Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ ЖІНКИ
СХОЖІ НА ХАМЕЛЕОНІВ
Катерина Федорчук, 15 років, Луцьк, Волинь. Запам’ятайте це прізвище, позаяк, упевнений, ця юна красуня ще не раз прославить Україну. Знімки лучанки опублікували глянцеві журнали «Vogue», «Officiel», «Collezioni», «Cosmoshopping» та інші. У Греції Катруся рекламувала парфуми, знімалася для місцевих часописів. Вродою поліської красуні насолоджувались і в Японії. Вінцем успіху став контракт з агентством «Women», з яким Федорчук співпрацює в Нью-Йорку, Парижі і Мілані. У США юна лучанка брала участь у трьох шоу-показах. Про секрети її успіху, перші упевнені кроки на модельному поприщі піде мова.

До модельного бізнесу Катруся потрапила несподівано. Якось, коли поверталась зі школи додому, до неї підійшов юнак і дав запрошення на безплатне навчання в Модельному клубі Марини Занюк. За декілька днів пішла туди з ровесницями. Поталанило лише їй. Зазвичай більшість батьків не схвалює подібного вибору доньок. Проте в родині Федорчуків толерантно поставились до нового захоплення 13-річної донечки.
Після кількох місяців занять Катруся надумалася спробувати власні сили на кастингах російського модельного агентства, які відбувалися у Львові. Членам журі впала в око не лише її постава, а й інтелект, добре знання англійської. Так Катруся потрапила в московське модельне агентство «IQ models», яке береться до підготовки моделей-початківців для роботи за кордоном, а відтак дбає про їхню кар’єру.
«IQ models» робить тестові зйомки в найкращих фотографів, що розуміються на моді, домовляється з редакціями провідних журналів про фотосесії своїх моделей, сприяє провідним іноземним агентствам у відборі найкращих з кращих красунь на теренах СНД, вирішує супутні питання логістики. А ще «IQ models» дає своїм моделям рекомендації, що ґрунтуються на неабиякому досвіді агентства, завдяки котрому закордонна кар’єра моделі складається найбільш успішно.
Здебільшого «IQ models» цікавлять дівчата у віці від 14 до 18 років. Але є і винятки. Приміром, наймолодшій дівчині було лишень 12 років, а найстаршій — 21. Фахівці агентства беруть до уваги понад два десятки ознак, за якими вони оцінюють, чи може дівчина бути моделлю. Але основних критеріїв — усього три: обличчя, зріст, вік.
Оптимальний зріст дівчат залежить від ринків, на які «IQ models» відправляє модель. Наприклад, азійцям подобаються моделі, чий зріст не перевищує 170-172 см. Для європейців — оптимально мати зріст не нижчий за 175-177 см. У будь-якому разі, в дівчини, вищої від 182 см, розміром ноги більше 40-41, стегон — понад 90 см (а для зросту, нижчого за 175 см — 88 см) можуть бути проблеми з кар’єрою на будь-яких модельних ринках. Але все таки справа ця індивідуальна. Приміром, не можна сказати, що коли в моделі практично ідеальний для кар’єри зріст 179 см, у неї автоматично не буде жодних проблем. Не можна також говорити про красуню, що має 172 см, що в неї немає жодних перспектив. Не буває моделей з некрасивими обличчями. Розмови про те, що на подіумі важлива фігура і те, як на ній припасований одяг — порожні балачки. З іншого боку, важко сказати, наскільки модель має бути чарівною. Не завжди професійними моделями стають найкрасивіші. Багато супермоделей у звичайному вбранні без макіяжу аж ніяк не приголомшують зовнішністю. Звісно, важливо мати симетричне обличчя без вад.
Та не лише ці риси притаманні Катрусі Федорчук. Насамперед дівчина має внутрішню красу, що зачаровує клієнтів, фотографів і дає змогу зберегти чарівність на плівці. Фотогенічна, хоча й не найефектніша жінка може стати великою моделлю, і навпаки, дуже красиві дівчата не стають моделями тому, що не можуть реалізувати перед камерою свої найкращі здібності.
Як зізналася Катруся Федорчук, її робота — це праця без слів. Хороші моделі схожі на хамелеонів, на різних фото вони мають різний вигляд: то безневинних дівчат, то фатальних жінок. Замовлення можуть бути найрізноманітнішими, тому важливо вміти створювати ексцентричні образи. І, врешті-решт, професія моделі спонукає забути про боязкість і соромливість. Часто-густо Катрусі доводиться позувати перед незнайомими фотографами. Щоб бути поміченою, потрібно відрізнятися від інших, мати особливі здібності, адже модель має променитися не лише зовнішністю, а й упевненістю, індивідуальністю. При цьому мусить відмовитися від усього стороннього, сконцентруватися.
Катруся, попри свій юний вік, реально оцінює зовнішню і внутрішню сторони професії. Покази на телебаченні, обкладинки журналів, рекламні біг-борди — це зовнішня сторона. Невідомий для широко загалу бік професії — напружена праця. Фотомодель мусить зосереджуватися на таких речах, як дієта, гімнастика, режим, догляд за шкірою і волоссям, макіяж і одяг. Професія моделі вимагає у 15-річної лучанки неабиякої цілеспрямованості і працьовитості. Доводиться цілий день бігати на високих шпильках по кастингах і терпіти багатогодинні фотосесії у світлі палючих прожекторів. А ще авіаперельоти, проживання в готелях, адаптація до нового клімату, чужої кухні. Для школярки несолодко поєднувати навчання і виснажливу працю моделі. До речі, під час цьогорічного зовнішнього оцінювання з української мови Катруся Федорчук набрала 194 бали з 200. Школу закінчила на «відмінно», хоча через роботу не відвідувала її по кілька місяців. Доводилось брати із собою за кордон підручники й самотужки гризти граніт науки.
Отже, Федорчук поринула в абсолютно новий для себе світ, який підпорядкує собі її життя. З одного боку, кар’єра зумовлює неабияку зосередженість на собі, з другого — потребує самопожертви. Юна модель постійно живе в напруженому ритмі: розуміє, що робота має вікові обмеженнями, тож довго цим займатися не будеш. Тому дівчина планує після школи навчатися далі. Позаяк їй подобається спілкуватися з людьми, хоче здобути фах журналіста. Певніше за все, спробує вступити в Оксфорд.

Іван ДМИТРІВ, Луцьк
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ НЕ ПОРА «ЗАВ’ЯЗУВАТИ»?..
  • ... ЯК ПОЗБУТИСЯ «НІКОТИНОВОГО ОБЛИЧЧЯ»?
  • ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».