Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
АРМІЙСЬКИЙ ГАРТ ПРОТИ СТИХІЇ

Держава, звісно, не залишалася в ролі стороннього спостерігача: вона кинула на боротьбу зі стихією всі сили, насамперед підрозділи Міністерства з питань надзвичайних ситуацій. Проте найбільшу частку робіт довелося виконувати воїнам Збройним сил України, насамперед особовому складу частин і підрозділів, що входять до складу Західного оперативного командування і дислокуються у Західному регіоні держави.
— У суботу 26 липня за розпорядженням міністра оборони Юрія Єханурова почалася підготовка до проведення широкомасштабної рятувальної операції,— розповідає начальник прес-служби МО капітан 1-го рангу Ігор Халявінський.— Зокрема, командувач військами Західного оперативного командування генерал-лейтенант Михайло Куцин очолив оперативний штаб, на який покладалися завдання координації всіх робіт. До них командування залучило понад три тисячі військовослужбовців як строкової служби, так і контрактників, понад 400 одиниць спеціальної техніки. До виконання рятувальних робіт, зважаючи на їхню складність, довелося залучати навіть авіацію, зокрема, вертольоти МІ-8 із Бродовського та Новокалинівського полків армійської авіації. Льотчики, за свідченням очевидців, продемонстрували, як мовиться, вищий пілотаж. Це не дивно, оскільки багато хто з них виконував гуманітарні місії в країнах Африки, виконуючи польоти за екстремальних умов. Тепер вони з ювелірною точністю зависали над будинками потерпілих і за допомогою спеціального обладнання «знімали» людей із дахів будинків, які з кожною хвилиною все більше занурювалися у воду.
Вода, що вийшла з берегів практично всіх річок, насамперед у Львівській та Чернівецькій областях, зруйнувала чимало мостів, відрізавши цілі села від навколишнього світу. Словом, утворилися такі собі острівці, дістатися яких не було можливості. А там знаходилися люди. Без харчів, питної води. Зважаючи на складність ситуації, командування вирішило доставляти їх повітряним шляхом.
Коли стало зрозуміло, що жодному жителю затоплених сіл ніщо не загрожує, перед військовими було поставлене інше завдання: ліквідувати наслідки лиха. Виконувати його належало передовсім інженерно-саперним частинам. Вони мають на озброєнні техніку, якої немає в жодному силовому відомстві, наприклад, збірні мости завдовжки понад 50 м, які спроможні витримувати навантаження 60–70 тонн. Завдяки їм було налагоджено тимчасове сполучення між населеними пунктами, які роз’єднала вода, зруйнувавши мости.
Постраждалим прийшли на допомогу і військові медики, зокрема фахівці 28-го санітарно-епідеміологічного загону та військово-медичного центру Західного регіону.
Велике навантаження випало на солдатів і офіцерів 128-ї окремої механізованої бригади, що дислокується на Івано-Франківщині. До одного лише Верховинського району командування відрядило близько 400 вояків, котрі виконали величезний обсяг робіт. Зокрема, розвантажували з автомобілів і вертольотів гуманітарну допомогу, розчищали завали на річках, очищали від принесеного сміття і намулу городи й подвір’я гуцулів. Спільно із солдатами українсько-польського батальйону «Тиса» вони навели наплавний міст через Черемош. А ще відремонтували школу у селі Верхній Ясенів. Тож завдяки військовим, за словами сільського голови Михайла Боднарука, понад 200 учнів 1 вересня сіли за парти.
Місцеве населення, потрапивши в біду, переконалося в істинності твердження, що народ і армія — єдині. Люди зі сльозами на очах дякували міністрові оборони України Юрію Єханурову, який прибув із робочою поїздкою до постраждалих регіонів, за мужність, професіоналізм його підлеглих. І просили, щоб він продовжив термін їхнього перебування.
— Без солдатиків нам буде важко подолати наслідки стихії,— мовили люди.
Якщо говорити загалом про внесок військовослужбовців у ліквідацію наслідків повені, то він є вагомим, адже вони врятували життя більш як двох тисячам потерпілих, доставили понад 500 т гуманітарних вантажів, обладнали і досі утримують 12 понтонно-мостових переправ, розчистили від намулу і сміття майже тисячу житлових будинків, 900 колодязів. Керівництво МО зуміло у стислі терміни налагодити чітку роботу військових підрозділів, взаємодію між ними, що сприяло ефективності рятувальних робіт. При цьому подбало і про умови проживання підлеглих, харчування. Для цього, а також на виплату їм так званих польових із бюджету військового відомства виділено понад 13 мільйонів гривень. А військовослужбовцям, чиї сім’ї опинилися в зоні лиха, надали відпустки з виїздом додому.

також у паперовій версії читайте:
  • ВИШИКУВАНО ПОЧЕСНУ ВАРТУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».