Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НІМЕЧЧИНА: ЗІТКНЕННЯ ЦИВІЛІЗАЦІЙ
За рік до чергових парламентських виборів у Німеччині, які відбудуться у вересні 2009-го, аутсайдери місцевого партійного життя намагаються будь-що привернути до себе увагу громадян. Насамперед йдеться про ультраправі партії, споріднені між собою негативним ставленням до мігрантів взагалі, та особливо — до мусульман.

Після терактів 11 вересня 2001 року, коли образ мусульманина-терориста міцно вкорінився у свідомості пересічного європейця, на цьому стереотипі намагаються нажити собі політичний капітал чимало радикальних політичних сил. Символічно, що до сьомої річниці терактів у США деякі ультраправі угруповання у ФРН, Франції, Бельгії, Нідерландах, Італії об’єдналися у «Загальноєвропейський антиісламський фронт». Вони наголошують, що не заперечують проти ісламу як однієї із світових релігій, але різко критикують поширення ідей «ісламізації» Європи. Правда, ситуація з «мусульманською проблемою» у цих країнах різна. Найбільша ісламська громада живе у Франції. Саме тут два роки тому сталися масові підпали автомобілів на окраїнах багатьох міст, де живе головним чином мусульманська молодь. Свою лепту в протистояння внесли у Данії. Користуючись свободою слова, там на початку 2006 року опублікували карикатури на пророка Мохаммеда. Безумовно, це не додало толерантності у відносинах між європейськими християнськими та мусульманськими громадами.
Восени 2008 року в одній з бельгійських газет з’явилася карикатура у відповідь. На плацу бельгійський сержант дає команду: «Фламандці наліво, валлійці направо!». Посередині залишається стояти Абдалла. «Ти чому не рухаєшся?». «А я не знаю, що робити нам, справжнім бельгійцям».
У Німеччині «мусульманське питання» загострюється в міру появи нових біженців з Туреччини, Боснії, Косова, Іраку, Ірану, Афганістану. Причому німецькі ультраправі не вдоволені тим, що мусульмани не бажають інтегруватися з громадянським суспільством, а навпаки, створюють власні паралельні суспільні структури. Акцентування уваги на ціннісних відмінностях об’єктивно загострює стосунки між представниками різних конфесійних громад.
Днями в Кельні сталися сутички між німецькими правими радикалами та лівими, які захищали мусульман. Ісламська громада Німеччини збирається побудувати поряд з Кельнським собором найбільшу в Європі мечеть. На захист мусульман стали німецькі ліві. Дії ультраправих засудили всі провідні партії країни. Поки що завдяки демократичним механізмам є можливість вгамовувати пристрасті протилежних за орієнтацією політичних сил. Але дедалі реальнішою стає «балканізація» Європи, тобто загострення протистояння між християнською та мусульманською громадами, особливо через демографічне старіння першої та збільшення чисельності другої. Найближчим часом це й стане приводом для випробування демократії на толерантність й ефективність.
також у паперовій версії читайте:
  • ТЕРОРИСТИЧНА ЗАГРОЗА ПОСИЛЮЄТЬСЯ?
  • МАНЕВРИ АЗЕРБАЙДЖАНУ
  • ІРАКСЬКЕ ПЕРЕДВИБОРЧЕ ЗАТИШШЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».