Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
«ЖОВТЕНЬ: ТО ПЛАЧЕ ХОЛОДНИМИ СЛЬОЗАМИ, ТО СМІЄТЬСЯ»

Дні коротшають: близько п'ятої години вечора заходить сонце, настають довгі холодні сутінки. «Синиці до хати туляться — холоди чують». Проте у жовтні зима тільки стає на поріг, силу вона набиратиме у листопаді. «У жовтні лише руки мерзнуть, а в листопаді й ноги дубіють»,— стверджує народне прислів'я.
3 — Євстафія. Дме північний вітер — настануть холоди, південний — тепло, західний — дощитиме, східний — до прохолодної, сонячної погоди. За південного вітру чекають доброго врожаю озимих, за північного — навпаки. Туман і тепло, літає довга біла павутина — на гарну осінь, сніг впаде нескоро.
8 — Сергія. Тепло — гарна днина протримається ще три тижні. Випаде сніг — зима встановиться Михайлового дня (21 листопада). Ранній сніг — на ранню і теплу весну. Якщо сніг глибокий, то наступного року буде багатий врожай. Перший сніг впаде на мокру землю — залишиться, на суху — невдовзі зійде.
9 — Івана. Дощ зі снігом — у січні тричі йтиме дощ. Сонячно і тепло — на дощовий і холодний червень.
10 — Саватія. Якщо снігу немає, то не буде до початку листопада. Сніг випав — зима настане 22 жовтня.
14 — Покрова. Яка погода на Покрову, такою буде зима. Вітер дме із півночі чи сходу — зима буде холодною та багатосніжною, з півдня — теплою, із заходу — сніжною, якщо протягом дня вітер змінює напрямок — погода взимку буде нестійкою. Коли цього дня сніг не вкрив землю, не вкриє в листопаді й грудні. Снігу зовсім не було — Різдво буде малосніжним. Із Покрови зима починається, а з Мотрони (19 листопада) — встановлюється. Якщо вишня не скинула листя, то зима буде теплою; листя впало — суворою.
23 — Євлампія. Дивилися на Місяць: якщо його ріжки повернуті до півночі — незабаром зима, сніг ляже на суху землю; до півдня — холоди забаряться, сльота триватиме до Казанської (4 листопада). Ріжки нічного світила вказують у той бік, звідки дутиме вітер.
25 — Прова. Спостерігають за зірками: сильно мигтять — на зміну погоди; мерехтять синіми відтінками — на сніг; палахкотять — на вітри і сухий рік; багато яскравих зірок — на врожай гороху; зірки «падають» — на вітер.
27 — Параски. «Параска з багнюкою» — сніг нескоро випаде, до зими чотири тижні.
30 — Осії. «Колесо з віссю до весни прощається» — зима починається.


ОБІЙМИ ПРОТИ СТРЕСУ
Працівники зоопарку в британському місті Честер вивчали приматів і виявили, що шимпанзе знімають стрес обіймами і погладжуваннями один одного, повідомляє Укрінформ із посиланням на АР.
Група зоологів на чолі з доктором Оріатом Фрейзером півтора року спостерігала за дорослими шимпанзе після бійок через їжу, ревнощі або за місце у зграї. Виявилось, що приблизно в половині випадків мавпу, яка постраждала від бійки, утішав інший член групи. В ролі такого завжди виступала мавпа, з якою у потерпілого були дружні стосунки. Зазвичай стрес знімали за допомогою обіймів або поцілунків, інколи — розчісування шерсті або навіть спільної гри.
За словами зоологів, подібна поведінка вказує на якийсь рівень емпатії, тобто здатності поставити себе на місце іншої істоти. Емпатична поведінка притаманна не лише шимпанзе — вона спостерігається серед горил, дрібних мавп бонобо, собак і навіть ворон. Одначе релаксуючої дії такої поведінки раніше не помічали.
«Якщо шимпанзе справді поводяться так, тому що емпатія спонукає їх утішати жертв агресії, вони мають, по-перше, розуміти, що їхній товариш засмучений, а по-друге, знати, як реагувати на такий розлад»,— стверджують вчені.

ПОМИЛКОВИЙ ВИКЛИК
Волання про допомогу в одному з будинків у Нью-Джерсі (США) змусило сусідів викликати поліцію. За їхніми словами, жінка довго кричала: «Допоможіть мені! Допоможіть мені!». Представники влади подзвонили у двері, коли їм ніхто не відповів, зламали їх, аби врятувати людину, повідомляє Укрінформ із посиланням на AFP.
Замість жінки, що потрапила в біду, поліцейські виявили папугу в клітці, який переконливо кликав на допомогу.
Це не перший випадок, коли репліки десятирічного птаха на ім'я Луна змушують вартових порядку вдиратися у помешкання Евеліни ДеЛеон. П'ять років тому він протягом кількох годин плакав, немов дитина, внаслідок чого на пульт операторів служби «911» надійшло повідомлення про покинуте немовля.
«Папуга опановував нові, почуті ним звуки»,— говорить його господиня. За її словами, птах постійно поповнює свій словниковий запас і допомагає йому в цьому звичайний побутовий прилад — телевізор. Какаду розмовляє двома мовами — англійською та іспанською.

також у паперовій версії читайте:
  • ІМЕНИННИКИ У ЖОВТНІ
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЦІКАВА ПЛАНЕТА
  • РЕКОРДИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».