Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ОСІННІ ТРИВОГИ ПРИЗОВНИКІВ

Із настанням осені до редакції почали звертатися молоді люди з характерними запитаннями: «Я живу з матір’ю, інвалідом ІІ групи. Крім мене, її нікому доглядати». «У нас народилася двійня. Хто подбає про дітей, коли я служитиму?», «А що буде, коли я не з’явлюся до військового комісаріату?».

Звичайно, в усі часи знаходилися люди, які не хотіли служити. Пам’ятаю, свого часу в нас звільнили із роботи жінку, котра хотіла «відмазати» сина від армії (щоправда, тоді ми ще не чули про жахи «дідівщини» і загибель у війську молодих). Але нині наша розмова про соціальний аспект призову, коли хочете, про гуманність нашого закону, який враховує різні людські аспекти, коли йдеться про військову службу.
Ну хоча б такий: «Я закінчив навчання, влаштувався на роботу (уклав трудовий контракт). То як мені бути? Що з цього приводу каже закон?»
Згідно з ч. 13 ст. 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається таким громадянам: педагогічним працівникам із повною вищою освітою, основним місцем роботи яких є загальноосвітні навчальні заклади за умови повного завантаження на посаді; медичним працівникам — теж за умови повного завантаження на роботі за фахом у сільській місцевості; випускникам ВНЗ, інтернатури, аспірантури або докторантури, які обіймають посади наукових працівників в установах Національної академії наук України на весь період роботи; випускникам ПТУ за умови їхньої роботи за здобутою професією на підприємствах, в установах, організаціях державної або комунальної форм власності — на один рік від дня закінчення навчального закладу; священнослужителям, які закінчили вищі або середні духовні навчальні заклади і обіймають посаду в релігійних організаціях на час виконання обов’язків священнослужителя; кандидатам в народні депутати України за їхньою заявою — до дня опублікування результатів виборів включно; сільським, селищним та міським головам і депутатам місцевих рад — на термін виконання повноважень; особам, що самостійно або з батьками ведуть фермерське господарство — на термін не більше одного року від моменту отримання для цієї діяльності земельної ділянки. Підставою для отримання відстрочки від призову є певні сімейні обставини, стан здоров’я, здобуття освіти.
Серед сімейних обставин виокремлюються такі: якщо призовник має непрацездатних батька чи матір, або непрацездатних осіб під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими він здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб — громадян України, які зобов’язані їх утримувати; неповнолітніх рідних братів і сестер або непрацездатних рідних братів і сестер (якщо ті не мають інших працездатних осіб, котрі мають їх утримувати); одинокого батька чи матір, у яких на утриманні двоє і більше неповнолітніх дітей — до досягнення старшими з них повноліття; дитину віком до трьох років або старшу, котра виховується без матері в зв’язку з її смертю або рішенням суду; двох і більше дітей, дитину-інваліда, дружину-інваліда, вагітну дружину.
Відстрочка може надаватися за сімейними обставинами, за власним бажанням призовника, який є сиротою. Якщо в сім’ї двоє і більше синів і один з них служить, відстрочка може надаватися іншому на час проходження служби його братом. Коли призиватися мають кілька синів, відстрочка може надаватися одному. За станом здоров’я відстрочка може надаватися терміном до одного року призовникам, які під час медичного огляду визнані тимчасово непридатними до військової служби.
Щодо відстрочки у зв’язку з навчанням. Якщо призовник вчиться у загальноосвітніх закладах (у разі досягнення 21 року відстрочка втрачає силу), денною формою навчання у ВНЗ, в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.
Від призову в мирний час звільняються громадяни, котрі визнані непридатними для військової служби в мирний час; які досягли 25 років; батько або мати, рідний брат або сестра яких загинули, померли, стали інвалідами під час проходження військової служби, які пройшли таку службу в інших державах; які були засуджені за скоєння злочину до позбавлення волі тощо.
також у паперовій версії читайте:
  • ВІДПУСТКА НА ШКІДЛИВОМУ ВИРОБНИЦТВІ
  • ЦІНИ ЗРОСЛИ — ЗБІЛЬШИТЬСЯ Й СУБСИДІЯ
  • ХТО НАГЛЯДАТИМЕ ЗА ДЕРЖГІРПРОМНАГЛЯДОМ?
  • БЮДЖЕТНИКАМ ПЛАТИТИМУТЬ БІЛЬШЕ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».