Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
ДЕРЖАВА ЗАБОРГУВАЛА

— Першим завданням, яке поставив переді мною міністр оборони Юрій Єхануров, було вивчення та перевірка черги безквартирних військовослужбовців і впровадження електронної форми обліку,— розповідає Надія Миколаївна.— Назву цифру, яка дає уявлення про складність й гостроту щодо виконання Програми забезпечення житлом військовослужбовців. Так ось, у черзі на житло перебувають 42,3 тисячі військовослужбовців. У міністерстві завершується розробка комп’ютерної програми «Контроль обліку черги і розподілу житла», яка повною мірою працюватиме з 1 січня 2009 р. із наданням інформації в щоденному режимі.
— Чи можна передбачити, скільки часу чекати на отримання ордера сім’ї нинішнього лейтенанта?
— Відповідно до Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей» ні сержант, ні лейтенант не повинні взагалі чекати. Але цей закон, що надає право військовослужбовцям на житло, фактично не реалізується в повному обсязі від моменту його запровадження. В цьому полягає парадокс постійного збільшення черги військовослужбовців на житло та гострота і складність вирішення цієї проблеми.
Державною програмою, затвердженою указом Президента України в грудні 2005 року, визначено зняти проблему безквартирних військовослужбовців до кінця 2011 року. В Міністерстві оборони нині проводяться необхідні заходи для здавання максимальної кількості квартир у 2008 році й кардинальних змін ситуації із забезпечення житлом у 2009–2011 роках. За нашими розрахунками, для виконання державної програми у міністерстві має бути фонд службового житла — не менш як 15 тисяч квартир. Це означає, що за три роки треба збудувати 10 тисяч квартир (станом на 1 січня нинішнього року в міністерстві було п’ять тисяч службових квартир). Ще складніше вирішити питання забезпечення постійним житлом.
МО співпрацює з місцевими органами влади щодо забезпечення житлом мешканців міст, водночас з вирішенням проблеми військовослужбовців відповідно до Указу Президента «Про заходи щодо будівництва доступного житла в Україні та поліпшення забезпечення громадян житлом». Усі пропозиції обласних держадміністрацій, що надані міністерству, розглянуто, вони проходять узгодження для прискорення відведення земельних ділянок під забудову у 2009–2011 роках, визначено виконавців будівельних робіт і комунальних мереж та інші складні процедурні питання. Нині ситуація надскладна. У п’яти областях цього року взагалі не здають житло через те, що торік не було проведено відповідних підготовчих і будівельних робіт.
Зрозуміло, що усунути цю проблему за рік неможливо. Треба закласти фундамент для її розв’язання у 2009–2011 роках, ураховуючи проведену організаційну і підготовчу роботу від початку року. Це — оптимістичний прогноз в умовах розуміння всіх гілок влади, що забезпечення житлом військовослужбовців — це закон, а не тільки пропозиції Міністерства оборони.
— Який підсумок цієї роботи за перше півріччя 2008 року?
— По-перше, моніторинг електронного обліку житла став основою плану його отримання, а не навпаки. Коли будують житло там, де взагалі немає черги. По-друге, результат уже є. Щоденно. Чому щоденно? Тому що графік — завдання розподілу житла, введення об’єктів будівництва житла, його отримання під заселення, перевірка готовності й заселення сімей військовослужбовців затверджений міністром оборони, і виконується в щоденному режимі. Всі зрозуміли, що графік заселення житла — не формальність, а обов’язкова норма до виконання. По-третє, фактично за перше півріччя цього року ордери отримали 2526 сімей військовослужбовців. Це більше, ніж за 2007 рік. На друге півріччя поточного року заплановано ще вищі темпи і обсяги.
У вересні— грудні заплановано отримати 2400 квартир тільки за рахунок будівництва у містах Київ, Севастополь, АР Крим, Черкаській, Вінницькій, Житомирській, Чернівецькій, Хмельницькій, Тернопільській, Рівненській, Харківській, Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Львівській областях.
Спільно з контролюючими органами проводимо складну роботу щодо повернення боргів по житлу за укладеними до 1 січня 2008 року угодами з комерційними підприємствами і організаціями.
Керівники департаменту будівництва, ГоловКЕУ обстежують стан будівництва всіх пускових об’єктів на будівельних майданчиках. Така форма перевірки будівництва житла і надання практичної допомоги будівельникам стала нормою організаційної роботи.
Це питання буде також темою зустрічі з головою Рівненської обласної держадміністрації.
Особлива увага приділяється пусковим об’єктам у Львівській області як одному із регіонів, що має найнижчий рівень забезпечення житлом. До кінця року планується ввести 224 квартири, а в 2009 році збільшити кількість зданих квартир утричі.
За діючими правилами і процедурами план будівництва і введення житла формують у попередні два роки: це колосальна процедурна і організаційна робота (планові заходи, відведення земельних ділянок, передпроектні, проектні роботи, топографія, геодезія, нарешті фундамент).
Наступний рік буде успішніший, адже зроблено велику підготовчу роботу. Є електронний облік черги, а також інвентаризація земельних ділянок під будівництво житла для державних підприємств Міністерства оборони на 2009–2011 роки. Існує перелік незавершеного будівництва за минулі роки станом на 1 липня 2008 р. із пропозиціями з його виконання. Досвід, професійні робочі руки будівельників державних підприємств, пропозиції щодо найкращих технічних і технологічних норм будівництва й висококваліфіковані фахівці проектних інститутів теж є. Не вистачає тільки 24 години на добу. Ліна Костенко з цього приводу написала точно: «Не встигати, не встигаю». Тому на першому місці — дисципліна і якість організації.
Департамент будівництва, ГоловКЕУ, їхні регіональні підрозділи, державні підприємства будівельної галузі об’єднались для вирішення поставленого завдання зі значного збільшення житла у поточному році й у наступних роках. Міністр оборони провів кілька робочих нарад із керівниками будівельних підприємств, ознайомився з роботою Центрального проектного інституту МО, в ході якої була проведена презентація першого проекту Перспективного плану забезпечення житлом військовослужбовців на 2008–2011 роки у Дарницькому районі м. Києва.
— Скільки сімей військовослужбовців можливо реально забезпечити житлом з огляду на фінансування в поточному році?
— Міністр поставив перед нами завдання — цього року забезпечити житлом вісім тисяч сімей військовослужбовців. Воно буде виконане. Треба об’єктивно визнати, що це непросте завдання. Нагадаю, що на будівництво житла на цей рік передбачено лише 509,6 млн грн (торік — 496 млн грн, у 2006 р. — 673 млн грн, у 2005 р. — 600 млн грн). Фактично останні чотири роки обсяг коштів на отримання житла з державного бюджету невеликий.
За простими арифметичними підрахунками зрозуміло, щоб зняти житлову проблему з порядку денного, до 2012 року потрібно гарантовано протягом трьох наступних років на будівництво житла виділяти не менш ніж 3 млрд грн. Та будьмо реалістами. Навряд чи Міністерству оборони виділять такі кошти, тож треба визначати інші шляхи.
Ми розглянули низку пропозицій провідних банків України, міжнародних банків щодо кредитування інвестиційної програми забезпечення житлом військовослужбовців. Спільно з відповідними центральними органами влади готуємо пропозиції й необхідні документи для ухвалення рішень за установленим порядком.
Водночас уже затверджено стандарт Перспективного плану будівництва житла для військовослужбовців у розрізі кожного міста на період 2008–2011 роки для повного забезпечення їх житлом із урахуванням чималої кількості контрактників, які з’являться в процесі переходу до професійного війська, за принципом: закон — потреба — можливості — необхідні зміни до законодавства і нормативних актів — загальний обсяг державних коштів.
— Які перспективи забезпечення житлом у Київському гарнізоні?
— За даними департаменту будівництва, у 2005 році не було здано жодної квартири для військовослужбовців Києва за рахунок власного будівництва. У 2006 р. — 180 квартир, торік — 58. До кінця поточного року буде введено понад 210 квартир. Це небагато для найбільшої гарнізонної черги військовослужбовців (7,8 тис). Однак проведена робота від початку року дасть змогу отримати у наступному році мінімум 800 квартир.
До речі, в Міністерстві оборони розглядають пропозиції з новітніх технологій будівництва під назвою «розумна сталь», за яким будинок зводиться за півроку.
Але треба враховувати наші реалії. Нині терміни власне будівництва майже вдвічі менші, ніж відведення земельної ділянки під будівництво і отримання дозволів.
— Ще оперативніший спосіб — купувати квартири?
— Нестача коштів і захмарні ціни на житло не дають можливості його придбати у необхідному обсязі, особливо в таких містах, як Київ і Севастополь.
— Не раз доводилось чути, що питання землевідведення, коли йдеться про зведення будинку для військовослужбовців, чи не найскладніше як у часі, так і за процедурою. Чи є варіанти щодо спрощення нині діючого механізму?
— Ми підготували низку пропозицій саме щодо спрощення цієї процедури. Зараз опрацьовуємо їх на рівні центральних органів влади. Нині ж, поки обійдеш усі структури, отримаєш необхідні дозволи, скажімо, на початок будівництва, з урахуванням часу на проведення різних тендерів, загалом теоретично потрібно 49 місяців (!). Коли раптом центральний орган влади ухвалює рішення призупинити, наприклад, відведення земельних ділянок, то це втрата у часі щонайменше ще одного року. Коли знову включається «зелене» світло, все розпочинається, як кажуть, по новому колу.
— Наскільки нині залучаються потужності державних будівельних підприємств Міноборони?
— Будівництво житла підприємствами Міноборони, за підрахунками, у 1,5–2 рази дешевше, ніж у комерційних будівельних організаціях. Тим більше, наші фахівці доводять, що можуть будувати швидко і якісно. До кінця року власними силами маємо завершити будівництво 3800 квартир. За постійного зростання цін на будівельні роботи і матеріали роль будівельних підприємств Міноборони зростає.
Треба сказати і про те, що в умовах недостатнього фінансування доводиться залучати обігові кошти підприємств, і робити ще багато чого, аби зростання вартості будівництва не збило чи не заблокувало темпи зведення і введення житла.
Цифра, яку я назвала на початку нашої розмови, 42,3 тисячі безквартирних військовослужбовців,— це борг держави, який треба було повернути ще вчора. Тож далі зволікати не можна.

також у паперовій версії читайте:
  • ОТРИМАЮТЬ ЦИВІЛЬНІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».