Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
НАЙКРАЩІ СПІВАКИ УКРАЇНИ ЇДУТЬ ДО ГРЕЦІЇ
Уперше відбувся Всеукраїнський відбірковий конкурс вокалістів «Марія Каллас. Гран-прі» з ініціативи добродійного фонду «Парфенон». До Львова з’їхалося 16 конкурсантів, але в Афінах 8–15 березня наступного року нашу державу представлятимуть троє виконавців.

З 1982 року в Афінах проводиться міжнародний конкурс вокалістів імені Марії Каллас. Щороку у вересні в античному театрі Герода Аттіка (Афіни) відбувається гала-концерт оперних зірок світу, присвячений пам’яті примадонни.
Оперна співачка грецького походження Каллас була солісткою «Ла Скала», «Ковент-Гардена», оперного театру в Чикаго, «Метрополітен-опера». Вона концертувала в багатьох країнах світу. Марію Каллас визнано найславетнішою оперною співачкою XX сторіччя. Тоді Греція не мала власних традицій, аби конкурувати з великими європейськими оперними державами. Проте саме Греція «створила» цю співачку, яка не лише стала найвідомішою у світі, а й реформувала оперний театр. У цьому році виповнився 31 рік від дня смерті оперної примадонни (померла в Парижі 1977 р.).
Минулий рік ЮНЕСКО проголосила роком Марії Каллас. «Підтримуючи цю ініціативу, ми влаштували мистецький вечір пам’яті Марії Каллас. Ініціювали також перший в Україні відбірковий конкурс вокалістів»,— розповів голова правління доброчинного фонду «Парфенон» Володимир Креховецький. Мета конкурсу — визначення найкращих співаків України, які б гідно представили нашу державу на міжнародному конкурсі.
Посол України у Республіці Греція Валерій Цибух вважає: «Цей проект має велике значення для зміцнення культурних зв’язків між Грецією й Україною. Багато греків знайшли другу батьківщину на нашій землі і почуваються тут в єдиній родині. А в Афінах живе численна українська діаспора. Нині Львів ще раз підтвердив свій статус одного з культурних центрів України. Цього року з ініціативи Президента України Віктора Ющенка в Афінах планується відкрити пам’ятник Тарасові Шевченку. Автор пам’ятника — заслужений діяч мистецтв України Володимир Одрехівський».
Як розповів директор Львівської філармонії Володимир Сивохіп, «претендент повинен знати твори — від епохи бароко до сучасної опери, арії з класичної опери та володіти великим пісенним циклом. Учасниками відбіркового конкурсу у Львові стали 16 виконавців з різних регіонів України: Донецька, Харкова, Симферополя, Одеси, Чернігова, Києва, Чернівців, Львова. Львів представляло четверо учасників. Серед конкурсантів є й ті, хто народився в інших державах, таких як Узбекистан, Росія, Абхазія. Я впевнений, що це найкращі голоси нашої держави».
Міжнародний конкурс вокалістів «Марія Каллас. Гран-прі» мав також і вікові обмеження. У ньому дозволялося брати участь жінкам до 30 років, чоловікам — не старшим від 32 років. «Звісно, примадонни опери не змогли взяти участь у конкурсі, адже ними стають у більш зрілому віці. А це все-таки конкурс початківців. Проте до нас приїхали вже сформовані професіонали, як мінімум аспіранти та стажисти. Це люди, які почали себе утверджувати на ниві вокального мистецтва»,— розповіла солістка Львівської національної опери Наталія Дацко.
До речі, сама Наталія Дацко у 1987 році стала переможницею міжнародного конкурсу імені Марії Каллас. Вона поділиться з конкурсантами від України секретом, як здобути перемогу в змаганні вокалістів. На її думку, це надзвичайно цікавий та престижний конкурс. Щоб потрапити до Афін, Наталії Дацко потрібно було перемогти на відбірковому всеукраїнському змаганні, а потім і на всесоюзному. Тоді була шалена конкуренція, але саме студентка консерваторії вперше в житті поїхала за кордон в Афіни і вперше перемогла на конкурсі. Співачка досі пам’ятає свій конкурсний матеріал.
Нині долю українських конкурсантів у Львові визначало поважне журі, до складу якого увійшли соліст Празької національної опери Олександр Бень, згадувана Наталія Дацко, професор, народний артист України, завкафедри сольного співу Львівської національної музичної академії імені М. Лисенка Володимир Ігнатенко. Очолив журі професор Київської національної музичної академії Валерій Бурмістр. Почесним головою організаційного комітету став посол України в Республіці Греція Валерій Цибух.
Переможцями відбіркового конкурсу вокалістів названо трьох співаків: Анну Старушкевич (Львів) — категорія «ораторія-романс», Романа Страхова (Київ) та Марту Жехович (Львів) — категорія «опера». Саме їх визнано найкращими молодими вокалістами України. Окрім того, що львівські переможці поїдуть змагатися в Афіни, вони ще й отримали грошову премію у розмірі 1000 євро. В Афінах премії міжнародного конкурсу — від п’яти тисяч євро і вище. В останній конкурсний день у приміщенні Львівської обласної філармонії відбувся гала-концерт за участі переможців та членів журі.
«Фонд спонсоруватиме поїздку переможців до Афін та перебування в Греції. Сподіваємося, що українці посядуть гідні місця. Ми також хочемо долучити до цього конкурсу вітчизняних дизайнерів, таких як Оксана Караванська. Ми їм запропонуємо виступити спонсорами та пошити одяг для українських учасників «Гран-прі». Плануємо організовувати цей конкурс щороку»,— підсумував Володимир Креховецький.

Інна БОРИСОВА
також у паперовій версії читайте:
  • ЗУСТРІЧ З МАЕСТРО
  • КРАСИВІ КАРТИНИ РЯТУЮТЬ ВІД БОЛЮ
  • «ЧЕРНІВЦІ, ПРОПУЩЕНІ КРІЗЬ МОЇ ОЧІ»
  • НОВЕ ЖИТТЯ КОЛЕКЦІЇ «СТУДІОН»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».