Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЦИГАРКИ ПОЗА ЗАКОНОМ?
Депутати Європейського парламенту мають намір до 2025 року цілковито заборонити куріння, а тютюн і цигарки можуть зникнути з полиць магазинів у Євросоюзі. Однак запропонована заборона для курців порушує їхні природні права. Це — найгірший з можливих способів боротьби зі шкідливою звичкою, стверджують противники цієї пропозиції.

Депутати Європейського парламенту готують закон, яким заборонятимуть вирощування тютюну і торгівлю ним. Курці налякані: до 2025-го цигарки мають зникнути з полиць магазинів у всьому Євросоюзі. Найбільші критики задуму європейських депутатів переконані, що замість обмежити куріння, це створить тютюнове підпілля.
«Упродовж кільканадцяти років хочемо прийти до повної делегалізації тютюну»,— заявив автор законопроекту Аврал Дойл, представник Європейської народної партії. А депутат від Ірландії додала, що вважає це цілком реальною справою.
Євродепутати, які підтримують ініціативу Дойла, у найближчі роки збираються зайнятись широкою роз’яснювальною кампанією на підтримку ідеї делегалізації тютюну. Вона має довести громадянам ЄС шкідливість звички куріння тютюну. «Хвороби, спричинені курінням, щороку призводять до смерті п’яти мільйонів осіб. Це більше, ніж від СНІДу, наркотиків, дорожніх випадків, убивств і самогубств разом узятих»,— переконують автори проекту нового закону.
Одначе поки закон Дойла, яким передбачаються фінансові покарання за торгівлю тютюном, увійде в життя, депутати хочуть заборонити лобіювання у Європейському парламенті інтересів тютюнових кампаній.
Знавці закулісся Європарламенту вважають, що цей задум, попри фантастичність і радикалізм, має шанси на успіх. До нього позитивно поставилась комісар з питань охорони здоров’я Андрулла Васіліу. Вона вже у вересні хоче внести його на обговорення Європейської Комісії.
Проект, який офіційно має за мету охорону здоров’я громадян ЄС і зменшення кількості осіб, що вмирають від раку, викликав величезну хвилю опору. Курці стверджують, що порушуються їхні природні права.
«Адміністративні дії — найгірший з можливих способів боротьби з цигарками. Досить згадати часи абсентеїзму в Сполучених Штатах. Заборона торгівлі алкоголем призвела до розквіту мафії. Зрештою, заборона розглядається як абсурдна і така, що обмежує свободу вибору. Вона автоматично веде до бажання його порушувати. Такою є природа людини, і європейські депутати нічого з цим не зможуть зробити»,— заявила соціолог Герда Казимір із голландського університету Вагенінгена, котра вивчає поведінку споживачів. Але це — найменша проблема. Такий закон сприятиме злочинним угрупованням, які почнуть контрабанду цигарок. Виникнення різних клубів, де можна буде запалити сигарету, буде лише питанням часу. «Чорний ринок» і тютюнове підпілля, де пачка цигарок коштуватиме гігантські суми,— це у 2025 році реальний сценарій.
Герда Казимір переконує, що існують ефективніші методи схилити людину до відмови від куріння. Наприклад, Європейська Комісія вирівнює акциз на цигарки у всіх країнах ЄС або забороняє куріння у громадських місцях. «Адміністративна заборона — це просто нерозумно»,— підбиває підсумок Казимір.
Тому Європа не чекає на 2025 рік. У 2004-му Ірландія, перша країна в Європі, заборонила куріння у громадських місцях. На відміну від обмежень в інших державах, ірландські обмеження включають, крім пабів і ресторанів, приміщення всередині будинків і громадський транспорт. Радикальне на той час положення закону підтримали майже 80% курців, незважаючи на те, що було жорстке покарання — штраф до трьох тисяч євро за куріння у недозволених законом місцях. Після Ірландії подібні кроки зробили Іспанія (2006), Естонія, Фінляндія, Литва, Ісландія, Велика Британія, Німеччина (2007), а нещодавно Голландія. У багатьох країнах існує заборона реклами тютюнових виробів.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРЕСУВАННЯ ЧФ — ЗА ДОЗВОЛОМ?
  • «КЕРУЮЧИСЬ ПОЧУТТЯМ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ...»
  • ДЖЕРЕЛО ГЛОБАЛЬНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».