Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
БЮДЖЕТ: ОХРІМОВА СВИТА ЧИ ВЖЕ СМОКІНГ?

Незважаючи на міжнародну фінансову кризу та певні кризові явища у вітчизняному політикумі, наша економіка продовжує дивувати успіхами. За вісім місяців зростання ВВП становило понад 7 відсотків. Абсолютний рекорд за роки незалежності зафіксовано у сільському господарстві — плюс 24,4% доданої вартості, у торгівлі — 10,7, у сфері транспорту і зв’язку — 8,3, у переробній галузі — 7,3%, успішно розвивається машинобудування, забезпечивши більше половини загального приросту ВВП. До речі, зібрано рекордні податки у 117,3 млрд грн, це майже на 32 млрд більше, ніж за відповідний період минулого року. Податківці налаштовані не зменшувати темпів.

Уряд намагається додати оптимізму українцям і держбюджетом-2009. Прем’єр-міністр запевняє, що у його збалансованому проекті вперше на видатки розвитку виділено майже 80% фінансів. У головному кошторисі зафіксовано низький рівень дефіциту — лише 1,4%, а пріоритетними галузями визначено оборонну, вугільну, космічну, літакобудування, машинобудування, ядерну енергетику, агропромисловий комплекс, тобто все, що може забезпечити Україні енергетичну безпеку та вивести на новий рівень конкурентоспроможності. Зокрема, в 2,5 раза збільшено фінансування авіаційної й космічної галузей, дотації для вугільної галузі також зросли майже вдвічі. До того ж, будуть підвищені ціни на коксівне та енергетичне вугілля, аби не було так, що дотації виділяють шахтарям, а найбільший зиск від них, через здешевлення вугілля, отримають металургійні й енергетичні підприємства.

Чи вистачить на всіх грошей?
У бюджеті розвитку більш наповненими є статті щодо підтримки культури, медицини, армії. Прем’єр переконана в необхідності переходу армії з січня 2009 року на контрактну основу і запевняє, що для цього є фінансові можливості. Доходи державного бюджету збільшено на понад 30%, що дасть змогу збільшити фінансування соціальних програм, які, за словами глави уряду, є пріоритетними для Кабінету Міністрів. Тож соціальні гарантії будуть піднесені на якісно новий рівень. Так, є намір наступного року збільшити зарплату бюджетникам майже на 35%, повагомішають виплати на догляд за дитиною, одиноким матерям, дітям-сиротам. Уряд продовжить виплати учасникам і дітям війни.
Прем’єр пообіцяла повернути знецінені заощадження колишнього Ощадбанку СРСР. Вона спростувала думку про те, що ці виплати спровокують інфляцію. Грішми заплановано віддати 6 млрд грн. Крім того, є стаття, якою передбачається, що 50% коштів, які будуть отримані від приватизації, спрямовуватимуть на повернення тих заощаджень.
Уперше за історію незалежності України з 1 січня 2009 року мінімальна зарплата має зрівнятися з прожитковим мінімумом, причому з прожитковим мінімумом для працездатних, який є дещо вищим, ніж для більшості інших категорій населення. Обидва ці показники від початку року вийдуть на рівень 770 грн, а на кінець року — на 807 грн. Що стосується прожиткового мінімуму, то він пов’язаний з правильним формуванням «споживчого кошика». Уряд починає роботу з профспілками щодо його перегляду.
Середня зарплата наступного року має зрости майже на 700 грн — до 2,5 тис. Збільшаться стипендії, мінімальна студента університету досягне 530 грн, а якщо він є сиротою — 1160 грн. Пенсії повагомішають майже на 20%, загалом фінансування Пенсійного фонду з держбюджету суттєво збільшується. До речі, за вісім місяців усі заплановані показники із надходження коштів і видатків ПФ виконуються й навіть перевиконуються. Перерахунок пенсій, що провадиться цього року через зростання розмірів прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, а також відповідно до нормативно-правових актів сприяє зростанню пенсійних виплат. У серпні вони в середньому становили 836 грн, це на 65% перевищує мінімальну пенсію у 544 грн. Загальний обсяг видатків ПФ був 95,1 млрд грн, тобто на 31,1 млрд грн більше, ніж за минулорічних вісім місяців.
Потреба у коштах на пенсійні виплати у серпні становила майже 12,5 млрд грн, тобто на 4,1 млрд більше від торішнього. Підвищенню пенсійних виплат і подальшій перспективі щодо їхнього перегляду у бік збільшення сприяло й те, що власні доходи ПФ зростають, їхні надходження за вісім місяців були 65,4 млрд грн, або 105,5% від плану. Порівняно з минулим роком вони збільшились на 40%, адже з «білої» зарплати, яка виплачується через банки, стягується 99,9% пенсійних внесків. Крім того, у повному обсязі до запланованого на фінансування пенсійних програм надходили кошти з держбюджету та фондів соціального страхування. Тож у жовтні очікується черговий етап перерахунку трудових пенсій з урахуванням збільшення прожиткового мінімуму і величини оцінки одного року страхового стажу з 1,2 до 1,35.
На жаль, поки існує проблема з недоїмкою майже у 2 млрд грн. Десь половина цієї заборгованості фактично мертва, бо підприємства-боржники визнані банкрутами чи розглядається питання щодо їхнього банкрутства. Серед боржників чимало державних підприємств і бюджетних організацій, щодо яких, згідно із законодавством, не можна застосовувати такі заходи стягнення, як продаж майна через суд.

Амбітні плани
За прогнозами уряду, темпи зростання економіки наступного року будуть на рівні 6%, а номінальний ВВП уперше в історії незалежної України перевищить трильйон гривень, тобто становитиме 1 трлн 267 млрд грн, а 2010 р. — 6% і 1 трлн 549 млрд, 2011 р. — 7% і 1 трлн 831 млрд, а у 2012 р. — 6,5% і 2 трлн 131 млрд грн. Якщо врахувати, що за цьогорічні вісім місяців рівень зростання ВВП дорівнював понад 7%, то ці плани виглядають реальними.
Інфляція на наступний рік запланована на рівні 9,5% Ці плани є амбітними, але є шанс на їхнє досягнення, кажуть експерти. Адже інфляція поступово гальмувалась, у липні-серпні взагалі спостерігалась дефляція, тобто загальне зниження цін. Поступово дешевшає бензин, гальмується зростання цін виробників. Населення збільшило свої заощадження у банках, за вісім місяців депозити зросли на 57 млрд. грн. Це може свідчити про поступове зменшення інфляційних очікувань. Збільшення цін на м’ясо й хлібопродукти хоч і тривало, але поступово гальмується. У серпні, приміром, м’ясо дорожчало вдвічі повільнішими темпами, ніж у липні. Варто додати й рекордний цьогорічний врожай зернових. За прогнозами, він має перевищити 45 млн т, при тому, що торік було менше 29 млн т.
Названі чинники, кажуть експерти, гальмуватимуть інфляцію у другій половині нинішнього року й на початку наступного. Хоча є й фактори, котрі можуть її прискорити, скажімо, подорожчання долара і євро; розширення соціальних виплат через перехід бюджетників на єдину тарифну сітку. Прогноз очевидний — інфляція восени хоча й буде, але значно меншою, ніж минулого року й на початку нинішнього. Долар і євро можуть дещо подорожчати. Це може спричинити значне перевищення імпорту над експортом. Наступного року імпорт і експорт зростуть більш ніж на 20%. Але імпорт зростатиме швидше і різниця на його користь становитиме, за прогнозами уряду, понад 25 млрд. дол.
На наступний рік припадає пік виплат боргів української держави за минулі роки. Тож уряду й Нацбанку на це треба віднайти понад 28 млрд грн. При цьому 56% цих зобов’язань — зовнішні, номіновані, як правило, у доларах. Хоча з іншого боку, зростання курсу долара стримуватиметься значним приростом прямих іноземних інвестицій в Україну. На наступний рік він запланований на рівні 10,5 млрд. дол. Зважаючи на те, що тільки за цьогорічне перше півріччя країна отримала близько 7 млрд. дол. інвестицій, то згаданий прогноз є реалістичним.
Державні інвестиції теж мають зрости майже на 80%. Йдеться передовсім про підготовку до Євро-2012. Бюджетні видатки на підготовку чемпіонату Європи з футболу наступного року будуть збільшені вдвічі — до 13,5 млрд грн. Фінансування будівництва доріг планується збільшити до 10 млрд.
Звичайно, певні корективи в показники держбюджету може внести суттєве підвищення цін на газ для України. Після жорсткої позиції щодо конфлікту в Грузії Україні не варто очікувати, що Росія піде на поступки у газових переговорах. Коли зараз ціна на газ становить 179,5 дол. за 1 тис. кубометрів, то буде великим успіхом, якщо на 2009 рік ми вийдемо на ціни менші за 350 дол.

Нам є кому заздрити
До речі, на численний бюрократичний апарат грошей у бюджеті-2009 виділяється більше, ніж цього року, але нерівномірно. Не секрет, що є міністерства багаті, а є й такі, що вважають себе бідними, обділеними. Доходить до смішного — одні міністри заздрять іншим, бо зарплати у них різні. Не дивно, що між відомствами точаться справжні «підкилимні» бої за бюджетний пиріг. Часто перемагає не той, хто більше потребує, а найспритніший. Треба вміти лобіювати власні інтересі та мати гарні стосунки з Міністерством фінансів, кажуть бувалі, тоді відомство не пастиме задніх.
Наступного року найбільше отримає традиційний розпорядник коштів, тобто Мінфін — понад 20 млрд грн. На почесному другому місці — Міноборони, лише на півмільярда менше освітяни та науковці. Жебракуватимуть Мінтранс, Мінекономіки та Міністерство житлово-комунального господарства, утрьох вони потягнуть лише на 1 млрд. На презентації проекту бюджету головний комунальник країни хапався за голову, за підлеглих обіцяв «битися».
У Мінфіні кажуть, що ділити бюджет — не їхня функція, Міністерство фінансів має лише стежити за балансом. Тож шанс підправити баланс міністри ще не втратили, потрібно лише переконати у цьому парламентарів, котрі затверджуватимуть кошторис.
Платять міністрам із держбюджету непогано. Оклад чиновника — то тільки верхівка айсберга, ще половину можна отримати за особливо важливу роботу, добре поводитиметься — премію дадуть, раз на рік дозволено просити допомогу (напевно, через скрутне матеріальне становище), вивчив іноземні мови, маєш науковий ступінь чи став «заслуженим» теж трохи накинуть, оцінять і відданість справі.
Наступного року зарплатню у міністерствах мають збільшити. Найбільше зароблятимуть у Мінпраці — у середньому понад 7 тис. грн, по 6 тисяч отримуватимуть у Мінтрансі та Мін’юсті. А ось спортовці, економісти та діячі культури про такі зарплати лише мріють. Як і про нових працівників — немає грошей, немає й нових кадрів.
До речі, уряд збільшив на третину витрати із держбюджету на утримання Президента й структур, що його обслуговують. У проекті бюджету на 2009 рік на ті цілі закладено понад 1,5 млрд. грн. З таким фінансуванням Віктор Ющенко може обігнати свого російського колегу, на утримання якого виділено 1,4 млрд грн, звісно, у рубльовому еквіваленті.

Лавина критики зростає
Проект бюджету-2009, публічно презентований і переданий до парламенту, зазнав критики і з боку опонентів, і адміністрації Президента. Чимало експертів кажуть, що таких видатків гаманець України не витримає. Дехто назвав проект кошторису передвиборним. Глава держави заявив, що такого популістського бюджету не підпише.
Називають цей проект нереалістичним і антисоціальним, зокрема тому, що ґрунтується на завищених макроекономічних показниках. Як приклад нереалістичності згадується, що в проекті передбачається рівень інфляції у 9,5%, тоді як міжнародні організації прогнозують цей показник не нижче 15 відсотків. Про антисоціальність проекту свідчить те, що номінальне зростання зарплати втричі перевищуватиме зростання ВВП. Це призведе до того, що крім грошових папірців, громадяни нічого не отримають.
У президентському Секретаріаті не у захваті від урядового проекту і критикують за заниження розміру соціальних стандартів, констатуючи, що уряд, розраховуючи проект бюджету-2009, виходив із прогнозу інфляції на рівні 9,5% й занижує планку забезпечення найнезаможніших громадян. У Секретаріаті вважають, що інфляція наступного року сягатиме майже 14 відсотків.
На жаль, як розглядатиметься і схвалюватиметься бюджет, поки ніхто не прогнозує. Хіба що прем’єр висловила сподівання на те, що бюджет на наступний рік удасться своєчасно схвалити після конструктивних дискусій у парламенті.

Олена КОСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПРО «ЗОЛОТЕ» ЯЙЦЕ І ФІНАНСОВУ КРИЗУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».