Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
ПОПЛАТИЛИСЯ ЗА ІНТЕЛЕКТ
Американські вчені, досліджуючи інтелектуальні здібності дельфінів, ще в середині 50-х років минулого століття дійшли висновку, що вони є «найрозумнішими з-поміж усіх тварин планети Земля». І скористалися цією обставиною у військових цілях.

1.
Перше бойове застосування дельфінів датується вереснем 1964 року: в порту Сайгона вони знищили групу в’єтнамських підводних диверсантів, які намагалися підірвати американський есмінець. Згодом дельфіни охороняли військово-морську базу Камрань, у якій під час війни у В’єтнамі дислокувалися військові кораблі США. І робили це досить «професійно»: за повідомленнями американської преси, тоді тварини знищили кілька десятків диверсантів, врятувавши екіпажі від неминучої, здавалось би, смерті. Командування в’єтнамської армії, яке відправляло диверсантів на завдання, вважало, що вони стали жертвами акул...
Маючи досвід використання дельфінів у В’єтнамі, американці застосовували його і під час іраксько-іранської війни. Справа в тому, що іранці буквально нашпигували мінами всі підступи до своїх баз. Часом траплялося, що американські судна, що прямували до країн Близького Сходу, підривалися на них. Усі спроби виявити міни за допомогою технічних засобів і знищити тральщиками успіхом не увінчувалися. Тоді американці вирішили залучити до справи спеціально тренованих дельфінів, які за кілька місяців впоралися з бойовим завданням.
У США, переконавшись у надзвичайних здібностях цих тварин, реалізують спеціальну програму, суть якої полягає в підготовці дельфінів до виконання завдань військового характеру. Тренують їх у спеціальному центрі Сан-Дієго, витрачаючи щороку близько 20 мільйонів доларів. Нині в цьому центрі «навчаються» майже 100 дельфінів і морських левів, які, до речі, занесені до списків особового складу військово-морського флоту США і на їхнє утримання виділяються кошти окремим, як-то кажуть, рядком. Тварини, про які мова, здатні виконувати операції не лише оборонного характеру, а й наступального. Зокрема, були випадки, коли вони кріпили міни до корпусів військових кораблів та підводних човнів. На початку 1970-х років саме дельфін «причепив» до радянського підводного човна, що перебував з дружнім візитом на Кубі, спеціальний прилад, завдяки якому американці відслідковували маршрути, на яких він ніс бойове чергування на просторах світового океану.

2.
Проти лідера Куби Фіделя Кастро, як відомо, вчинено сотні замахів, але жоден з них не дав очікуваних результатів. На початку 1980-х років американці вирішили використати дельфінів, сподіваючись, що вони нарешті вкоротять віку Фіделю. Планувалося, що кілька дельфінів з прикріпленими до них балонами спеціального газу підпливуть до пляжу, де відпочиватиме кубинський лідер, і в цей момент спрацює радіокерований пристрій, в результаті чого станеться сильний вибух, який і забере життя команданте. Але не так сталося, як гадалося: інформація про підготовку замаху потрапила в пресу, і від нього довелося відмовитися...
До речі, американці намагалися і досі намагаються залучати до виконання військових завдань не лише дельфінів, а й інших морських тварин. Наприклад, акул. Вони працюють над тим, щоб вживляти в мозок цих морських хижаків спеціальні датчики, через які можна було б подавати команди нервовій системі для виконання тих чи інших операцій. Науково-дослідницькі роботи ведуться в умовах надтаємності. Правда, про те, що проект реалізується на замовлення агентства передових оборонних технологій Пентагона в штаті Вірджинія, стало відомо громадськості.
Заради справедливості слід сказати, що американців у намаганні поставити на військову службу дельфінів випередила... царська Росія: ще в 1915 році, коли Перша світова війна була в розпалі, російський дресувальник Володимир Дуров запропонував генеральному штабу Російської армії готувати цих тварин для боротьби з німецькими підводними човнами. З ним погодились, не вірячи в успіх. Важко сказати, чи принесли б вони користь, бо після того, як у Севастополі було підготовлено понад 20 тварин і їх збиралися залучати до боротьби з субмаринами, тварин хтось отруїв. Була версія, що, дізнавшись про підготовку дельфінів, німецькі спецслужби вирішили їх знищити. Чому — пояснювати не потрібно. Втім, повернімось у наші дні.

3.
Не відставав від США щодо використання дельфінів у військових цілях і СРСР. Коли розпочалася американсько-в’єтнамська війна, в Козачій бухті, що під Севастополем, був створений центр підготовки розумних тварин для виконання, як зазначалося в наказі головнокомандувача ВМФ СРСР адмірала Горшкова, «спеціальних завдань». Їх навчали пошуку затонулих кораблів, мін і торпед, які не спрацювали під час навчань. Звісно, що левова частка навчального часу відводилася «урокам», на яких тварини вчилися протистояти підводним диверсантам і субмаринам противника. Для цього дельфіни мали чудові здібності. Вони, зокрема, пеленгували людину на віддалі до 500–600 метрів.
— У 70–80 роках минулого століття дельфіни охороняли Севастопольську гавань, де на той час базувалися кораблі Чорноморського флоту,— згадує капітан 1-го рангу Анатолій Шкребченко.— Нагадаю, що в 1950-х унаслідок вибуху пішов на дно флагман Чорноморського флоту лінкор «Новоросійськ». Слідча комісія так і не оголосила висновків щодо причин інциденту, але тоді поширилися чутки, що вибух під днищем корабля — справа рук італійських диверсантів. Мабуть, пам’ятаючи про цей трагічний випадок, командування ВМФ СРСР ухвалило рішення залучити дельфінів до бойового чергування. Мені не відомо, чи були спроби проникнення в гавань підводних диверсантів, але за час моєї служби ніякої «НП» там не сталося. Можливо, саме завдяки дельфінам...
Окрім Севастополя, подібні центри були також на Кольському півострові і в бухті Витязь на Далекому Сході, які вважалися надсекретними військовими об’єктами. Підготовка дельфінів до виконання бойових завдань, за словами Анатолія Михайловича, була поставлена належним чином.
— У цьому ми випереджали американців,— каже він.— Високий рівень підготовки тварини демонстрували під час навчань, коли, наприклад, до корабля, який вони охороняли, намагалися прорватися десятки диверсантів, але їх вчасно виявляли, подаючи за допомогою радіобуя спеціальний сигнал-попередження про небезпеку. Працювати їм доводилося в досить складних умовах, наприклад, поблизу району навчань проходили цивільні кораблі, воду спеціально забруднювали мазутом, щоб ускладнити видимість, але ці розумні тварини на «відмінно» виконували поставлені завдання.
З вищезгаданих центрів підготовки «найкрутішим» вважався Севастопольський. Але після розпаду Союзу він опинився у досить скрутному становищі. Дійшло до того, що жителі Севастополя змушені були підгодовувати тварин, щоб ті не померли з голоду...
Згодом навчальний центр, про який мова, перейшов під юрисдикцію Міністерства оборони України.
— Наша держава відмовилася від використання дельфінів у військових цілях,— розповідає прес-секретар командувача Військово-Морських сил України капітан 1-го рангу Микола Недогибченко.— З різних причин. На навчальний центр були покладені завдання, пов’язані з виконанням пошуково-рятувальних робіт на морі. У 2002 році — згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів — створено Науково-дослідний центр Збройних сил України «Державний океанаріум». Фахівці, які тут працюють, намагаються навчити своїх вихованців виконувати суто мирні завдання. Відомо, що в багатьох випадках ці тварини можуть замінювати водолазів. Наприклад, для підняття на поверхню залишків літаків, що зазнали катастрофи, затонулих кораблів. На дні Чорного моря виявлено десятки тонн боєприпасів з хімічною начинкою і фахівці кажуть, що для їхнього знешкодження можна буде використовувати і дельфінів. Правда, при цьому не уточнюють, як саме...
Дельфіни, як з’ясували американці, здатні своєю біоенергетикою «заряджати» людину. Особливо корисним є спілкування з цими тваринами для людей, які страждають на психоневрологічні захворювання. Українські вчені розробили дельфінотерапію — спеціальну методику медичної допомоги при таких захворюваннях, як енурез, неврози, параліч, фобії тощо. І ця методика стає дедалі популярнішою серед пацієнтів. Зокрема, останнім часом курси реабілітації пройшло близько чотирьох тисяч хворих.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • МІНІ-ВЕРТОЛІТ ЗА ІДЕЄЮ ЛЕОНАРДО ДА ВІНЧІ
  • ДОВГО ТЕЧЕ АМАЗОНКА
  • НАЙВАЖЧИЙ ДЕНЬ — СЕРЕДА
  • КРОЛИК-РЕКОРДСМЕН
  • ШКІЛЬНА ФОРМА, ЯКА ЗАХИЩАЄ ВІД МОБІЛЬНИКА
  • В АВСТРАЛІЇ ЖИВУТЬ ДОВГО...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».