Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ХОТИНСЬКА БИТВА МОВОЮ ЖИВОПИСУ
Минає 387 років від часу звитяжного протистояння українського козацтва та війська Речі Посполитої могутній Османській імперії в Хотинській війні. У цьому вікопомному збройному зіткненні 1621 року запорозькі лицарі на чолі з гетьманом Петром Конашевичем-Сагайдачним зіграли вирішальну роль, завдяки чому від османського завоювання були врятовані народи Центральної і Східної Європи.

Велике історичне значення події під Хотином усвідомлювали її сучасники. Польські поети складали поеми, у яких оспівували героїчні діяння українських козаків, які, за їхніми словами, вкрили себе славою. Скрізь переписувалися, перекладалися, друкувалися щоденники учасників війни Станіслава Любомирського, Прокопа Збігневського, Яна Остророга, Мацея Титлєвського, а також листи Томаша Замойського і Криштофа Збаразького. Автор найбільш ґрунтовних й об’єктивних нотаток Якуб Собеський уклав цінну історичну працю «Коментарі про Хотинську війну в трьох книгах», яка побачила світ у 1648 році.
Видаються фантастикою промовисті історичні факти: на боці Османської імперії у битві брало участь 280 тисяч військових, з боку польсько-литовської армії боролися 39 тисяч вояків та 37 тисяч козаків Запорозького війська. Озброєння Османської армії становило 250 гармат, у польсько-козацького війська було 50 гармат, а отже, співвідношення — один до п’яти на користь турків. За таких умов українські воїни не лише хоробро билися вдень (оборона Хотина тривала 17 діб, для порівняння: тривалість Бородинської битви — одна доба, в результаті якої росіяни здали Москву). Але й уночі не було загарбникам спокою: козаки вчиняли напади на ворожі табори. У турецьких хроніках є запис про те, як одної ночі зухвалі українці знищили до 20 тисяч турків.
Нині про ті далекі події можемо довідатися з історичної, художньої літератури, вистав та кінофільмів. А чи можна відтворити події Хотинської битви мовою живопису? Сучасний художник Андрій Холоменюк написав цілу серію картин на цю тему. Вони зібрані на виставці його живопису в художній галереї, що в приміщенні Київського вищого професійного училища водного транспорту. «Бій на батареї», «Етюд козака з шаблею», «Хотинська битва», «Атака турків на козацькі позиції», «Напад козаків на турецьке місто», «Козак, що набиває люльку» — ці та інші роботи виразно передають атмосферу тих далеких часів, показують воїнів у боях та в коротких перервах між ними. Виставка дає уявлення про побут, зброю, одяг українського козацтва.
У художній галереї училиша водного транспорту, створеній на базі Інституту екогігієни і токсикології імені Л. Медведя, експоновано шість виставок заслуженого художника України Андрія Холоменюка — з них дві останні тематичні виставки презентувала Студія війського-історичного мистецтва України. Це єдина в нашій країні структура такого спрямування, загалом у світі їх є три. Як вона виникла? Розповідає один із засновників студії та художньої галереї, президент добродійного фонду «Діти. Молодь. Третє тисячоліття» Олексій Радченко:
— Студія військово-історичного мистецтва України потрібна для того, щоб максимально інформувати людей, насамперед молоде покоління, про різні сторінки української історії, особливо ті, які старанно замовчувалися і в Російській імперії, і в Радянському Союзі. Тому й виникла ідея створити цю галерею в приміщенні саме навчального закладу. Нас підтримало керівництво Київського училиша водного транспорту. Серед засновників цього культурного закладу — автор виставки Андрій Холоменюк та його батько — на жаль, нині покійний, художник Іван Холоменюк, директор Інституту екогігієни і токсикології Микола Проданчук. Микола Георгійович розмістив на території очолюваного ним закладу 74 художніх полотна, в інституті розгорнуто велику виставку баталістики: там, зокрема, представлено серію «Запорозькі військові звання», у якій відтворено 13 основних військових звань козацької старшини війська Запорозького. Оригінали картин — великі, у галереї ви бачите їхні зменшені копії. Відтоді, як відкрилася галерея у 2005 році, ми успішно співпрацюємо. Запрошуємо на виставки учнів, студентів різних навчальних закладів Подільського та інших районів міста, вхід є безплатним для всіх. Уже експонувалися живописні добірки творів Андрія Холоменюка із зображеннями морських краєвидів, навіяних враженнями від його численних подорожей, приміром, болгарський, австралійський цикли. Око милували екзотичні квіти, мушлі. Нині пан Андрій працює над новою серією баталістики «Конотопська битва». Гадаю, побачимо її на одній з наступних виставок.
також у паперовій версії читайте:
  • ДОСТАТНЬО ДВОХ ГОДИН СОНЦЯ...
  • У ВИРІ МИСТЕЦТВА
  • КАМЕРТОН — БОРИС ГМИРЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».