоб не страждав хворий, щоб він у якнайстисліший термін міг повернутися до нормального способу життя. І тут стають у пригоді малоінвазивні технології. Їхня основна ідеологія — максимальний терапевтичний ефект за мінімальної травматизації.
— Отже, можна стверджувати, що в Україні вже розв’язано всі проблеми патологій хребта?
— Звісно, ні. Слід істотно розширити базу виробництва відповідної медтехніки та оригінальних конструкцій, які застосовуються в хірургії хребта. Крім того, операції потребують суттєвих витрат, однак фінансування було і залишається ахілесовою п’ятою вітчизняної медицини.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • РУКОСТИСКАНЬ — УНИКАТИ!
  • ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ІНСУЛЬТІ
  • РИБА ВРЯТУЄ ВІД ЕКЗЕМИ
  • ЕМБРІОН ЗАПРОШУЄТЬСЯ НА ТЕСТУВАННЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».