Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ІНТРИГА ЄВРОПЕЙСЬКОГО МАСШТАБУ
Ми продовжуємо ознайомлювати читачів «ДУ» зі складом учасників фінальної частини чемпіонату Європи з футболу, яка завтра стартує на футбольних полях Австрії та Швейцарії. Сьогодні на черзі групи С і D.

Група С: Італія, Франція, Голландія, Румунія
Безперечно, баталії в середині цієї групи мають стати головною окрасою першого етапу Євро-2008. Це група, де інтригою гостро запахло відразу після жеребкування, адже кожна збірна, яку непередбачувана Фортуна звела до цього гурту, може похвалитися заслугами і традиціями виступів не лише на чемпіонатах Європи, а й світу. Навіть Румунія. Що там говорити про Італію, Голландію та Францію, які знають, що це за насолода — тримати в руках омріяний кубок найкращих у Старому світі! Передбачити, хто з цієї амбітної четвірки зможе прорватися у наступне коло змагань, практично неможливо. Звісно, найбільше шансів раніше за інших спакувати валізи і повернутися додому мають румуни. Принаймні такий розвиток виглядає логічним. Та хіба футбол завжди підпорядковується законам логіки? Тим паче, що румуни неодноразово демонстрували джокерів, які приховували десь у глибині своїх рукавів, а потім вражали світ лисими чи жовтогарячими головами. Щодо інших трьох, то тут залишається пошкодувати, що якась із цих команд змушена буде покинути футбольну баталію за європейську корону на такій ранній стадії змагань.

Італія
Якими є плани команди Донадоні на Євро-2008, неважко здогадатися. Чинні чемпіони світу прагнуть повторити досягнення французів і відразу після здобуття звання найсильнішої команди світу отримати ще й титул найкращих у Європі. Тим паче італійці хочуть продемонструвати, що невихід із групи на останньому чемпіонаті Європи в Португалії був звичайним непорозумінням. Нинішній склад «небесної» команди гармонійно поєднує досвід із... супердосвідом. Недаремно ця команда буде найстаршою на ЧЄ — середній вік збірної 29,57 року. Так, свій «енний» похід за титулом до Австрії та Швейцарії здійснюватиме 33-річний Алессадро Дель П’єро.
1968-го на домашньому Євро чотириразові чемпіони світу італійці вперше і наразі востаннє стали переможцями континентальної першості. У фіналі, що відбувався на римському «Олімпіко», господарі чемпіонату зіграли внічию зі збірною Югославії (1:1), а в матчі-переграванні перемогли 2:0. На момент завершення відбору на Євро-2008 «скуадра адзура» зіграла в межах континентальної першості 111 зустрічей: 59 перемог, 35 нічиїх, 17 поразок. Різниця забитих і пропущених м’ячів — 175:77.

Франція
«Із віком завжди стаєш кращим»,— говорить Раймон Доменек у цьому разі не про певні напої, а про власних футболістів. Тюрам, Мекелеле, Вієйра, Анрі, Анелька — ці гравці, як добре багаторічне вино, мають підсилити молоде «винце» збірної. Фахівець, котрий працює з «триколірними» чотири роки поспіль, на Євро-2008 мету своєї команди бачить чітко: утретє зробити Францію чемпіоном Європи, а ще згладити гіркоту від поразки у фіналі ЧС-2006 (такою жорстокою була «помста» італійців за програш у фіналі Євро-2000). Тим паче, що головний подразник — збірна Італії, під боком. Невелику ложку меду французи отримали під час перемоги над підопічними Донадоні під час відбору до Євро-2008, але, як відомо: якщо здобув ложку, то хочеться й цілу бочку. Збірна Франції ставала чемпіоном Європи у 1984 і 2000 роках. До речі, свою першу перемогу на Євро (як і на мундіалі) «триколірні» здобули на домашньому чемпіонаті: у фіналі на паризькому «Парк-де-Пренс» Франція здолала Іспанію (2:0). Французи були учасниками тринадцяти європейських кампаній. Вони провели 117 матчів, здобули 67 перемог, 29 нічиїх і 21 поєдинок програли. Різниця забитих і пропущених м’ячів — 236:109.

Голландія
Силу «помаранчевої команди» знаменитого Марка ван Бастена нещодавно відчула на собі збірна України (хоча тут варто говорити не стільки про силу голландців, скільки про безсилля українців). Однозначно, на Євро-2008 збірна Голландії спробує вкотре поборотися зі «світовою несправедливістю»: за традиційної демонстрації красивого футболу ця команда має у своєму доробку лише один титул — чемпіонів Європи 1988 року. Тоді у фіналі «помаранчі» перемогли з рахунком 2:0 збірну СРСР. Голи забили Рууд Гулліт і нинішній наставник збірної ван Бастен. Ще чотири рази голландці грали у півфіналах ЧС — 1976, 1992, 2000 і 2004 років.
Збірна Голландії зіграла 117 матчів на європейських чемпіонатах: 72 перемоги, 22 нічиїх, 23 поразки. Різниця забитих і пропущених м’ячів — 241:91.

Румунія
Вочевидь, збірна Румунії, яка ніколи не належала до фаворитів ЧЄ або ЧС, не потрапить до їхнього числа і цього разу. Але це саме та команда, яка готова попити кров суперника не гірше від свого знаменитого земляка графа Дракулу. Зрештою, навіть статистика виступу команди у відборі Євро-2008 виглядає симпатично. По-перше, румуни гарантували собі поїздку на чемпіонат ще за два тури до завершення відбору, по-друге, вирішальний поєдинок проти Люксембургу, в якому Румунія перемогла 2:0, став десятим без поразок для підопічних Віктора Піцурке. До речі, саме цей наставник вивів Румунію до фінальної частини Євро-2000 і... його змусили піти у відставку. Тепер Піцурке має шанси довести, як помилялися тоді румунські чиновники від футболу. Певної переваги, принаймні моральної, на груповому етапі румунам може додати успішний виступ команди проти Голландії у відборі Євро-2008. А що? Змогли перемогти «помаранчевих» один раз, то чому не зробити б цього вдруге?
Румуни брали участь у фінальних частинах ЧЄ-84 і ЧЄ-96, але не здобули жодної перемоги. Перша звитяга в основній сітці континентальної першості прийшла 2000-го: завдяки перемозі над англійцями румуни вийшли у 1/4 фіналу турніру. Наразі збірна Румунії провела 105 матчів, де здобула 52 перемоги, 27 нічиїх і 26 разів зазнавала поразки. Різниця забитих і пропущених м’ячів — 191:104.
Група D: Греція, Іспанія, Швеція, Росія
За силою добору команд група D не може зрівнятися з групою С, у якій три збірні можна вважати фаворитами турніру. Та все ж у четвертій підбірці учасників Євро-2008 опинилися неймовірно амбітні команди. Греки прагнутимуть довести невипадковість свого сенсаційного чемпіонства на Євро-2004. Росіяни, котрі застрибнули на підніжку потяга до Австрії та Швейцарії останньої миті завдяки колегам зі збірної Хорватії, мабуть, спробують показати, що вони можуть прикрасити єврофорум не гірше від англійців, які залишилися зализувати рани вдома. Швеція та Іспанія, котрі завжди були серед фаворитів, намагатимуться нарешті підтвердити цей статус на ділі.

Греція
Збірна Греції, чинний чемпіон Європи, який чотири роки тому спростував істину про те, що краса — всепереможна. Греки, нащадки великих еллінів, найбільших поціновувачів краси і мистецтва, на Євро-2004 своєю прагматикою, яку приніс у команду німецький наставник Отто Рехагель, змели на шляху до чемпіонства всіх романтиків футболу, показавши, що гарний захист може бути ефективнішим від гарного нападу. Тоді, влітку 2004-го, грекам голови зірвало від щастя, причому настільки, що через перемогу національної команди на Євро в країні втратили інтерес навіть до Олімпійських ігор у Афінах. Стосовно футболістів, то ейфорія захопила їх так, що команда «пролетіла» повз фінальну частину ЧС-2006. Одначе відтоді минуло кілька років, емоції вщухли, і на Євро-2008 дружина Рехагеля знову спробує здивувати світ. Греція двічі потрапляла у фінальну частину ЧЄ — 1980-го і 2000 р. Наприкінці відбору Євро-2008 в активі збірної Греції 100 матчів: 48 перемог, 19 нічиїх, 33 поразки. Різниця забитих і пропущених голів — 146:115.

Іспанія
Або пан, або пропав — так можна охарактеризувати майбутній Євро-2008 для наставника збірної Іспанії Луїса Арагонеса. У разі невдалого виступу в Австрії та Швейцарії затятому Арагонесу пригадають, як, попри звернення вболівальників, він не викликав до лав збірної багаторічного екс-капітана іспанців Рауля, котрий провів чудовий сезон у мадридському «Реалі».
Своє рішення наставник прокоментував лаконічно: «Формуючи склад команди, я враховую лише свою думку про того чи іншого гравця». Мовляв, ані преса, ні фанати Рауля мені не указ. Найкращим результатом збірної Іспанії є перемога на Євро-1964. У фінальному поєдинку в Мадриді іспанці обіграли збірну СРСР — 2:1. Наприкінці кваліфікації Євро-2008 Іспанія мала найбільше матчів континентальної першості (122). Свій перший поєдинок на ЧЄ команда провела 28 червня 1959 року, коли в 1/8 фіналу ЧЄ-1960 здолала поляків — 4:2. Зі 122 матчів перемогла у 72-х. Різниця забитих і пропущених м’ячів — 260:108.

Швеція
За іншим сценарієм пройшли свій шлях до Євро-2008 бронзові призери ЧС-1994 шведи. Почали весело, а наприкінці ледь не плакали. «Ми зробили те, що мали зробити. Це все, що насправді має значення»,— заявив після завершення поєдинку Златан Ібрагімович. До речі, кілька слів про знамениту «золоту ногу» шведської збірної. Попри те, що віднедавна Златана «лихоманить», Лагербек не ризикнув відмовитися від послуг цього велетня на Євро-2008. Однак чи то для перестраховки, чи щоб підняти моральний дух команди, тренер зателефонував із пропозицією «згадати молодість» в Австрії та Швейцарії вічному і надійному, як стіна, Генріку Ларссону. Тож тому вкотре довелося відкласти своє «енне» завершення кар’єри у збірній.
Пройшовши відбір Євро-2008, шведи вп’яте поспіль потрапили на турнір. На рахунку шведів 92 матчі: 43 перемоги, 24 нічиїх, 25 поразок. Різниця м’ячів — 137:91.

Росія
Що добре росіянину — погано німцю. Нині ця фраза актуальніше звучатиме: що щастя для росіянина — біда для Англії. Гус Хіддінк — чарівник. Саме так у Росії зараз величають голландського наставника, який очолює російську футбольну дружину. Незважаючи на те, що старт відбору для росіян видався трохи драматичним, команда, що прагне потрапити на Євро-2008, не мала дозволяти собі такої «розкоші», як нічиї в матчах із Хорватією й Ізраїлем, тим паче, якщо в групі є ще англійці. Але ж росіяни — щедрі душі. Що найбільше дивує, помилки в перших поєдинках зійшли їм з рук. За свою незібраність Росія могла поплатитися на фініші відбору, коли програла збірній Ізраїлю. Тоді доля путівки залежала від результату поєдинку Англія — Хорватія. Здавалося, для росіян — без варіантів. Але якщо Хіддінк чарівник, то хорвати — маги вищого розряду. Англійці програли на рідному «Вемблі» й зі сльозами на очах залишили стадіон. Росіян вважають аутсайдерами чемпіонату. Не на користь команді Хіддінка і статистика попередніх виступів на континентальній першості: ні 1996-го, ні 2004 року команда не змогла подолати групового раунду чемпіонату. Збірна Росії в межах ЧЄ провела 48 матчів, результатом яких стали 27 перемог, 10 нічиїх, 11 поразок. Різниця забитих і пропущених м’ячів — 100:48.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ШВИДКИЙ ЧЕМПІОН
  • РОСІЯ — НАЙМОЛОДША
  • ВТРАЧЕНИЙ ПОЯС

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».