Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
НІКОГО Б НЕ ЗАБУТИ, НЕ ОБІЙТИ УВАГОЮ

Нині перед Міністерством праці та соціальної політики України, його органами на місцях, а також регіональними і місцевими органами влади стоїть найважливіше, найвідповідальніше завдання — виплатити населенню, що постраждало від стихійного лиха, компенсації, зробити так, щоб жодна людина не була обділена допомогою і увагою, використати по-господарському не лише кошти, виділені урядом, а кожну копійку доброчинних внесків. А ще подбати про організацію робіт, приведення сіл, селищ, житла, доріг у постраждалих областях до нормального стану.

Про те, як ідуть згадувані роботи, про розміри допомоги обласним бюджетам для ліквідації наслідків стихійного лиха, про порядок остаточної суми допомоги сім'ям, які потерпіли внаслідок повені, а також порядок виплати допомоги розповідали на брифінгу перший заступник міністра праці та соціальної політики України Павло Розенко та заступник міністра Олена Гаряча.
Передовсім слід сказати, що пріоритетними є виплати громадянам, у тому числі на оздоровлення дітей та відновлення постачання населенню питної води.
За рахунок субвенції з держбюджету триває виплата допомоги (друга частина). Допомогу виплачують власникам житлових будинків; на родину — одному з членів сім'ї, зазначеному в дефектному акті; у разі, коли сім'ї належить кілька будинків, які були зруйновані чи пошкоджені,— за один будинок. Процес уточнення і затвердження списків, виплата допомоги триває. (Мінпраці, до речі ставить завдання перед місцевою владою постійно інформувати про стан справ у кожному селі). Який же розмір цієї допомоги?
50 тис. гривень — для першої категорії постраждалих сімей, в яких зруйновано житловий будинок (ураховуючи зруйновані та пошкоджені господарські будівлі, втрачене майно і сільськогосподарську продукцію цих сімей); 15 тис. гривень — для другої категорії потерпілих родин, у яких житловий будинок підлягає капітальному ремонту. (Хоча в процесі роботи шкода, заподіяна будинкам, може перекваліфіковуватись з другої категорії на першу, з третьої — на другу).
Зазначені суми зменшуються на суми допомоги, виплачені відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 липня 2008 р. № 1008-р «Про виділення коштів для проведення невідкладних заходів з ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23–27 липня 2008 року».
Допомогу виплачують через «Укрпошту», а за бажанням одержувача — через установи Ощадбанку. Допомогу в сумі понад 5 тис. гривень виплачують через установи Ощадбанку (для громадян це безплатно, оскільки оплата послуг «Укрпошти» та установами Ощадбанку проводиться за рахунок субвенції).
До речі, Мінпраці доручило місцевим органам забезпечити інформування одержувачів допомоги про спосіб виплати матеріальної грошової допомоги і дати відповідне доручення місцевим установам Ощадбанку, щоб вони повідомляли громадян про факт надходження коштів.
Проте ці виплати не остаточні. Остаточні суми допомоги для першої категорії постраждалих сімей визначаються, виходячи з вартості 2000 грн за 1 кв. метр загальної площі зруйнованого житлового будинку, а для другої категорії — 300 грн за 1 кв. метр фактично пошкодженої загальної площі житлового будинку. При цьому до розрахунку включається не більш ніж 60 кв. метрів загальної площі житлового будинку (зазначена сума допомоги зменшується на суму вже виплаченої допомоги).
Із урахуванням вартості квадратних метрів за втрачений будинок має бути виплачено 120 тис. грн (розмір і вартість будинку не береться до уваги). Слід сказати, що до списків постраждалих уже внесено 24248 сімей, виплачено 38 млн грн компенсації. На благодійний рахунок від 344 фізичних осіб, а також 495 підприємств, установ, громадських організацій надійшло 4 млн 950 тис. грн.
Міністерство праці та соціальної політики виявило ініціативу щодо залучення безробітних до громадських робіт у зоні стихійного лиха. Пропонується залучити до 30 тис. безробітних, а також студентів, інших громадян, які виявлять бажання попрацювати на роботах, не пов'язаних із ризиком для життя. Їм виплачуватимуть зарплату не нижчу за мінімальну (верхня межа визначатиметься договором із роботодавцями), їх буде безплатно доставлено до місць докладання праці, забезпечено житлом, харчуванням, спецодягом. Ці виплати профінансують за рахунок місцевих бюджетів, Фонду соціального страхування на випадок безробіття, роботодавців. З розрахунку на рік витрати становитимуть 90 млн грн.
також у паперовій версії читайте:
  • ...ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ТА СВІТОВОГО РІВНЯ
  • УДОСКОНАЛЕНА КОНЦЕПЦІЯ ПЕНСІЙНОЇ РЕФОРМИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».