Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
КРАЩЕ ЗА МОРЕ ЛИШЕ ГОРИ З ТЕРМАЛЬНИМИ КУПЕЛЯМИ
Закарпаття за природне багатство і красу часом порівнюють із Швейцарією. Щоправда, є одна відмінність. Швейцарці зметикували й природні принади використовують сповна, збиваючи на цьому неабиякий капітал. У нас же, на жаль, й нині не вміють (не хочуть?) скористатися неоціненним скарбом для потреб людей. Часто-густо через необізнаність. Власне, цю інформаційну прогалину спробуємо заповнити.

Цілюща сила мінеральних вод
Срібна земля споконвіків славилася високоякісним санаторно-курортним оздоровленням (СКО). Історичні згадки про цілющі властивості природних вод трапляються в письмових пам’ятках XVI-XVII ст. Згадують звичайні земляні ями, заповнені мінеральною водою біля виходу на поверхню джерел, у яких лікувалися подорожні. Згодом у цих місцях виникали нехитрі водолікарні-купальні. На початку ХІХ ст. узялись за будівництво приватних пансіонів. Перші такі осередки оздоровлення з’являються в Лумшорах, відтак на базі мінерального джерела «Поляна купель», що в селищі Поляна, пізніше — на базі мінеральних вод «Маргіт», «Лугі-Ержибет» та «Панонія-Жофія» неподалік села Голубине, а також оздоровниці «Синяк» і «Карпати». Трохи згодом почали функціонувати санаторії «Шаян», «Верховина» і «Гірська Тиса», «Сонячне Закарпаття» та «Квітка полонини».
Різноманітність ландшафтів (від гірських до рівнинних), розмаїття рослин, ліси, чисте гірське повітря, тепле літо, м’яка сніжна зима приваблюють тих, хто потребує відновного лікування та відпочинку. Але найціннішим елементом рекреаційного потенціалу краю є наявність унікальних природних мінеральних вод практично всіх бальнеологічних груп, які застосовуються для лікування. За інформацією представництва ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» в області, нині ці заклади пропонують кардіологічну реабілітацію, гематологічне лікування, післяопераційну гастроентерологічну реабілітацію, санаторне оздоровлення супутньої патології у вагітних.
Щодо Закарпаття загалом, то область має потужний потенціал для подальшого розвитку медичної реабілітації в умовах санаторно-курортних закладів: осіб з наслідками гострих порушень мозкового кровообігу, реабілітація посттравматичних станів і наслідків професійних уражень органів руху. Передбачається подальший розвиток реабілітаційної ендокринологічної патології у дітей та підлітків. Реальною є також перспектива організації зон рекреативного відновлення після катастрофічних ситуацій природного та антропогенного характеру. Слід вважати перспективним лікування захворювань органів дихання завдяки впровадженню методики із застосуванням штучного мікроклімату, аналогічного мікроклімату соляних шахт. Одним з перспективних напрямів лікувального використання найцінніших мінеральних вод Закарпаття є освоєння родовищ залізистих, залізисто-миш’якових, сульфідних та йодобромних вод. На Закарпатті найбільш цінні залізисті мінеральні води представлені родовищами келечинського та ужгородського типів. Наявність заліза (до 10 мг/л) є характерною ознакою для більшості вуглекислих мінеральних вод Карпат. Лікувальна дія залізистих мінеральних вод «Келечинська», «Ужгородська», «Радванка» доповнюється сече- й жовчогінною дією, що сприяє виведенню з організму залишкових продуктів порушення метаболізму подібно до еферентних методів лікування.
Залізисто-миш’якові мінеральні води — це родовища Рахівського району, зокрема ті, що в селі Кваси. Мінеральну воду цього типу використовують для ванн у разі захворювань органів руху, нервової системи, серцево-судинних порушень. Встановлено, що вуглекислі залізисто-миш’якові, хлоридно-гідрокарбонатно-натрієві води Закарпаття належать до високоефективних специфічних лікувальних вод з широким діапазоном лікувальної дії та рекомендуються для лікувально-профілактичного застосування внутрішнього — і зовнішнього за певних захворювань.
Однією з перспектив питного використання сульфідних мінеральних вод Закарпаття є лікування хронічних професійних отруєнь важкими металами, а також деяких інших патологій. Зокрема, вважається, що це один з нешкідливих, доступних та ефективних заходів профілактики накопичення в організмі свинцю та інших важких металів — міді, ртуті, срібла, кадмію, полонію тощо. Перспективним є питне використання йодобромних мінеральних вод. Дуже помічною для людини є мінеральна вода «Соймівська», у складі якої, окрім кальцію (650 мг/л), є такі мікроелементи, як залізо, мідь, цинк, кобальт, марганець, нікель, миш’як, ванадій.

Джакузі посеред гір
Нова Зеландія, Сахалін, Ісландія, Закарпаття. Що в них спільного? Виявляється, тільки цим куточкам світу природа подарувала унікальні цілющі термальні джерела, вельми перспективні для оздоровлення. Варикозне розширення вен, інші захворювання серцево-судинної системи, артрити, остеохондроз, наслідки травматичних ушкоджень — ось далеко неповний перелік недуг, що успішно лікують водою з цих джерел.
Основні запаси термальних мінеральних вод у Закарпатті зосереджені в 33-х водопроявах. Із шести родовищ якнайширше можуть використовуватись і є перспективними Берегівське, Боржавське, Іванівське, Косоньське.
Найбільш популярні — природні азотно-вуглекислі купелі в басейні Берегового. Долаючи відстань понад тисячу метрів, джерело при виході сягає +55 градусів за Цельсієм. Тобто якщо в звичайних басейнах воду підігрівають, то тут, навпаки,— остуджують. Вода в басейнах Косоні незвичайна — жовто-коричневого кольору. Зі свердловини вона витікає з температурою 60–80 градусів. Поки доходить до поверхні, охолоджується до 38–40 градусів. За своїм складом вона належить до високотермальних хлоридно-натрієвих вод середньої мінералізації, схожа з водою всесвітньо відомого санаторію «Гайдусобосло» в Угорщині. Кажуть, що зараджує людям з недугами опорно-рухового апарату, наслідками травм кісток та м’язів, зцілює серцево-судинну та нервову систему, шкірні захворювання, сприяє виведенню солі з кісток та нирок. В одному з басейнів вода має 38 градусів, в іншому — на три градуси холодніша.
Цікавим є й термальне джерело у Велятині Хустського району. Воно притулилося до гірських схилів за півкілометра від в’їзду в село. У двоповерховій споруді, у середині якої є сім ванн з мінеральною водою різного складу, оздоровлюються здебільшого іноземці — з Німеччини, Чехії, Угорщини, Литви та Росії. Українці, хоч це й дивно, мало знають про ці цілющі купелі з природним вмістом йоду й брому (останній має заспокійливу дію). «Живицю» тут отримують зі свердловини завглибшки майже кілометр. Вода має температуру від + 45 до + 60 градусів за Цельсієм. Але перед наливанням у ванни її охолоджують до температури людського тіла. Мінералізація тутешньої диво-води сягає до 100 г/л, тоді як морська вода має всього три грами. Завдяки цьому на людське тіло, що занурюється у велетенську ванну, закон Архімеда майже не діє,— воно тримається на поверхні води.
Заслуговує на увагу ще одне природне диво Карпат неподалік селища Солотвино. Вчені заявляють: мінералізація води в карпатському озері — від 73 до 275 г/л. У знаменитому Мертвому морі ця цифра сягає 300 г/л. Та й грязі у Солотвині лікувальними властивостями не поступаються тим, що є в Ізраїлі. Грязьовими ваннами курс відпочинку душі й тіла не обмежується. Є ще соляні печери. Температура там завжди +22–22,5° С, вологість — 30–32%. А в повітрі кількість мікроорганізмів у 10 разів нижча, ніж назовні...

Іван ДМИТРІВ, Закарпатська область
також у паперовій версії читайте:
  • ОГІРКИ: КОРИСНІ І ЦІЛЮЩІ
  • ЖЕНЬШЕНЬ ДОПОМОЖЕ ДІАБЕТИКАМ?
  • ДЕФІЦИТ СНУ І СТАРІННЯ
  • ПЕРША У СВІТІ ВАКЦИНА ПРОТИ РАКУ ЛЕГЕНЬ
  • БАДЬОРОСТІ ВАМ, ЛІКАРЮ!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».