Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ШАХТАР» — ПЕРШИЙ?
Учасникам футбольного чемпіонату України серед команд вищої ліги залишилося зіграти всього по два матчі, тож турнірна таблиця змагання нині дає більше відповідей, ніж ставить запитань.

Очевидно, що елітарний дивізіон у нинішньому сезоні залишать, найімовірніше, ті колективи, які до нього тільки-но потрапили. Щодо ужгородського «Закарпаття», то це вже доконаний факт, охтирський «Нафтовик-Укрнафта» має небагато шансів уникнути такої долі, оскільки відстає від рятівного чотирнадцятого місця на чотири очки. Зрозуміло, що харківський «Металіст», якщо не станеться дива, повторить свій торішній успіх і знову стане бронзовим призером — відрив від дніпропетровського «Дніпра» становить усе ті ж чотири очки. В останньому в історії розіграші Кубка Інтертото Україну, мабуть, представлятиме сімферопольська «Таврія», яка тепер на три бали випереджає столичний «Арсенал». Єдине запитання, відповідь на яке ще викликає сумніви, — чи стане донецький «Шахтар» чемпіоном?
Ні 27-й, ні 28-й тур не внесли принципових змін у традиційну боротьбу гірників і київського «Динамо». Команда Мірчі Луческу, так само, як і підопічні Юрія Сьоміна, здобула дві перемоги. Динамівцям вони далися трохи легше, та й зустрічалися «біло-сині» з очевидними аутсайдерами. Переконливий виграш у луганської «Зорі» (3:0) став можливим завдяки влучності тріо українських форвардів — по разу відзначилися Олександр Алієв, Артем Мілевський і Артем Кравець. Сюжет виїзного матчу із «Закарпаттям» був дещо заплутанішим. На відміну від луганчан, для ужгородців поєдинок проти динамівців був останнім шансом ще поборотися за збереження прописки у вищій лізі. «Закарпаття» навіть забило першим — з пенальті відзначився Крайя, та ще до перерви кияни вийшли вперед — Айїла Юссуф відновив рівновагу, а Ісмаель Бангура збільшив рахунок до 2:1. Наприкінці зустрічі гвінейський форвард забив ще два м’ячі і оформив таким чином хет-трик — 4:1.
Дещо складніше наближався до мети донецький «Шахтар». Матч 27-го туру гірники провели у Львові проти «Карпат», і галицька команда, попри очевидні кадрові проблеми, спромоглася чинити гідний опір. На десятій хвилині «Шахтар» вивів вперед Олександр Гладкий, та вже на 22-й чудовим ударом головою в падінні йому відповів львів’янин Максим Фещук. Рівновага була недовгою, і ще до перерви завдяки донецьким бразильцям Фернандіньйо і Брандао перевага гостей стає комфортною — 3:1. На початку другого тайму Ігор Худоб’як провів у ворота «Шахтаря» другий м’яч, але на 88-й хвилині другий гол Брандао з пенальті встановив остаточний рахунок матчу — 4:2 на користь фаворита.
«Ми перебуваємо під тиском, не маємо права втрачати очки. Може, тому й припускаємося дитячих помилок, — нарікав після гри Мірча Луческу. — Були перспективні моменти, але ми самі щось завжди придумаємо... Ми забили три голи в першому таймі і гадали, що вирішили долю гри. Але після перерви «Карпати» зіграли агресивніше і тримали наших захисників у напрузі. Результат відображає те, що було на полі. Ми заслужили три очки. Гра мені не дуже сподобалася».
Головний тренер «Карпат», екс-наставник гірників Валерій Яремченко, підбиваючи підсумки гри, зауважив, що в перші хвилини матчу у діях команди було більше переляку, аніж конструктивізму: «Я розумію, що в наших гравців мало досвіду. Але після рахунку 1:3 можна було грати спокійніше, як на тренуваннях. Після перерви хлопці зібралися, зробили рахунок 2:3, і треба було «дотиснути», забити ще один гол. Рахунок міг би бути 3:3. Проти «Шахтаря» можна було зіграти краще, хоча там футболісти вищі за класом».
Ще важчою була домашня перемога над криворізьким «Кривбасом». Підопічні Олега Тарана продемонстрували досить ефективний зразок «українського катеначо», і до 79-ї хвилини успішно відбивали атаки значно сильнішого опонента. Визначальною стала індивідуальна майстерність Фернандіньйо. Бразильський півзахисник вийшов на ударну позицію, перегравши двох захисників криворізької команди, і завдав вирішального удару. Матч завершився мінімальною перемогою «Шахтаря».
Отже, перед останніми двома турами в боротьбі за чемпіонство не змінилося нічого: «Шахтар» з 68 очками на один пункт випереджає «Динамо». Тепер кияни мають сподіватися на скромний ФК «Харків», який у неділю прийматиме гірників. Утім, навіть унічию харків’янам буде зіграти важко, оскільки через дискваліфікацію підопічні Володимира Безсонова не зможуть покластися одразу на чотирьох виконавців — Артема Федецького, Євгена Чеберячка, Андрія Березовчука й Олексія Панковця. В останньому турі відбудеться донецьке дербі, а результат протистояння «Шахтаря» і «Металурга», навіть якщо брати до уваги тільки статистику, передбачити неважко.
Самі ж динамівці мають непростий графік. Найближчої неділі до Києва завітає міцний середняк — полтавська «Ворскла», а останній поєдинок чемпіонату «Динамо» проведе в Харкові проти «Металіста».
В інших матчах 27-го туру жодних несподіванок не сталося: «Дніпро» — «Чорноморець» 1:0, «Металург» (Запоріжжя) — «Арсенал» 0:1, «Кривбас» — «Металіст» 0:3, ФК «Харків» — «Ворскла» 0:3, «Металург» (Донецьк) — «Закарпаття» 5:0, «Нафтовик-Укрнафта» — «Таврія» 0:1.
У 28-му турі в центрі уваги опинилося харківське дербі. Поєдинок «Металіста» і ФК «Харків» завершився перемогою підопічних Мирона Маркевича з рахунком 2:0. Долю матчу вирішив сумнівний пенальті, призначений на 58-й хвилині чернівецьким рефері Юрієм Мосейчуком за фол проти Марко Девіча. Одинадцятиметровий удар виконав сам «потерпілий», згодом серб забив і з гри. Помилка коштувала Юрію Мосейчуку дорого — він був головним претендентом на арбітраж фінального матчу Кубка України між «Шахтарем» і «Динамо».
Ще одне цікаве протистояння відбулося в Сімферополі, де п’ята команда чемпіонату приймала четверту. «Таврія» поступилася «Дніпру» з рахунком 0:1, на 73-й хвилині свій дебютний м’яч у чемпіонаті України забив румунський форвард дніпропетровців Іонуц Мазілу.
Решта зустрічей 28-го туру принесла такі результати: «Ворскла» — «Металург» (Донецьк) 2:0, «Чорноморець» — «Металург» (Запоріжжя) 1:1, «Арсенал» — «Карпати» 2:0, «Зоря» — «Нафтовик-Укрнафта» 1:0.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ЧЕМПІОНСЬКЕ СВЯТО МЮНХЕНА ТА МАДРИДА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».