Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПАМ'ЯТЬ
ЯК МОРГУНОВ У ПОЛТАВІ ЦИБУЛЮ КУПУВАВ
Небагато з нас можуть похвалитися тим, що знімалися в кіно разом із такими корифеями екрану, як Георгій Віцин чи Євген Моргунов. А от автор цих рядків може. Щоправда, його творча співпраця з відомими акторами радше нагадувала зміст популярної байки про те, як кінь і муха разом орали.

...Серпень 1992 року. Полтава повниться чутками про приїзд до міста групи відомих акторів. Ще не розбещені відео та Інтернетом, полтавці трепетно говорили про те, що вчора у тролейбусі хтось бачив самого Віцина, а на міському ринку начебто помітили Моргунова, який виторговував у бабці цибулю.
Щодо ринку, де буцімто товклися поміж галасливих рядів кумири глядачів, стверджувати не буду. А про те, що кіностудія імені О. Довженка у той час знімала в Полтаві кінострічку за участю королів комедії, чистісінька правда. От як повідомляла про це одна з полтавських газет у серпні 1992-го: «Дивізія авторів стратегічних бомбардувальників приймає присягу на вірність Україні. Ситуація складна, неоднозначна. Погодьтеся, сюжет фільму, який знімають у Полтаві, серйозний. Але це буде... комедія. Та чи варто дивуватися? Смішне й серйозне завжди поруч. На зйомки запросили Георгія Віцина та Євгена Моргунова, а також Спартака Мішуліна, Петра Глєбова, Володимира Коренєва».
Я став одним із тих, хто мав честь... знятися разом із ними у кінострічці. Одначе про мою участь у фільмі відомі актори навряд чи здогадувалися, бо я був одним із сотень військовослужбовців Полтавської авіадивізії, котрих узяли в «масовку». Деякі сцени стрічки знімали в авіамістечку та на військовому аеродромі, де стояв транспортний літак АН-12, який правив за декорацію. Г. Віцина, Є. Моргунова, С. Мішуліна, П. Глєбова та В. Коренєва переодягли у новенькі льотні комбінезони, на голови наділи пілотки з авіаційною кокардою. За сценарієм, уже немолоді актори грали військових льотчиків, яких у небезпечний для батьківщини час призвали із запасу для виконання спецзавдання. Вони поряд зі штабом нашої частини перевтілювалися в образ бравих вояків. Тож, відклавши справи і затамувавши подих, ми дивилися кіно, що на наших очах створювали метри екрану.
Масові сцени, коли повз трибуну проходять «коробочки» військовослужбовців, спочатку знімали на плацу в авіамістечку. Зробили кілька дублів, під час яких сотні військовослужбовців крокували у шеренгах. Проте усе зіпсувала... звичайна калюжа, що утворилася на плацу після дощу. Режисер забракував відзняте. Дізналися ми про це, коли одного дня особовий склад дивізії вишикували на аеродромі. Комдив викликав до себе командирів частин, решта не знала, що й думати. Ситуація прояснилася, коли до строю під’їхала автівка, з якої винесли кінокамеру. Оператор зайняв своє місце. Тоді нам пояснили, що ми маємо ще раз прокрокувати повз командування, бо усі попередні дублі забракували через калюжу. Цього разу все владналося з першого разу й жодного дубля не робили.
Актори віддячили військовослужбовцям за їхню безкорисливу роботу на кіногрупу. На День авіації митці влаштували зустріч із жителями авіамістечка на тамтешньому стадіоні. Було спекотно, тож улюбленці публіки, від якої на стадіоні аж роїлося, прийшли у легких сорочках і таких самих штанях. Є. Моргунов чомусь був... у домашніх капцях, у яких й виступав. Вочевидь, стомлені гостинністю авіаційного начальства, актори говорили небагато й мали вигляд людей, котрі не виспалися. Кожен пригадував якусь кумедну історію на знімальному майданчику, яка їм запам’яталася. П. Глєбов узяв гітару і сильним, добре поставленим голосом виконав популярний романс. Г. Віцин швидко стомився й відступив у тінь трибун. Глядачі, угледівши кумира, який стояв сам, почали атакувати проханнями сфотографуватися з ним. Той поблажливо хитав головою, нікому не відмовляючи. Утворилася справжня черга... До речі, у фільмі знімалися й інші відомі актори — Еліна Бистрицька, Людмила Хітяєва, Володимир Етуш, Богдан Бенюк.
Завершуючи в авіамістечку зйомки фільму, який назвали «Браві хлопці», митці пообіцяли, що першими глядачами стрічки будуть військовослужбовці авіадивізії. Справді, через деякий час фільм тут презентували. Але стрічка не мала успіху, і на великий екран не вийшла. Критики теж поставилися до картини прохолодно. Попри те, що знімалися в ній справді популярні актори радянської доби.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ
також у паперовій версії читайте:
  • ПОПРИ ВСІ ВИПРОБИ...
  • ЖИЛИ СОБІ МЕЛЬНИК І ЙОГО ДОЧКА ГАННУСЯ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».