Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ТЕХНІКА
ОГІРКИ ЗБИРАЄ КОМБАЙН
В інституті овочівництва Національної академії наук Білорусі винайшли збиральну платформу для огірків. Доктор сільськогосподарських наук, директор Інституту овочівництва Олександр Аутко зазначив, що платформа для огірків не лише оптимізує працю, а й здатна значною мірою збільшити врожай, передає Укрінформ із посиланням на інформагентство БІЛТА.

«Специфіка вирощування огірків така, що листя різних рослин тісно переплітається між собою і утворюється єдина маса рослин,— говорить Олександр Аутко.— Коли плоди збирають вручну, рослини травмуються. У городі можна зібрати врожай акуратно, а на великій огірковій плантації? Тож ми вирішили створити машину, що оптимізує працю і не шкодить рослинам».
Принцип роботи збиральної платформи такий: машина знаходиться над рослиною і рухається. Збиральники (їх десятеро осіб плюс оператор трактора) під час збирання огірків розсовують листя, знаходять плоди, зривають їх і кидають на транспортер платформи. Транспортер, завдовжки майже 15 м, із обох країв рухається до центру.
За словами Аутко, при розробці машини виникали труднощі. «Питань треба було вирішити багато: як має розміщуватися людина, на якій висоті, яка швидкість руху машини і швидкість руху транспортера. Шляхом розрахунків з’ясувалось, що оптимальна висота профілю — 30–40 см, швидкість руху трактора — близько кілометра на годину. Адже треба встигнути розсунути листя, відірвати огірок, помістити його на транспортер. До того ж, необхідно врахувати, щоб людині було зручно лежати на платформі — для цього регулюється профіль. Для зручності збиральників ми розташували на платформі м’які подушечки, а зверху розмістили тент: працюй хоч у дощ, хоч у спеку. Важливо й те, що на платформі можна встановити приймач — усе-таки з музикою веселіше»,— зазначив винахідник.
також у паперовій версії читайте:
  • З ЯСНОГО — У КОСМОС
  • КУПЕ НА РЕЙКАХ
  • КОСМОДРОМ ІЗ ЕКЗОТИЧНИМ ПАРКОМ
  • НАДШВИДКИЙ СУПЕРКОМП'ЮТЕР
  • ТЕРЕЗИ, ЩО РОЗПІЗНАЮТЬ ПОКУПКИ
  • СУПУТНИКОВИЙ СПЕКТРОМЕТР-ТЕЛЕСКОП
  • МЕТРО ХХІ СТОЛІТТЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».