Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
«МАРІЯ» СТАРТУЄ ВП’ЯТЕ
Міжнародний фестиваль жіночих монодрам «Марія» відкрився вп’яте, а отже, може відсвяткувати перший ювілей. Започаткований народною артисткою України Ларисою Кадировою, він не має жодних аналогів у світі й залучає до участі актрис різних країн, коло яких розширюється.

Сама лише назва цього фестивалю викликає у тих, хто став його постійним глядачем, спогади про яскраві сценічні враження, отримані минулими роками. Хіба можна забути колоритну й не лише сварливу, а й симпатичну Кайдашиху, створену нестримною акторською фантазією актриси з Дніпропетровська Лідії Кушкової, ніжну й мужню Марусю Чурай білоруської гості Галини Дягілевої, моновиставу Ірини Репетовської (Польща) «Геніальна жінка — Запольська», зіграну з неймовірною відвертістю артисткою Московського театру імені Є. Вахтангова Лідією Константиновою сповідь про драматичну долю Марини Цвєтаєвої? Окрема мова — про гостинну господиню фестивалю Ларису Кадирову. Визнана майстриня української драматичної, зокрема камерної, сцени щороку дарує шанувальникам свою нову роботу. На попередніх фестивалях вона представляла на глядацький суд моновистави «Посаг кохання», «Сара Бернар — наперекір усьому», «Бути...».
П’ятий міжнародний фестиваль «Марія» — дещо особливий. Організатори приурочили його
80-річчю від дня народження колумбійського письменника, лауреата Нобелівської премії Ґабріеля Ґарсіа Маркеса, який у прозі поєднав реалізм і фантастику, що є найвищим досягненням магічного реалізму. І другою присвятою, хай не офіційною, зважаючи на скромність пані Лариси, є два її ювілеї — сценічний та життєвий. За 45 років вірного служіння сцені Лариса Кадирова зіграла понад 600 ролей у двох провідних театрах України — Львівському імені М. Заньковецької та столичному імені І. Франка. Творчу працю актриса успішно поєднує з організаторською, просвітницькою, громадською діяльністю. Користуючись нагодою, вітаємо її й зичимо всіляких гараздів.
З огляду на сказане зрозумілим стає, чому на цьогорічному фестивалі Лариса Кадирова гратиме дві вистави: «Посаг кохання» за твором Ґабріеля Маркеса «Монолог жінки до чоловіка, що сидить у кріслі» та прем’єру «Всі ми — киці і коти» латвійської письменниці Мари Заліте.
У програмі п’ятого міжнародного фестивалю жіночих монодрам «Марія» — заходи, які привернуть увагу культурної громадськості. Упродовж шести днів на камерній сцені Національного академічного драматичного театру імені І. Франка свої вистави покажуть актриси з України, Росії, Польщі, Ізраїлю, відбудеться круглий стіл «Діалог культур», а також майстер-класи з акторської майстерності. Дослідники латиноамериканістики зберуться на міжнародну наукову конференцію «Вплив магічного реалізму Ґ. Маркеса на світовий та український культурний процеси». А в театральному фойє можна подивитися виставку «Зіграні й незіграні ролі Марії Заньковецької», яку влаштував музей легендарної української актриси, ім’ям якої названо фестиваль.
також у паперовій версії читайте:
  • ПОДАТОК НА СВОБОДУ
  • ЗНАХОДИТЬ РАДІСТЬ У БУДЕННОСТІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».