Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ООН НА РОЗДОРІЖЖІ
Розпочала роботу чергова 63-тя сесія Генеральної Асамблеї ООН. Традиційно на початку вересня кожного року цей вищий міжнародний форум визначає порядок денний роботи дипломатів. Причому їхнім головним завданням залишається, по можливості, максимальне впровадження у практику міжнародних відносин норм міжнародного права. Цього разу запеклі дебати у Нью-Йорку в штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй насамперед стосуються наслідків російської операції «з примушення до миру» Грузії.

Події серпня вкотре довели факт кризи усієї системи міжнародного права. Безпосереднім виявом цієї тенденції була невідповідність між важливими нормами міжнародного права, а саме суперечності між правом націй на самовизначення та захистом територіальної цілісності держав. Кожна з цих норм є важливою для цивілізованого міжнародного життя. Однак залежно від політичних умов перевага віддається то одній, то іншій нормі. Так, якщо слідувати загальній логіці універсального застосування норм міжнародного права, то Росія, визнавши незалежність Абхазії й Південної Осетії, мала б визнати незалежність Косова. І навпаки, країни Європейського Союзу, США та інші держави, які визнали незалежність Косова, мали зробити те саме щодо Абхазії й Південної Осетії. Однак кожна зі сторін визнала лише вигідний для себе факт, ігноруючи інший. Приклад вибіркового застосування норм міжнародного права, відповідно до політичних потреб, є небезпечним для цивілізованих міжнародних відносин.
Це засвідчив початок роботи чергової сесії Генеральної Асамблеї ООН. Зокрема, дедалі напруженішими стають російсько-американські відносини. Днями Сполучені Штати відмовилися від угоди з Росією про співпрацю в галузі ядерної енергетики. Вашингтон підтримав звернення Грузії до Міжнародного суду в Гаазі з позовом проти РФ.
У свою чергу, Росія згідно з домовленостями, досягнутими за посередництва президента Франції Ніколя Саркозі, виводить війська з «буферної зони» на території Грузії. Однак загалом вирішити цю суперечку на поточній сесії Генеральної Асамблеї ООН навряд чи буде можливо. Адже на порядку денному й інші гострі питання, наприклад, суперечка про розподіл шельфу Арктики між Канадою, США, Данією, Норвегією та Росією. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликає спільноту об’єднати зусилля для боротьби зі СНІДом. Зрозуміло, що світовому співтовариству знову доводиться вчитися знаходити баланс між тим, що воно хоче досягти, і тим, що реально може досягти.
також у паперовій версії читайте:
  • РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКІ ТОРГОВЕЛЬНІ СУПЕРЕЧКИ
  • ДЕБАТИ ПРЕТЕНДЕНТІВ. ПЕРШИЙ РАУНД
  • ГРУЗИНСЬКИЙ ТА ЛАТИНО-АМЕРИКАНСЬКИЙ ФРОНТИ НОВОЇ ХОЛОДНОЇ ВІЙНИ
  • БЕНЕДИКТ ХVІ ВІДВІДАВ «СТАРШУ ДОЧКУ» ВАТИКАНУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».