Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЛЮДИНА І ПРАВО
ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО
l Якою є форма заяви про те, що особа не перебуває в шлюбі?
Обов’язкової форми такої заяви немає. У заяві про те, що особа не перебуває в шлюбі, треба зазначити обставину, з приводу якої цей документ складається. Це, наприклад, потрібно в разі відчуження майна, аби підтвердити той факт, що майно не є спільною сумісною власністю подружжя, або у випадку, коли особа має намір укласти шлюб з іноземцем.

l Чи може приватний нотаріус складати та засвідчувати заяви і доручення, призначені для дії за кордоном?
Приватний нотаріус має право засвідчити доручення, призначене для дії за кордоном, згідно з частиною 2 Указу Президента України «Про врегулювання діяльності нотаріату в Україні» від 23.08.1998 № 932/98.
l Міський голова тривалий час перебуває на лікарняному. Чи має хто-небудь право виконувати його повноваження у сфері укладання договорів купівлі-продажу комунального майна (приватизації)?
Тимчасово повноваження міського голови здійснює секретар. Відповідно до частини 1 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» вiд 21.05.1997 № 280/97-ВР повноваження на сільського, селищного, міського голову покладаються від моменту оголошення відповідною сільською, селищною, міською виборчою комісією на пленарному засіданні ради рішення про його обрання й складаються ним у момент вступу на цю посаду іншої обраної відповідно до закону особи, крім випадків дострокового припинення його повноважень. У разі дострокового припинення повноважень чи неможливості їхнього виконання головою таке право набуває секретар сільської, селищної, міської ради.
l Чи можна засвідчити доручення від імені особи, яка не є громадянином України, на отримання ідентифікаційного коду?
Доручення на отримання ідентифікаційного коду для нерезидента засвідчити можна. Положенням про картку фізичної особи — платника податку (затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 27.01.1998 № 43) передбачено, що іноземні громадяни реєструються і отримують картку в державних податкових адміністраціях в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі при поданні паспортного документа. Особи, які мають нотаріально засвідчене доручення на отримання картки замість іноземного громадянина, подають особистий паспорт громадянина України або паспортний документ, паспортний документ іноземного громадянина або його ксерокопію (з чітким зображенням), у якому містяться такі відомості: прізвище, ім’я, по батькові, місце народження, місце проживання, дата народження, а також нотаріально засвідчене доручення на отримання картки.
l Чи є предметом мораторію земельні ділянки для ведення садівництва?
Землі, призначені для садівництва, не підлягають мораторію.
l Чи може нотаріус засвідчити попередній договір про наміри придбати земельну ділянку сільгосппризначення в майбутньому, коли буде скасований мораторій на продаж цієї категорії ділянок?
Відповідно до частини 1 ст. 635 Цивільного кодексу України попереднім є договір, сторони якого зобов’язуються протягом певного строку (у певний термін) укласти договір у майбутньому (основний договір) на умовах, визначених попередньою угодою.
Істотною умовою попереднього договору є зазначення терміну укладання основного договору. Що стосується правовідносин між суб’єктами господарювання, які регулюються Господарським кодексом України, то згідно зі ст. 182 цього кодексу строк, у який повинен бути укладений основний договір, не може перевищувати одного року.
Відповідно до абзацу «б» пункту 15 перехідних положень Земельного кодексу України не допускається: купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім випадків передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб.
Отож нині нотаріус не може засвідчити попередній договір про наміри придбати земельну ділянку сільськогосподарського призначення.

За повідомленням Української нотаріальної палати
також у паперовій версії читайте:
  • ЧЕРГИ ДО НОТАРІУСІВ ПОМЕНШАЮТЬ
  • ГУРТОЖИТКИ ТРИВОГИ НАШОЇ МОЛОДІ ВЧЕНІ ЗМУШЕНІ ОБСТОЮВАТИ ПРАВО НА ЛІЖКО-МІСЦЕ У ВІДОМЧОМУ ПОМЕШКАННІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».