Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЩО? ДЕ? КОЛИ?
АКТИВІЗАЦІЯ УКРАЇНСЬКО-СЛОВЕНСЬКИХ ВІДНОСИН
Президент України Віктор Ющенко цього тижня здійснив візит до Словенії. Ця колишня союзна республіка в складі Югославії після проголошення у червні 1991 року незалежності здійснила помітний прорив до Європейського Союзу. Ще на початку 90-х років минулого століття, коли Балкани охопило полум'я громадянських війн, Словенія позиціонувала себе не як балканська, а як центральноєвропейська країна. Стрімкий економічний розвиток, стимулом до якого стала швидка переорієнтація на ринок Євросоюзу, перетворило її на оазу стабільності в розбурханому регіоні.

Після закінчення балканських війн наприкінці 1990-х Словенія стала кандидатом на інтеграцію з Європейським Союзом. Дуже скоро за показниками економічної ефективності країна перетворилася на найбільш ефективного претендента на вступ.
Нарешті, першого травня 2004 року Словенія першою з колишніх югославських республік приєдналась до Євросоюзу. Після цього словенська економіка не втратила високих темпів розвитку, завдяки чому країна-новобранець випередила за рівнем життя найбідніших «старих» членів євроспільноти.
У першому півріччі 2008 року Словенія першою з нових країн Євросоюзу головує в ньому. Зазначимо, що Любляна, яка не має розгалуженої системи дипломатичних представництв, скористалася з послуг аналогічних місій Франції, яка стане на чолі ЄС у другій половині поточного року.
Країна загалом добре впоралася з випробуванням. Саме в цей час активізувалися українсько-словенські відносини. Символом цього й став візит українського президента. Відповідно до дипломатичного протоколу відбулися переговори з президентом Словенії Данілом Тюрком. Україна заручилася підтримкою щодо реалізації свого наміру у грудні 2008 року дістати запрошення приєднатися до плану дій з набуття членства в НАТО. Любляна підтримала також логіку переговорів Києва з Європейським Союзом про підготовку нової базової угоди та утворення зони вільної торгівлі. Крім того, Україна збирається скористатися словенським досвідом організації туризму під час підготовки до чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Таким чином, Словенія, так само як Хорватія і Македонія, може стати оплотом позицій України на Балканах.

Андрій МАРТИНОВ

РЕЙДЕРСЬКЕ ЗАХОПЛЕННЯ «УКРТЕЛЕФІЛЬМУ»
Четвертого червня вчинено силове захоплення приміщення Державного спеціалізованого підприємства «Укртелефільм», повідомили Укрінформу в прес-службі Держкомтелерадіо. Напад здійснили «30 невстановлених осіб у чорних масках за участю помічника народного депутата А. Матвієнка та працівників Дніпровського РВВС» на чолі з колишнім директором студії «Укртелефільм» О. Біймою.

За допомогою спецтехніки правопорушники розрізали замки на воротах і вхідних дверях, застосувавши силу проти охорони, пройшли на територію і зайняли адміністративні приміщення та знімальні павільйони. У повідомленні прес-служби пояснюється, що рішення суду про поновлення О. Бійми на посаді директора студії, що колись тут знаходилась і нині є ліквідованою, комітетом свого часу було виконано. Держкомтелерадіо видав повторний наказ про звільнення О. Бійми з посади. Тому зловмисники фактично захопили інше підприємство, до якого Бійма, навіть поновлений судом, не має жодного стосунку, і висловлює обурення з приводу того, що до розбійного нападу мають відношення працівники правоохоронних органів. Держкомтелерадіо як орган управління студії «Укртелефільм», що перебуває в стадії завершення реорганізації, констатує, що через протиправні дії завдано майнових збитків на суму понад 60 тис. грн, заблоковано роботу студії, припинено зйомки двох картин, під загрозу поставлено репутацію підприємства перед контрагентами.
також у паперовій версії читайте:
  • КЛІНТОН ЗАЛИШАЄ ПРЕЗИДЕНТСЬКІ ПЕРЕГОНИ
  • РОЗБУРХАНА СТИХІЯ НЕ ВГАМОВУЄТЬСЯ...
  • ДЕРЖДЕП США МАЄ ПРЕТЕНЗІЇ ДО УКРАЇНИ
  • СВІТ — ПРОТИ ПІРАТІВ
  • ОДЕСУ ПРИЙНЯТО ДО ЛІГИ ІСТОРИЧНИХ МІСТ
  • КУДИ МОЖНА ПОВІДОМИТИ ПРО ХАБАРІ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».