Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОЛОГІЯ
НАМЕТИ У ЛІСІ
Сумщина вважається лісовим краєм. Розпочате віднедавна заліснення малопридатних для сільськогосподарського використання площ ще більше посилює це визначення. Щороку лише управління лісового господарства додатково висаджує ліси на площі близько тисячі гектарів та ще долучаються до цього підрозділи «Агролісу».

Нині ліси області — це потужний господарський комплекс, у якому дедалі збільшується чисельність працюючих, ще частина населення залучена у процесах переробки деревини і продуктів рослинного походження — ягід, грибів, вирощеної тут у водоймах риби. Останній вид діяльності постійно нарощує обсяги. Наприклад, краснопільські лісівники успішно конкурують на місцевих ринках зі спеціалізованими рибоводними господарствами.
Відчутно поліпшується стан лісових масивів. Так, нинішньої весни лише держлісгоспи відтворили їх на 1600 га, посаджено лісові культури на 1667 га, доповнено лісові культури й захисні насадження майже на тисячі гектарів, на 3230 га проведено вирубування, пов’язані з веденням господарства, інші вирубування та очищення від захаращеності. Останній вид робіт набуває дедалі ширших обсягів через потребу підвищення якості насаджень. Видаляються самосівні зарості ясенелистого клена, який перешкоджає ростові більш цінних у промисловому лісівництві порід.
Щокварталу держлісгоспи заготовляють близько 200 тисяч кубометрів деревини, переробка якої на території області сприяє частковому підвищенню зайнятості населення. Держлісгоспи збільшили обсяги переробки деревини на власній базі.
Облаштовуються й лісосмуги. Від початку року «пройдено» близько 200 км насаджень цього виду, вони доглянуті на площі понад 600 га. Лісосмуги мають не лише екологічне значення, вони також прикрашають ландшафт. Адже, погодьтеся, приємніше їхати у приміському автобусі, коли обабіч дороги виструнчені рівненькі деревця з розкішними кронами. Зелені шати захищають від палючих сонячних променів, додають свіжості повітрю.
У багатьох місцевостях традиційними стали заходи всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», до яких долучається місцеве населення. Найактивнішу участь беруть жителі Шосткинського, Глухівського, Охтирського, Ямпільського, Роменського районів. Частина масивів, висаджених під час проведення таких акцій, зімкнула крони, там з’явилися перші ягоди, гриби, горіхи, лікарські рослини, дикоростучі квіти. Особливо приємні такі насадження у зоні Лісостепу, де іноді трапляються незаліснені місцевості. Тож для тамтешнього населення відпочинок у молодому лісовому масиві приносить незрівнянну насолоду.
Лісівники перекривають позапланові дороги, активізують протидію браконьєрам. Невипадково облік засвідчив зростання поголів’я основних видів диких мисливських тварин. Виявилося, що зараз в угіддях держліспгоспу налічується 828 вепрів, 2027 косуль, 295 благородних оленів, що більше проти минулого року. Все це стало можливим завдяки спланованим і системним заходам із охорони природи. Особливо приємно те, що ліси стають дедалі «співучішими». Майже скрізь можна почути зозулю, горлицю, солов’я, подекуди вивільгу. Більшість диких птахів висиджує потомство на початку літа, саме у час організованого відпочинку школярів. У багатьох загальноосвітніх навчальних закладах влаштовують дні зустрічі птахів, під час яких у місцевих лісових масивах вивішують шпаківні й дуплянки. Лісівники особливо вдячні за синичники, позаяк їхні маленькі мешканці здавна відзначаються активністю у протидії шкідникам лісових культур. Причому зменшення кількості комах-шкідників обходиться за таких випадків без хімікатів.
І все ж лісівникам досі не вдається вирішити деякі питання взаємодії з населенням. Маємо на увазі непоодинокі випадки влаштування несанкціонованих сміттєзвалищ на узліссях, характерних для обласного центру, Путивля, Тростянця та ще деяких райцентрів. Не перший рік тривають розмови про потенційні можливості стародавнього Путивля у налагодженні туристичного обслуговування. Проте згадані негаразди, погодьмося, не сприятимуть кращим враженням відвідувачів краю. Про це почали дедалі активніше згадувати на початку літа й не без підстав. Сумщина стала піонером в організації пересувних таборів наметового типу для дітей віком від 14 років. Минулого літа в них відпочило 400 осіб. Такий відпочинок набагато дешевший від путівок до стаціонарних заміських оздоровчих таборів. Пожити кілька тижнів у наметі в лісі на березі річки чи озера для юні романтично й привабливо. Цього літа охочих відчутно додалося. За привабливістю із таким видом відпочинку може конкурувати хіба що профільний табір, яких відкрито на п’ять більше від минулорічної чисельності. Одначе профільний табір — особливий вид дозвілля, який чимось нагадує обласну олімпіаду з певного предмету. Уявіть привабливість для старшокласника, котрий поглиблено вивчає конкретну навчальну дисципліну, перебування у таборі, де збираються учні з багатьох спеціалізованих гімназій.
Боротьба зі стихійним забрудненням довкілля побутовими відходами стає предметом зацікавлення керівників місцевої влади. Понад чотири роки тому у складі міського відділу внутрішніх справ був екологічний підрозділ, який потім потрапив під скорочення. Пішли розмови про заснування спеціального телефону довіри, куди кожен охочий може повідомити про утворення стихійних сміттєзвалищ. Можливо, екоміліція буде відновлена у формі комунального підприємства.
Нині у майже 300-тисячному обласному центрі, містах обласного підпорядкування, та й таких районних центрах як Білопілля, Буринь, Тростянець питання літнього відпочинку на природі набуло актуальності. Для цього чимало робиться, але не менше залежатиме й від самих відпочивальників. Тож закінчимо нотатки перефразованим прислів’ям: «Щоб нам було приємно відпочивати на тому місці, де зупинялися минулого разу».

Віктор ТАРАСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ГЛОБАЛЬНЕ ПОТЕПЛІННЯ І ЕПІДЕМІЇ
  • ЛІМІТ НА СМІТТЯ
  • ЧИ ПРОСТИТЬ НАС ПРИРОДА?
  • ВОДОРОСТІ МОЖУТЬ ВПЛИВАТИ НА КЛІМАТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».