Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА
Переглядаючи Держбюджет на 2008 рік, уряд має обов'язково передбачити програми, покликані компенсувати населенню збитки від високих темпів інфляції. Про це заявив учора на прес-конференції Президент Віктор Ющенко.

«Треба прийняти всі компенсуючі програми соціального порядку і відкомпенсувати збитки, які отримали люди»,— зазначив глава держави, оцінивши вартість програм у 10 млрд грн.
За підрахунками Президента, внаслідок інфляції кожен громадянин країни зазнав збитків, середній рівень яких оцінюється в 50 грн на людину щомісяця.
Віктор Ющенко вважає, що інфляція в Україні провокується не зовнішніми, а передусім внутрішніми чинниками. «Не може бути міжнародний вплив вибірково лише в Україні»,— сказав він. На його думку, зовнішній вплив може становити максимум 1,5-2%, тоді як загальна інфляція в 15,6%, за підсумками першого півріччя 2008 року, є «найбільшою інфляцією в Європі та країнах СНД».
Основною причиною інфляції, на переконання Президента, є помилки у визначенні національних пріоритетів та основ внутрішньої економічної політики. «Треба політику споживання замінити на політику розвитку»,— наголосив Віктор Ющенко.
Президент висловив також упевненість, що під час внесення змін та доповнень до Держбюджету-2008 уряд має розглянути питання лібералізації цін на природний газ для населення та комунальних споживачів.
«Я переконаний, відповідь на це питання ми маємо знайти в основах бюджетної політики на друге півріччя 2008 року. Бо до цього жоден уряд, крім уряду Юрія Єханурова, не вів жодного діалогу щодо лібералізації цін для населення»,— стверджує глава держави.
Нині населення в Україні платить 50 доларів США за тисячу кубічних метрів природного газу, тоді як у сусідній Росії ціна для населення становить 70 дол. за тисячу кубометрів, констатував Віктор Ющенко. НАК «Нафтогаз України», який не отримує в повних обсягах компенсацію за різницю у купівельних та відпускних цінах для населення (120-130 дол. на кожній тисячі кубометрів), потрапляє у фінансову скруту. «Сьогоднішня цінова ситуація, зокрема в стосунках з комунальним господарством, говорить про те, що НАК ніколи не буде мати перспектив розвитку»,— вважає Президент.
Віктор Ющенко заявив також, що він не підпише зміни до Держбюджету 2008 року, якщо ними не буде передбачений один мільярд гривень на розвиток Збройних сил України.
«Я не підтримаю бюджет 2008 року, де не буде передбачено на розвиток українського війська, включаючи розвиток озброєнь і модернізацію, на друге півріччя поточного року мільярд гривень»,— сказав Президент.
Він додав, що це той мінімум, який дає нині змогу започаткувати діалог щодо перспективи розвитку національних Збройних сил. Йдеться не лише про оборонну місію, а й про політику розвитку сотень національних підприємств, зокрема 470 заводів, що працюють на військові замовлення, наголосив В. Ющенко.
Відповідаючи на одне із запитань журналістів, глава держави пообіцяв зробити все від нього залежне, щоб перший блок Дністровської ГАЕС був уведений в експлуатацію в грудні 2008 року.
Він зазначив, що на сьогодні станція, яка має стати найпотужнішою в Європі та замінити будівництво в Україні двох нових ядерних блоків, споруджена на 85–87%. Для її добудови необхідно 700 млн грн, з яких 500 млн — кредит Світового банку, гарантії на який має дати уряд України.
«Я як Президент все зроблю для того, щоб через бюджет 2008 року такого роду зобов'язання було прийнято, і першого грудня разом з вами, щоб ми мали нагоду ввести в експлуатацію перший блок Дністровської ГАЕС... Це надмета не тільки галузева, а й національна»,— додав Віктор Ющенко.
Президент запевнив, що ГАЕС буде державним підприємством, а всі «колосальні» приватні інтереси до цього проекту буде «відметено в найближчі тижні». «Наголошую тричі, і я впевнений, що ми їх у найближчі кілька тижнів відметемо, і там присутня лише держава. Там буде виняткова держмонополія»,— сказав він.
Не оминув Президент увагою й тему виведення Чорноморського флоту РФ з України. «Тема започаткування переговорів щодо виведення ЧФ РФ з України повинна бути на порядку денному»,— вважає він. За словами глави держави, передислокація російського флоту потребуватиме багато часу, і тому вже тепер слід розпочинати переговори з цього питання. «І ми повинні пройти цей шлях чесно»,— зауважив Президент.
Віктор Ющенко нагадав, що в Конституції України чітко зазначено, що на території нашої держави не повинно бути будь-яких іноземних військових баз. Рішення про базування ЧФ РФ на території України упродовж 20 років, підписане 28 травня 1997 року, було винятково «жестом доброї волі української держави, української нації», наголосив він.
Відповідаючи на запитання, чи, на його особисту думку, Ю. Тимошенко балотуватиметься на посаду Президента, попри всі запевнення, що вона, у разі комфортних умов роботи в уряді, може підтримати його кандидатуру, В. Ющенко підтвердив: «Переконаний — так».
Також ствердно він відповів на запитання, чи вважає, що народний депутат України Давид Жванія (фракція НУ— НС) причетний до його отруєння.
Президент сказав: «Думаю, так. Це м'яка форма — хотів би підкреслити, щоб зберегти рівновагу перед законом, слідчими органами, чесними людьми».
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕНСІЇ ПІДВИЩЕНО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».