Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПЕЙЛІН ТЯГНЕ МАККЕЙНА У БІЛИЙ ДІМ
Сара Пейлін, кандидат республіканців у віце-президенти США викликає чимало емоцій американської громадськості. У своєму першому інтерв’ю вона гідно змогла відповісти на складні питання і виглядала майже бездоганно.

Пані Пейлін, молодий губернатор Аляски і твердий консерватор, має невеликий досвід загальнодержавних справ, особливо в галузі міжнародної політики. Тому штаб кандидата республіканців Джона Маккейна готував її до першого телевізійного інтерв’ю майже два тижні від часу обрання кандидатом у віце-президенти.
Інтерв’юером обрали Чарльза Гібсона з телеканалу АВС, який вважається спокійним і поміркованим. Проте несподівано він вирішив ставити Пейлін гострі запитання.
Особливо неприємним мало стати запитання: «Що пані думає про доктрину Буша?» без уточнення, а що означає ця доктрина.
Пейлін спочатку відповіла: «У якому сенсі?». Потім, що «Буш намагався ліквідувати ісламських екстремістів, терористів, які хотіли знищити нашу країну. Тут було кілька неточностей».
Коли наприкінці Гібсон з’ясував, що йдеться про доктрину превентивних війн, Пейлін сказала: «Якщо є серйозні докази розвідки, які говорять, що напад на Америку неминучий, маємо право захищати нашу країну».
Більшість коментаторів вважає, що це найбільша помилка Пейлін у першому інтерв’ю. Консервативні захисники кандидатки у віце-президенти говорили, що «доктрина Буша» не є однозначним поняттям, а, наприклад, Інтернет-енциклопедія «Вікіпедія» називає п’ять різних тлумачень, у тому числі доктрину поширення демократії у світі.
На інші запитання Пейлін відповідала впевнено і рішуче. На те, чи Україна і Грузія мають вступити у НАТО, відповіла: «Україна, напевно так. Грузія також. Путін думає інакше...»
«Але, згідно з договором НАТО, чи мусимо тоді йти на війну з Росією, якби вона напала на Грузію?» — запитував журналіст.
Пейлін: «Напевно. Таким є договір. Якщо ти союзник по НАТО й інша країна зазнала нападу, вона очікує на допомогу».
Коли кандидатку запитали, чи насправді вона готова до роботи у Білому домі, Пейлін відповіла: «Так. Коли Джон Маккейн мені це запропонував, то відразу погодилась. Маю довіру до себе. Я готова. Знаю, що перед викликами не можна вагатись».
Свою недосвідченість Пейлін, яка лише два роки є губернатором Аляски, намагалась зробити перевагою: «Народ не хоче нині політики у старому стилі, когось, хто має за собою десятки років у Вашингтоні й когось, хто при цьому навіть зустрічався з лідерами інших держав».
Ці висловлювання були делікатним нападом на Джо Байдена, кандидата демократів у віце-президенти, який знаходиться в сенаті США 35 років. Але це саме можна приписати і Маккейну, котрий у конгресі 25 років.
Часом Пейлін давала загальні відповіді, коли, наприклад, її запитали, чи підтримає рішення Ізраїлю знищити ядерні об’єкти Ірану. «Ми друзі Ізраїлю, не думаю, що мусимо тільки здогадуватись, які засоби вибере Ізраїль, щоб гарантувати власну безпеку»,— двічі повторила Пейлін. Вона також не дала чіткої відповіді на запитання, чи підрозділи США повинні нападати на талібів і «Аль-Каїду» у Пакистані навіть без згоди цієї країни. «Вірю, що Америка мусить розглянути всі варіанти рішень, щоб спинити терористів, які хочуть знищити нас і наших союзників»,— стверджувала вона.
Безпосередньо перед записом інтерв’ю Пейлін брала участь на Алясці у церемонії проводів до Іраку підрозділу, в якому служить її 19-літній син Трек. Церемонію запланували на 11 вересня набагато раніше, ніж Пейлін стала кандидаткою у віце-президенти.
Популярність Сари Пейлін нині досягла 60% і навіть трохи вища, ніж у Маккейна і його демократичного суперника Барака Обами. Через це, що вельми незвично, штаб республіканців має намір, аби Маккейн з’являвся публічно лише разом із Пейлін.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЛІТИЧНА МЕДИЦИНА
  • РОЗБИТА КОЛІЯ ПОТРЕБУЄ РЕМОНТУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».