Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ДО «МОРСЬКОГО СТАРТУ» — «НАЗЕМНИЙ»

Днями на космодромі Байконур успішно виконано перший комерційний пуск за новою міжнародною програмою «Наземний старт», реалізований за допомогою модернізованої триступеневої ракети-носія «Зеніт-3SLБ», спроектованої в українському ДКБ «Південне» імені М. Янгеля, що у Дніпропетровську.

Цей носій дещо відрізняється від народженої у тому ж державному конструкторському бюро «Південне» триступеневої ракети «Зеніт-3SL», серійне виробництво яких опановане на ВО «Південний машинобудівний завод» імені О. Макарова для потреб іншого міжнародного комерційного проекту — «Морський старт» («Сі Лонч»), котрий плідно функціонує і передбачає виведення на навколоземні орбіти космічних апаратів різного призначення з плавучого космодрому — самохідної платформи «Одіссей», яка в момент пуску перебуває на екваторі у Тихому океані.
За повідомленням кореспондента «Демократичної України» у центрі інформаційних зв’язків ДКБ «Південне», нинішній пуск модернізованої ракети-носія, проведений із «зенітівського» майданчика космодрому Байконур, здійснено компанією «Міжнародні космічні послуги» (SIS), до якої з українського боку входять ДКБ «Південне» та виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод», а з російського — кілька організацій і підприємств космічної галузі цієї держави.
Триступенева ракета-носій «Зеніт-3SLБ» складається із першої й другої ступеней, створених у ДКБ «Південне» і вироблених на «Південмашзаводі» (це — двоступеневий варіант «Зеніт-2SLБ») і третьої ступені — розгінного блоку «ДМ-SLБ» (спроектованого й виготовленого російською ракетно-космічною корпорацією «Енергія» імені С. Корольова). Головний обтікач, під яким розміщуються космічні апарати, що виводяться на орбіти, є витвором іншої російської організації — Науково-виробничого об’єднання імені С. Лавочкіна.
Генеральний директор Національного космічного агентства України Юрій Алексєєв розповів нам, що у першому комерційному пуску за міжнародною програмою «Наземний старт» модернізованою ракетою-носієм «Зеніт-3SLБ» виведено на геостаціонарну орбіту ізраїльський багатоцільовий космічний аппарат «АМОS-3», який передовсім призначений для трансляції цифрового телебачення через загальнонаціональні та кабельні мережі.
Супутник «АМОS-3» замінить на орбіті свого попередника — космічний аппарат «АМОS-1», від якого нова модель відрізняється ширшими функціональними можливостями. «АМОS-3» має забезпечити надійне покриття цифровим телебаченням на чималих територіях Близького Сходу, деяких країн Європи і Африки, а також на частині територій Північної й Південної Америки.
Тож відтепер паралельно функціонуватимуть два великих міжнародних проекти, в яких задіяно створені в Україні ракети-носії із сімейства «Зенітів»,— «Морський старт» і «Наземний старт».

Вадим ФЕЛЬДМАН
також у паперовій версії читайте:
  • А ТЕПЕР ЛИТВА?
  • НЕПОРОЗУМІННЯ МІЖ КОНТРРОЗВІДКОЮ І МЕДІА
  • ПАТРУЛІ НА ВУЛИЦЯХ
  • ВИКРАДЕННЯ АТОМНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».