Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
КОРИСНІ УГОДИ

У нинішніх умовах галопуючого підвищення цін та інфляції захист людини праці виступає на перше місце. Захисту, звичайно, потребують усі, а надто працівники будівництва, де і робота важка, і травматизм високий, і соціальний захист не завжди на належному рівні.

Тому й були укладені чотири відповідні партнерські угоди між профспілкою працівників будівництва й промисловості будматеріалів та українською будівельною корпорацією «Укрбуд», Українською державною корпорацією з виконання монтажних і спеціальних будівельних робіт «Укрмонтажспецбуд», корпорацією «Українські будівельні матеріали» і Міністерством будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства.
Угоди зорієнтовані на соціальний захист найманих працівників. Вони поширюються на працівників, які уклали трудові договори з організаціями, господарськими товариствами та підприємцями незалежно від форм власності. При цьому сторони визнають угоди, як чинні акти соціального партнерства, метою яких є регулювання соціально-економічних і трудових відносин, сприяння стабілізації виробництва й посилення соціального захисту працівників галузі. В угодах встановлено обов’язкові для врахування на всіх рівнях колективних переговорів мінімальні гарантії працівникам в оплаті праці, наданні пільг, інші зобов’язання, що регулюють стосунки між роботодавцями та найманими працівниками.
Важливе й таке положення угод: якщо на підприємствах не укладали колективний договір або він передбачає виплати, гарантії й пільги нижчі, ніж установлено галузевими угодами, його норми мають пряму дію й застосовуються без додаткових договорів. Адже не можна погіршувати становище працівників порівняно з нормами законодавства і Генеральної угоди.
Для поліпшення соціального захисту працівників галузей мають значення також домовленості про те, що нормативні акти Верховної Ради України, Кабінету Міністрів та умови Генеральної угоди, які прийняті після підписання їх угод, де визначено вищі гарантії, вони є пріоритетними порівняно з відповідними угодами, прийнятими раніше.
Важливо й таке: сторони, що уклали угоду, не можуть в односторонньому порядку припинити виконання взятих на себе зобов’язань, а зміни та доповнення можуть вносити лише за взаємною згодою сторін.
Тут названо основні загальні домовленості. А головне — соціальні партнери в такий спосіб можуть дбати про збереження трудового потенціалу, а відтак про відповідний рівень заробітної плати (до речі, в угоді, скажімо «Укрбуду», записано, що мінімальний розмір заробітної плати встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для працездатних, а корпорацією «Українські будівельні матеріали» — у розмірі 120 відсотків мінімальної зарплати, встановленої законодавством).
Одним із досягнень у переговорах профспілки з Міністерством економіки, Міністерством регіонального розвитку та будівництва України є факт обґрунтованого рівня заробітної плати на 2008 рік за визначеної вартості будівництва. Скажімо, за середнього рівня складності в будівництві діє індекс 3,8, до якого основна та додаткова заробітна плата, у тому числі кошти на відпустки, заохочувальні та компенсаційні виплати при роботі у звичайних умовах з урахуванням розміру мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму, прогнозованого рівня споживчих цін тощо, зарплата становить 2300 грн.
Отже, складні тривалі переговори сторін, укладені угоди допоможуть надійно захистити, так би мовити, будівельний загал найманих працівників.
також у паперовій версії читайте:
  • ...І КОНЦЕПЦІЯ ПЕНСІЙНОЇ РЕФОРМИ
  • СКІЛЬКИ ПЛАТИТИМУТЬ БЕЗРОБІТНИМ?
  • СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ У ВИГЛЯДІ ПІЛЬГ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».