Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
28-й МОРСЬКИЙ: ПОЛІТ НОРМАЛЬНИЙ
Днями у Тихому океані успішно здійснено черговий — уже 28-й за ліком — пуск триступеневої ракети-носія космічного призначення «Зеніт-3SL», реалізований відповідно до виконуваного на комерційних засадах міжнародного проекту «Морський старт» («Sea Launch»), у якому беруть участь компанії і підприємства чотирьох країн — американська «Воеing Commercial Space company», дніпропетровські ДКБ «Південне» і виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод», російська ракетно-космічна корпорація «Енергія» та норвезька «Аkar ASA».

Цього разу на навколоземну геостаціонарну орбіту виведено американський космічний апарат «ЕchoStar-ХІ», маса якого становить понад 5,5 тонни.
Як повідомив керівник центру інформаційних зв’язків державного конструкторського бюро «Південне» Юрій Мошненко, старт здійснено з традиційної для цієї програми екваторіальної зони тихоокеанської акваторії — у районі острова Різдва. А місце для пуску саме на екваторі обрано тому, що це дає змогу — завдяки відцентровим силам, котрі виникають унаслідок обертання нашої планети навколо своєї осі,— виводити в космос за певної потужності ракети більше за масою корисне навантаження, аніж з космодромів, що на віддалі від екватора.
Напередодні пуску у визначений район прибули складально-командне судно «Сі лонч командер» та самохідна платформа «Одіссей», яка виконує роль плавучого космодрому, звідки й стартують ракети «Зеніт-3SL». Нагадаємо, що першу і другу ступені цього носія спроектували українські фахівці у ДКБ «Південне» імені М. Янгеля, а серійне виробництво здійснюється на ВО «Південний машинобудівний завод» імені О. Макарова в кооперації з українськими та російськими підприємствами й організаціями. Третя ступінь ракети — розгінний блок «ДМ-SL» — спроектовано й виготовлено в РКК «Енергія» імені С. Корольова, що в російському Підмосков’ї.
Супутник «ЕсhoStar-ХІ», запущений днями з «Морського старту»,— це вже третій космічний апарат, виведений ракетами-носіями «Зеніт-3SL» на геостаціонарну орбіту для американської компанії «ЕсhoStar». Призначений для здійснення прямих телетрансляцій на країни Американського континенту, він має на борту потужний 20-кіловатний передавач.
Реалізація міжнародної програми «Морський старт» триває.

Вадим ФЕЛЬДМАН
також у паперовій версії читайте:
  • БОРОТЬБА ЗА ПОПУЛЯРНІСТЬ ТРИВАЄ
  • ЧЕРГОВІ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ІРАНУ
  • ОЛІМПІЄЦЬ ДАЛАЙ-ЛАМА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».