Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ГІНЕКОЛОГ НАТАЛІЯ ЗАХАРЕНКО: «ЗАРАДИ КАР’ЄРИ НЕ МОЖНА РИЗИКУВАТИ МАТЕРИНСТВОМ»
Гінекологічне відділення Київської міської клінічної лікарні № 9 вважають взірцевим. І не лише тому, що воно є клінічною базою відділу ендокринної гінекології Інституту педіатрії, акушерства та гінекології (ПАГ) АМН України. Запорукою успіху тут стала належна організація надання медичної допомоги жінкам репродуктивного віку. Уже 10 років керує цим відділенням кандидат медичних наук Наталія Захаренко.

— Наше відділення більшою мірою позиціонується як клініка оперативної гінекології,— розповідає Наталія Феофанівна.— Хірургічна активність у нас досить висока. І майже всі сучасні методи діагностики та лікування у сфері гінекології запроваджені в нашому відділенні: гістероскопія, лапароскопія, емболізація маткових судин з метою лікування міоми матки, реконструктивно-пластичні операції на органах малого таза. Маємо широкі можливості відновити або зберегти репродуктивну функцію жінки навіть за наявності в неї доброякісних пухлин геніталіїв, спайкового процесу в маткових трубах або досить поширеного ендометріозу, що потребує застосування органозберігаючих технологій.
— А що з найновіших технологій впроваджено останнім часом?
— Методика лікування міоми матки шляхом емболізації маткових артерій застосовується в нас більш як два роки. За цей період ми стали палкими її прихильниками у тих випадках, коли жінці можна і вкрай важливо зберегти матку як дітородний орган. Буває, до нас звертаються молоді жінки 26–28 років з великими пухлинами матки. У такому разі ми матку не видаляємо, а виконуємо емболізацію маткових судин, аби жінка могла виносити і народити дитину. У нас багато пацієнток, які вже народили дітей після такої операції. Емболізація маткових артерій здійснюється судинними хірургами. Це стало можливим завдяки співпраці між фахівцями Інституту педіатрії, акушерства та гінекології та Інституту хірургії та трансплантології АМН.
Ми також освоїли методики хірургічної корекції стресорного нетримання сечі (при кашлі чи іншому напруженні). Запровадили реконструктивно-пластичні операції для лікування пролапсу геніталіїв (випадіння матки) з використанням сітчатих протезів. Ці методики потребують досить високої хірургічної майстерності, зате гарантують максимальне відновлення анатомічних взаємовідношень між органами малого тазу без важкого післяопераційного періоду. Такі операції дають змогу зберегти жінці її сексуальну функцію та відновити працездатність.
— Добре й те, коли новітні технології перебувають у руках професіоналів...
— Так, ми маємо чудовий колектив. І хоча наші лікарі різні за віком, їм усім притаманний високий рівень професіоналізму, що дає можливість виконувати широкий спектр хірургічних втручань та надавати допомогу хворим з важкою гінекологічною патологією. У нас оперують усі лікарі. Співпраця відділення з Інститутом ПАГ є надзвичайно важливою й корисною. Завдяки цьому можемо застосовувати методики, які перебувають на етапі апробації впровадження в гінекологічну практику. Як клінічна база ми можемо отримати перший досвід. У нас хороший середній медичний персонал. Єдине, що тривожить — всі дівчата вступили до інститутів, і коли вони нас покинуть, будемо, звісно, шкодувати. Є надія, що на їхнє місце прийдуть такі ж хороші сестри. Загалом проблема середнього медичного персоналу колосальна для всіх бюджетних лікувальних установ. Знайти кваліфіковану сестру, виховати її, утримати за таких заробітних плат — це надзвичайно складно.
— На скільки ліжок розраховано ваше відділення і як довго триває госпіталізація?
— У відділенні 60 ліжок. Середній термін перебування пацієнток тут — 4–5 днів. Але тривалість госпіталізації, зрозуміло, залежить від багатьох чинників. Скажімо, якщо жінка госпіталізована у зв’язку зі збереженням вагітності, то вона потребує довшого терміну. Госпіталізація пов’язана з діагностуванням, триває 1–2 дні.
— Як оцінюєте стан здоров’я сучасної жінки? Які тут помічаєте тенденції?
— Останнім часом найчастіше трапляються завмерлі вагітності та невиношування. Впливають на це багато чинників: генетичні порушення, погана екологія, хронічні стреси, вірусні інфекції. Віруси, яких багато в організмі сучасної людини, можуть себе не проявляти, або ж проявлятися незначними недугами, на які жінка не звертає уваги (скажімо, періодичним головним болем при цитомегаловірусній інфекції). Такі віруси можуть призвести до загибелі ембріону або спричинити вади його розвитку, оскільки ембріональна тканина є для них поживним середовищем.
Особлива тема — інфекції, які передаються статевим шляхом. Раннє статеве життя не є фізіологічно нормальним для дівчаток, оскільки цервікальний епітелій до 20 років є незрілим. Такий незрілий епітелій легко «чіпляє» на себе папіломовірусну або іншу внутрішньоклітинну інфекцію, яка «сидить» там роками і захищається клітинами організму людини, спричинює хронічний запальний процес і може призвести до диспластичних змін шийки матки, спайкового процесу в маткових трубах, наслідком чого є неплідність, розвиток станів, які потребують хірургічного втручання. Мені здається, що раніше така патологія траплялася значно рідше.
Досить великий контингент у молодому віці страждає від пухлинних утворень матки та її додатків. Особливий бич сучасних активних жінок — ендометріоз. Хронічний стрес призводить до імунного дисбалансу. Унаслідок цього захисна ланка імунітету, яка регулює пухлинний ріст і від якої залежить, щоб певна тканина росла у певному місці, не встигає все контролювати. Виникає своєрідна анархія в організмі. Ті клітини, які мають бути тільки в середині матки в ендометрії, розвиваються поза нею, наприклад, у товщі матки, у черевній порожнині, зумовлюючи больові відчуття в животі, формується ендометріоз. А це також зумовлює неплідність, погіршення якості життя і як наслідок формування стану постійного стресу.
— Значною мірою такий стрес пояснюється бажанням жінки зробити кар’єру...
— Призначення жінки — народити дитину, виховати її. І все це має бути своєчасно — не в 40 років, не у 38, коли кар’єра нарешті зроблена. У цей віковий період дуже важко завагітніти та виносити дитину.
— Якою ж має бути профілактика гінекологічних недуг?
— Потрібно планувати народження дітей своєчасно. Не слід поспішати з початком статевого життя. Статеві зв’язки мають бути наслідком серйозного, виваженого вибору, а не хаотичними та непродуманими. Серед наших пацієнток немало молоденьких дівчаток, які страждають від запальних процесів шийки матки, зумовлених папіловірусною інфекцією. Нині вже є вакцина, яка дає змогу дівчаткам до початку статевого життя проводити вакцинацію проти папіловірусної інфекції з метою запобігти диспластичним ураженням і раку шийки матки.
— З якими ще труднощами, крім дефіциту середнього медичного персоналу, стикається очолюване Вами відділення?
— Звісно ж, з фінансовою проблемою. У відділенні маємо великий обіг хворих, тому швидко зношується інвентар, меблі. Нам би хотілося дозволити собі сучасний одноразовий медичний інструментарій, яким зручніше оперувати. Не можемо забезпечити всіх пацієнтів потрібними ліками. Щоб вирішити ці проблеми, потребуємо добродійної допомоги і, дякувати нашим пацієнтам, майже завжди її отримуємо. Наше відділення має багато друзів, які про нас пам’ятають і радо нам сприяють. У відділенні гінекології Київської міської клінічної лікарні № 9 є свої традиції. Попри навантаження на роботі, сімейні турботи, співробітники відділення організовують концерти, зустрічі тощо. Тут уміють не тільки працювати, а й відпочивати.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • ВАРЕНІ ОВОЧІ КОРИСНІШІ ЗА СИРІ?
  • В АПТЕЧКУ КУРОРТНИКА
  • КРАЩЕ Б НЕ КУРИТИ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».