Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
БОЛІВІЙСЬКО-ВЕНЕСУЕЛЬСЬКА СПІЛКА
У серпні в Болівії відбувся референдум, на якому більшість громадян висловила довіру президентові Ево Моралесу. Однак народний вердикт не розв’язав суперечностей між інтересами більшості та меншості жителів країни. Передумови конфлікту ввібрали у себе різні соціальні і навіть етнічні проблеми.

Справа в тому, що до болівійської меншості належить середній клас, головним чином метиси та представники європейських громад. Живуть вони в провінціях Болівії, багатих на природний газ. Натомість більшість населення становлять індіанці, вихідцем з яких є й президент Ево Моралес. Його спроби за прикладом венесуельського президента Уго Чавеса націоналізувати газову галузь наразилися на рішучий опір.
У віддаленій болівійській провінції Пандо внаслідок збройних сутичок між провладними й опозиційними формуваннями загинуло близько трьох десятків осіб. Президент Ево Моралес обвинуватив сепаратистів у намаганні здійснити державний переворот. Наростає напруженість у газовидобувній провінції Санта-Крус. Її жителі не згодні з перерозподілом ресурсів на користь західних провінцій країни, де живе більшість прихильників Ево Моралеса. Тут кошти спрямовувалися на розвиток системи охорони здоров’я, культури та освіти.
Зрештою, між Болівією та США були розірвані дипломатичні відносини. Це сталося, коли болівійські «повстанці» підірвали газопровід, який веде до Бразилії, та нафтопровід до Аргентини. Натомість Буенос-Айрес та Бразиліа підтримали законну владу Болівії. Однак у цій країні не припиняються збройні сутички. Внаслідок масових заворушень були зірвані переговори президента Ево Моралеса з представниками правої опозиції, які заявили, що припиняють діалог на знак протесту проти арешту губернатора провінції Пандо — Леопольдо Фернандеса.
Болівію найбільш активно підтримала Венесуела. У відповідь Сполучені Штати оголосили Венесуелу головним виробником та постачальником наркотиків. Заперечуючи, Уго Чавес зазначив, що найбільшим постачальником є Афганістан, який за кошти, отримані за наркотичне зілля, фінансує діяльність талібів. На його думку, США намагатимуться здійснити державний переворот й у Венесуелі, аби не допустити тут постійної російської військової присутності.
У Латинській Америці напружено чекають на результати президентських виборів у США. У разі перемоги Джона Маккейна прогнозується спроба силового вирішення суперечностей між Вашингтоном та латиноамериканськими лівими урядами. Перемога Барака Обами, вважає Уго Чавес, є більш прийнятною. Водночас венесуельський президент припускає, що в разі перемоги Обами з ним можуть розправитися, як це сталося з афроамериканським проповідником Мартіном Лютером Кінгом та білим президентом Джоном Кеннеді. Поки що перспектива стабільності в Болівії та Венесуелі видається примарною.
також у паперовій версії читайте:
  • БАТАЛІЇ В РАДІ ЄВРОПИ
  • ДЕНЬ МИРУ НА АФГАНСЬКІЙ ВІЙНІ
  • ФОРМУЄТЬСЯ НОВИЙ УРЯД ІЗРАЇЛЮ
  • КОЛИ ФІНАНСИ «СПІВАЮТЬ РОМАНСИ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».