Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
СДПН НАЗИВАЄ СВОГО КАНДИДАТА У КАНЦЛЕРИ ФРН
Уже відомий головний суперник Ангели Меркель на наступних виборах до бундестагу у 2009 році. Це соціал-демократ міністр закордонних справ Франк Штайнмайєр.

Номінація для Штайнмайєра — це давноочікуваний сигнал про початок у Німеччині виборчої кампанії. Зрозуміло, що тепер спільне правління християнських демократів і соціал-демократів буде ще складнішим. Уряд, котрий і так тріщить по всіх швах, може не витримати до наступної осені, на яку призначено чергові вибори.
Для німців ця новина не стала несподіваною. Керівник дипломатичного відомства був єдиним із лівих політиків, який міг скласти конкуренцію й поборотись з християнською демократкою Ангелою Меркель. До 2005 року, поки не став міністром, Штайнмайєр був правою рукою Герхарда Шредера і уникав публічності. Тепер його популярність поступається лише популярності пані канцлер. Виявляється, у нього, як і у неї, є харизма і так само впевнено він рухається коридорами влади. Як керівник німецької дипломатії, Штайнмайєр отримує за кордоном найкращі відгуки, зокрема, за посередництво на Близькому Сході. Донедавна він мав одну ваду. Його зірка світила набагато яскравіше, ніж Курта Бека, керівника СДПН, який мав вирішувати, хто буде головним кандидатом партії на виборах.
Штайнмайєр і його оточення тиснуло на Бека кілька останніх місяців, аби той визначив міністра закордонних справ кандидатом у канцлери. Голова партії безперервно чинив опір, розраховуючи, що саме він поведе СДПН на вибори, а партія ставала все слабшою. Терпіння урвалось на минулих вихідних. Прихильники Штайнмайєра на закритому засіданні керівництва партії у Вердері здійснили путч і усунули Бека від влади.
«День минув інакше, ніж заплановано»,— заявив Штайнмайєр на прес-конференції, повідомивши, що це він боротиметься з Ангелою Меркель за посаду канцлера. Кількома годинами раніше пригнічений Бек виїхав із Вердера. У партії його посаду займе Франц Мюнтеферінг, колишній лідер СДПН за часів уряду Шредера.
Стосунки пані Ангели Меркель з керівником МЗС від початку були теплими. Кажуть, обоє часто телефонували один одному. Рік тому, коли Штайнмайєр став віце-канцлером, а медіа спекулювали на тему його канцлерських амбіцій, дружба припинилась. Чиновники, підлеглі Меркель, почали саботувати працю чиновників МЗС. Коли Штайнмайєр вирушав у закордонні подорожі, оточення Меркель намагалось його не помічати. Організоване МЗС збирання коштів для Палестинської автономії канцлерський секретаріат намагався приписати собі. Тепер суперництво посилиться, хоча, напевно, не матиме жодного впливу на німецьку закордонну політику. Меркель і Штайнмайєр — це справжні професіонали.
Вітаючи Штайнмайєра, німці не відчувають жодного сентименту до Курта Бека. Про усунутого лідера СДПН говорять, що він є жертвою власної амбіції. Аби стати канцлером, Бек був навіть готовий створювати союз із посткомуністичною «лівицею», а також відмовитись від еталонного проекту німецької соціал-демократії — пакету радикальних соціальних реформ «Агенда-2010». Його плани виявились нездійсненними, коли партія почала масово втрачати членів і досягла рекордно низького рейтингу — 21% (при 37% підтримки для ХДС). Штайнмайєр, усуваючи Бека від керма, рятує партійний корабель від затоплення. Залишається питання: чи встигне він вирівняти СДПН ще до виборів?
також у паперовій версії читайте:
  • ПРОБЛЕМИ З ПАМ’ЯТТЮ
  • СУДЯТЬ ІНІЦІАТОРІВ ВОЄННОГО СТАНУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».