Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
МОЛОДО — ЗРІЛО
Для шанувальників класичної музики приємною подією став концерт у Національній філармонії України, що відбувся за підтримки Посольства Греції у нашій країні.

У першому відділенні концерту присутні (серед яких були представники дипломатичного корпусу) почули блискучий виступ
30-річного грецького піаніста Гіоргоса Константіну. Віртуозно й натхненно виконавши разом із симфонічним оркестром Національної філармонії під орудою Ігоря Палкіна концерт для фортепіано з оркестром № 2 соль мінор Каміла Сен-Санса, він вразив елегантною манерою гри, якістю звуку, вишуканою віртуозною технікою, вмінням розкрити задум композитора.
Не менш цікавим було друге відділення, в якому вперше в Україні симфонічний оркестр філармонії разом із хором студентів Національної музичної академії імені П. Чайковського і солісткою Ольгою Табуліною виконали сцени з балету «Зорбас» для мецо-сопрано, хору і оркестру класика грецької музики ХХ ст. Мікіса Теодоракіса. Ноти цього екзотичного твору, який вразив слухачів дивовижним поєднанням старовинних фольклорних грецьких мелодій в аранжуванні для симфонічного оркестру з великим змішаним хором, надало Посольство Греції в Україні. А підбір сцен із балету здійснив спеціально для цього концерту піаніст Гіоргос Константіну, тому вони сприймалися як завершена сюїта.
Слід віддати належне виконавцям: сцени з балету «Зорбас» мали великий успіх, особливо якщо врахувати, що співакам хору і солістці довелося співати новогрецькою мовою. Як зазначив Гіоргос Константіну, його приємно здивувало, що перед концертом було проведено лише три спільні репетиції, а це свідчить, на його думку, про високий професійний рівень виконавців. Про себе піаніст розповів, що він народився в Афінах в артистичній родині, а кар’єру соліста-музиканта почав у 15 років. Після закінчення Національної консерваторії продовжив навчання в Академії музики Ференца Ліста у Будапешті (Угорщина), де отримав ступінь магістра з відзнакою як виконавець і педагог. Серед його учителів — Олексій Мірошников, Георг Надор, Ференц Радос, Іван Моравець. Ще у студентські роки Гіоргос Константіну був нагороджений Першою Національною премією Греції, першою премією Міжнародного культурного центру «Beux Arts» у Брюсселі (Бельгія), другою Європейською премією у Мессіні (Італія) та іншими відзнаками.
Активно гастролюючи з 16 років, піаніст постійно співпрацює з відомими симфонічними оркестрами і диригентами, дав чимало сольних концертів у містах Європи, Америки, Китаю. Постійно бере участь у музичних фестивалях в Угорщині, Румунії, Чехії, Італії, Португалії та у рідній Греції. З 2003-го він — генеральний директор асоціації «Концертний театр — Кохілія фестиваль» в Афінах, засновник і художній керівник Міжнародного музичного фестивалю «Кохілія», який проводиться щоліта на відкритій сцені амфітеатру, збудованого в античному стилі серед 200-літніх оливкових дерев.
«Це мій другий приїзд в Україну,— розповідає Гіоргос Константіну. — Уперше я виступав тут із Дніпропетровським симфонічним оркестром. Був щиро зворушений теплим прийомом і дружнім ставленням до мене українських музикантів, а звістку про те, що ваш композитор Віталій Кирейко присвятив мені чотири свої останні твори, серед яких є концерт для фортепіано з оркестром, три п’єси для фортепіано, я сприйняв як дарунок долі. До речі, я був першим виконавцем цих творів Кирейка. Для мене велика радість знову грати для українських слухачів у цьому чудовому залі. Вони надзвичайно вимогливі й водночас об’єктивні.

Сергій ПИРОГОВ
також у паперовій версії читайте:
  • 1:0 НА КОРИСТЬ ЛЮБОВІ
  • ФЕСТИВАЛЬ ПРЕМ’ЄР
  • РЕТРО — НЕ ЗАВЖДИ «НАЗАД»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».