Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПРОБЛЕМА
КОМУ ВИГІДНИЙ ЗЕМЕЛЬНИЙ МОРАТОРІЙ?
Мабуть, не менше, ніж продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, багатьох співвітчизників розчарувала норма, запроваджена законом про держбюджет на 2008 рік, відповідно до якої купівля-продаж землі та інші способи відчуження земельних ділянок сільгосппризначення будуть дозволені тільки після ухвалення законів «Про державний земельний кадастр» і «Про ринок земель».

Звісно ж, найбільше це засмутило самотніх селян-пенсіонерів, які плекали надію, що, продавши належну їм земельну ділянку, вони поліпшать своє буття. І ось знову невизначеність, бо немає гарантії, що на ці закони не доведеться чекати роками. А хіба не було підстав для такого невтішного прогнозу? Наприклад, проект закону про державний земельний кадастр розглядається в парламенті з 2004 року. Тобто ось уже чотири роки він у стадії доопрацювання. До речі, Україна — єдина держава на пострадянському просторі, яка не має такого закону. А від цього — негаразди та втрати у вирішенні земельних питань, процвітає тіньовий ринок.
До того ж державний земельний кадастр є інформаційною основою для поділу земель за категоріями, набуття і реалізації прав на земельні ділянки, визначення і зміни їхнього цільового призначення. Це — один з найголовніших атрибутів ринкової економіки, тому без закону про кадастр неможливо запровадити цивілізований ринок землі.
Надія, що з його ухваленням не зволікатимуть, у людей з’явилась після четвертого лютого, коли Президент України схвалив рішення Ради національної безпеки й оборони, згідно з яким Кабмін мав запропонувати на розгляд парламенту законопроекти «Про ринок земель» і «Про державний земельний кадастр» до першого березня, а законопроект про зміни до Земельного кодексу — до першого квітня. Чи підготовлені вони, чи, може, й досі до них не дійшли руки? По відповіді звернулась до Держкомзему, який є розробником цих документів.
— Проект Закону України «Про державний земельний кадастр»,— розповіла заступник голови відомства Галина Яцишина,— підготовлений у повному обсязі, погоджений з усіма міністерствами та відомствам і поданий до Кабінету Міністрів. Усього ж на розгляд до Верховної Ради передано п’ять законопроектів, розробником яких є Держкомзем. Серед них і Закон «Про ринок земель». Ним передбачено запровадження прозорої процедури продажу земельних ділянок сільгосппризначення відповідно до вимог щодо раціонального використання та охорони земель, консолідації землекористування, гарантування стабільності інвестицій. А загальна ситуація така: формування законодавчої бази, спрямованої на сталий розвиток ринку земель, зокрема земельних ділянок сільськогосподарського призначення, в Україні завершується.
З приводу законопроекту про «Державний земельний кадастр» Галина Миколаївна особливо наголосила, що його опрацьовано з огляду на зауваження Президента України. Варто нагадати, що 20 березня минулого року Верховна Рада ухвалила закон про ведення державного земельного кадастру. Глава держави, констатуючи, що концепція закону нівелює ідею створення згаданої системи, суперечить інтересам громадян і держави, а деякі його положення — Конституції та чинному законодавству, застосував право вето. Зокрема, Президент не погодився з тим, що законом передбачено ще одну інформаційну систему відомостей і документів про земельні ділянки, крім уже наявної — державного реєстру прав на нерухоме майно, оскільки це може призвести до додаткових витрат з держбюджету на обслуговування практично однакових баз даних і до ускладнення реалізації прав власності на земельні ділянки. Глава держави звернув увагу й на те, що в законі не визначено чітких механізмів формування й ведення земельно-кадастрової документації, створення й функціонування єдиної автоматизованої системи кадастру для всієї території України, забезпечення обов’язкового внесення відомостей про земельні ділянки. Президент висловив також незгоду з поділом обов’язків ведення кадастру між місцевими й центральними органами влади, аргументуючи тим, що це унеможливить формування достовірної системи й призведе до втрати держконтролю за використанням землі.
Отже, ці та інші зауваження Президента України взято до уваги в доопрацьованому законопроекті. Ним, зокрема, передбачено створення в Україні єдиної кадастрово-реєстраційної системи з інтегрованою базою даних. Визначено чіткі механізми формування й ведення земельно-кадастрової документації, а також створення й функціонування єдиної автоматизованої системи кадастру для всієї території України з метою забезпечення обов’язкового внесення даних про земельні ділянки. Згідно із законопроектом відомості державного земельного кадастру мають бути публічними, тобто відкритими для широкого загалу в межах, передбачених законом, і в той же час матимуть комплексну систему захисту, наприклад, від несанкціонованого доступу.
— До кінця року,— повідомила Галина Яцишина,— в Україні буде повністю розроблено державний земельний кадастр та створено автоматизовану систему його ведення. Значний обсяг робіт вже виконано. Щодо законопроектів «Про державний земельний кадастр» й «Про ринок земель», то будемо сподіватися, що нарешті вони будуть прийняті, а отже, відкрито дорогу для зняття мораторію на продаж землі.
І селяни на це сподіваються. Від багатьох з них довелося почути, що вони поділяють думку Президента, який не раз наголошував: «Мораторій вигідний не селянам, а магнатам. Ринок землі все більше криміналізується. Для них (магнатів) потрібно ще кілька років, і в людей цієї землі вже не буде».

Людмила ШЕРШЕЛЬ, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ПРИКАРПАТСЬКИЙ «КЛОНДАЙК» ЗАГРОЖУЄ ДОВКІЛЛЮ
  • КРИМІНАЛЬНИЙ АЗАРТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».