Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЯКЩО НЕМАЄ ДОВІДКИ ПРО ЗАРПЛАТУ

Шановна редакціє! Прошу роз’яснити, чи можна перерахувати пенсію, взявши інші, ніж зазначено в моїй пенсійній справі, роки, коли в мене була досить пристойна зарплата? Це — по-перше. А по-друге, де взяти довідку про зарплату, якщо підприємство, де я працював, ліквідовано.
Сергій Демиденко, ветеран праці, Дніпропетровська область

Почнемо з того, що нині для призначення пенсії слід подати до органу Пенсійного фонду довідку за два періоди: за будь-які 60 місяців поспіль до першого липня 2000 року та за весь час після цієї дати. Це надає здобувачеві пенсії можливість ширшого вибору періоду страхового стажу (слід пам’ятати при цьому, що йдеться про роки, за які сплачено внески до Пенсійного фонду).
Однак у наш нестабільний час різне буває: підприємства, компанії, фірми ліквідуються, зливаються, змінюється форма власності, а документи про нарахування та виплату заробітної платні не передано куди слід, втрачено. І тоді в людей виникають проблеми, де взяти ту чи іншу довідку. Як тут бути?
Хоча, за законодавством, документи про заробітну плату мають зберігатися впродовж 75 років, на практиці трапляється інакше. Тому Кабінет Міністрів затвердив порядок визначення зарплати для нарахування пенсії, яким передбачено, що за період з 1-го січня 1998 року до 1-го липня 2000 року заробітна плата визначається за відомостями Державного реєстру фізичних осіб — платників податків, який веде податкова служба. Отож за перший період заробітна плата (якщо немає інших відомостей) визначається за середніми показниками на підприємстві, у галузі. У будь-якому разі довідку має видати підприємство або його правонаступник.
Може виникнути й більш пікова ситуація: підприємство ліквідоване, правонаступника немає, а документи про зарплату не передано належним чином. Тоді зарплата визначається за тарифною ставкою на відповідній чи аналогічній посаді або професії в галузі, до якої належало підприємство, де людина працювала.
Є й інший спосіб. Якщо немає відомостей про зарплату, можна врахувати мінімальну гарантовану тарифну ставку чи посадовий оклад, передбачений галузевою угодою на рік, який передує виходу людини на пенсію. У цьому разі довідку може видати орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання або Міністерство праці та соціальної політики. При цьому той факт, що на підприємстві чи в правонаступника немає документів про нарахування та виплату заробітної плати, вони мають підтвердити документально. Довідкою підтверджується також і те, що документів у державному архіві немає.
Щодо другого періоду — з першого липня 2000 року, то спеціалісти Пенсійного фонду можуть за базою даних визначити заробітну плату людини за весь цей час.
Щодо автора листа, то йому слід насамперед звернутися до обласної, міської чи районної держадміністрації, щоб з’ясувати, чи справді підприємство, де він працював, ліквідовано (реорганізовано), чи є в нього правонаступник, щоб напевно знати, до кого звертатися по довідку.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИННИК ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ
  • ...І ОСНОВИ ЖИТЛОВОЇ ПОЛІТИКИ
  • ОДНОРАЗОВА ВИНАГОРОДА МАТЕРЯМ-ГЕРОЇНЯМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».