Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
РУЇНАМИ «СПАРТАКА» ЗАДОВОЛЕНІ!
Перший поєдинок третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів УЄФА між найпринциповішими на пострадянському футбольному просторі суперниками — київським «Динамо» і московським «Спартаком» дав майже остаточну відповідь на запитання, яка команда гідна пробитися до групового турніру найпрестижнішого клубного змагання світу. «Червоно-білі» «сіли в калюжу» на рідному для себе стадіоні «Лужники», а динамівці зробили вагомий крок в «операції з примушування «Спартака» до вильоту з Ліги чемпіонів».

Звісно, шанувальники віце-чемпіонів України могли сподіватися на те, що підопічні Юрія Сьоміна подолають московський бар’єр, оскільки друга за підсумками торішнього чемпіонату команда російської прем’єр-ліги нині переживає непростий період (укотре за останні роки). Тиждень тому «ДУ» писала про те, як некрасиво в липні з «народної команди» розрахували багаторічного капітана Єгора Титова і українського лідера Максима Калиниченка. Важко щось сказати про нинішню форму Титова, але те, що наш співвітчизник був би потрібний нинішньому «Спартаку» — факт очевидний. Перейшовши до дніпропетровського «Дніпра», Максим «із листа» відіграв майже весь поєдинок національної першості проти «Шахтаря» і каші не зіпсував.
До публічного конфлікту наставника москвичів Станіслава Черчесова з колишніми провідними футболістами додалося ще й те, що в лазареті «Спартака» перебувають гравці, потрібні для організації конструктивних дій — Олександр Павленко і Веллітон.
Та навіть, попри ці проблеми одвічних опонентів, найімовірнішим у принциповому протистоянні видавався сценарій, за якого все вирішувалося б на останніх хвилинах другого матчу. В «Динамо» свої негаразди, які протягом трьох поєдинків поспіль змушували арбітрів фіксувати несприятливі для «біло-синіх» результати — 1:2 у матчі з харківським «Металістом», трилер (2:2) зі щасливим закінченням у валідольному лігочемпіонському протистоянні зі скромною ірландською «Дрогедою», несподівана нічия (2:2) в зустрічі з полтавською «Ворсклою». Неважко зрозуміти, що кияни мають проблеми як мінімум у захисній ланці.
Тому оптимісти могли сподіватися на перемогу в Москві, але рахунок, який світився на табло «Лужників» після першої частини двоматчевого протистояння «Динамо» і «Спартака», навряд чи виникав навіть у найрожевіших мріях.
Тим більше, що прихильники киян посумнішали на четвертій хвилині московського матчу, коли господарі першого поєдинку реалізували свою першу нагоду для взяття воріт. Після подачі штрафного з лівого флангу (перед тим під час контратаки «червоно-білих» у небезпечній близькості від штрафного майданчика порушив правила Бетао) голкіпер Олександр Шовковський упевнено і далеко відбив м’яч. Здавалося б, момент вичерпано. Та передача з глибини поля застала футболістів «Динамо» зненацька — кияни намагалися створити штучний офсайд і не встигли. Микита Баженов без проблем прийняв м’яч у штрафному майданчику, «накрутив» Несмачного і не надто сильним, більярдним за точністю ударом поцілив у дальній від воротаря кут — 1:0.
Цей момент був ще прикрішим через те, що об’єктивних підстав для такого розгортання подій не було: динамівці виглядали впевненішими, і контратака спартаківців, яка зрештою привела до голу, була фактично їхньою першою активною дією.
Зважаючи на нинішній кадровий потенціал грандів українського і російського футболу, наставники навряд чи могли здивувати один одного. Юрій Сьомін укотре дав зрозуміти, яких футболістів вважає гравцями основного складу: Шовковський у воротах, захисники Бетао, Михалик, Діакате, Несмачний, півзахисники Нінкович, Вукоєвич, Алієв, Ель Каддурі, нападники Мілевський і Бангура. Забігаючи наперед, зазначу, що дії цього тандему форвардів були вирішальними у першій грі «Спартака» і «Динамо».
Якщо ви не маєте змоги переглядати матчі російської прем’єр-ліги, нинішній склад москвичів вас здивує — чимало нових облич. Лише на останньому рубежі — відомий за виступами у донецькому «Шахтарі» хорватський воротар Стіпе Плетикоса; польові гравці — Паршивлюк (Майдана, 60), Їранек, Штранцль (Филипенко, 49), Фаті, Ковач, Шишкін, Моцарт, Бистров, Баженов, Павлюченко (Дзюба, 73). На Євро-2008 на схвальні відгуки заслужив Роман Павлюченко, у збірній Росії грає також Володимир Бистров. На домашніх аренах під час континентальної першості також уболівали за австрійського захисника Мартіна Штранцля.
Після голу гра не особливо змінилася: футболісти «Спартака» резонно, як їм здавалося, продовжували грати другим номером, і до певного часу динамівці турбували Плетикосу хіба що ударами з-поза меж штрафного майданчика.
Ще до того, як сценарій матчу змінив несподіваний гол у ворота господарів, динамівці мало не залишилися в меншості. Андрій Несмачний на лівому фланзі не встигав за прудконогим Бистровим. В одній з контратак «Спартака» захисник киян заробив жовту картку, а на 24-й хвилині шведський рефері Мартін Хансон його вибачив. Коли б не попередній «гірчичник», то на попередження Несмачний вкотре напрацював. Утім, Хансон вирішив, що другу жовту картку в ігровому епізоді показувати не варто, тому Андрій залишився на полі.
На 27-й хвилині бразильський півзахисник «червоно-білих» Моцарт вирішив вирівняти шанси команд. Перебуваючи в центрі поля, він віддав настільки неоковирну передачу назад, що нападник «Динамо» Ісмаель Бангура логічно вирішив — цей пас призначається йому. Стрімголов до м’яча біг і голкіпер спартаківців. На лінії штрафного майданчика Стіпе Плетікоса торкнувся кулі першим, але влучив просто у гвінейського форварда, від якого м’яч залетів до сітки — 1:1. Дякуємо за подарунок, Моцарте!
Після цього динамівці зрозуміли, що господарів можна «брати живцем». Ще до того, як гості вийшли уперед, Бангура міг оформити дубль: на лінії штрафного майданчика по центру воріт він «гойднув» захисника і створив мінімальний оперативний простір. Удар — і гвінеєць хапається за голову, бо м’яч просвистів поруч із «дев’яткою».
За кілька хвилин до свистка на перерву «Динамо» таки досягло своєї мети: Мілош Нінкович із правого флангу відпасував на Бангура, який перебував все у тій же улюбленій точці — на лінії штрафного майданчика проти воріт. Ісмаель пробив низом, Плетикоса відбив м’яч убік, Мілевський як крук рвонув на добивання. Артем устиг знайти шпарину між тулубом хорватського голкіпера і ближньою стійкою — 1:2! Хто б міг повірити в такий розвиток подій на четвертій хвилині?!
Та по перерві спартаківцям було непереливки. Ледь поновилася гра, динамівці забили втретє! Бадр Ель Каддурі, який провів, мабуть, найкращий поєдинок у синьо-білій формі за кілька останніх років, виступив у незвичній для себе ролі плеймейкера. Він розрізним пасом зі своєї половини поля відправив у забіг з рівними шансами Ісмаеля Бангура і Мартіна Штранцля. Одначе неповороткий австрійський оборонець розгромно програв у спринтерському забігу, Бангура вийшов на побачення з Плетікосою і технічно переграв хорвата (1:3).
Черчесов відреагував миттєво, замінивши Штранцля на молодого Филипенка, а згодом випустив ще Майдану і Дзюбу, та «джокерів» на лаві для запасних не виявилося. У позиційному нападі «Спартак» не мав вагомих переваг, а можливостей для контратак за рахунку 3:1 на свою користь динамівці майже не надавали. На «другому поверсі» спартаківським навісам упевнено протистояв Олександр Шовковський, який теж провів чи не найкращий у сезоні поєдинок.
На 85-й хвилині розгром «Спартака» оформив Мілевський. Проте без невгамовного Ісмаеля знову не обійшлося! У контратаці Бангура пройшов правим флангом, відтіснив Їранека, зблизився з Плетикосою, та сам бити не став, а відпасував на Артема, якому залишалося правильно підставити ногу — 1:4!
Після матчу наставник «Спартака» Станіслав Черчесов відмовився подавати у відставку, хоча запитання журналістів на прес-конференції стосувалися саме цієї теми. Втім, зміни на капітанському містку москвичів можуть статися і не з волі головного тренера. Цілком можливо, що 27 серпня на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського діями «червоно-білих» керуватиме інший фахівець.
також у паперовій версії читайте:
  • ДИНАМІВСЬКА СЛАБКІСТЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».